Efter en långvarig konflikt med sin chef valde en man att säga upp sig. Men nu har Arbetsdomstolen slagit fast att det handlade om en provocerad uppsägning – att arbetsgivaren agerat så att mannen sagt upp sig. Nu tilldelas han skadestånd.
Det var i april i år som Arbetsdomstolen fastställde sin dom. Mannen i fråga är inte ingenjör utan medlem i fackförbundet Byggnads.
– Men domen är väldigt applicerbar även på ingenjörer, säger Maria Calme, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.
Skickade varning under semestern
Bakgrunden till målet är en konflikt mellan mannen och hans chef. Under en sommarsemester skickade företaget en varning till mannen, där det var oklart vad han varnades för.
Efter det kallade Byggnads till överläggning. Förbundet ville att företagshälsovården skulle kopplas in och lyfta frågan som ett arbetsmiljöproblem. Men bolaget ansåg att mannen var problemet och kopplade inte in företagshälsovården.
Efter flera överläggningar mådde mannen så dåligt att han sjukskrev sig på grund av psykisk ohälsa. Under sjukskrivningen skickade bolaget en ny skrivelse med allvarliga anklagelser, och krävde svar inom några dagar. Men i stället för att vänta på svaret underrättade man sedan mannen om att han skulle avskedas. Då sade han upp sig själv.
Två sätt att provocera fram uppsägning
Nu har ärendet tagits upp och prövats i AD. Det domstolen gick igenom var om det var så kallad provocerad uppsägning, det vill säga om arbetsgivaren agerat på ett sätt som gjort att personen sagt upp sig. I så fall ska mannens uppsägning jämställas med att bolaget sagt upp honom.
Det finns två olika situationer som aktualiserar provocerad uppsägning. Det ena är att något händer vid ett specifikt tillfälle, som gör arbetstagaren så upprörd att hen säger upp sig i affekt – fastän personen egentligen inte vill sluta. I det fallet bör arbetsgivaren acceptera om arbetstagaren snabbt ångrar sig och drar tillbaka sin uppsägning och arbetsgivaren inte hunnit vidta några åtgärder med anledning av detta.
– Om arbetsgivaren då säger “Nä, nä, du har sagt upp dig” kan det räknas som en provocerad uppsägning, säger Maria Calme.
Hon poängterar att en förutsättning är att man ångrar sig fort och talar om det för arbetsgivaren.
Men i det fall som nu avgjorts i AD handlar det om den andra typen av provocerad uppsägning. Den innebär att det förekommit incidenter systematiskt under lång tid. Eftersom arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön faller det tillbaka på arbetsgivaren om den inte tar det ansvaret. Och om arbetsgivaren tar sitt ansvar är arbetstagaren i sin tur skyldig att medverka.
– I dessa fall bör arbetsgivaren koppla in företagshälsovården och få ordning på situationen, men det är udda i det här fallet, att bolaget nonchalerar den uppmaningen från fackförbundet, säger Maria Calme.
Båda får kritik
Under rättegången förklarade arbetsgivaren vad det var för klagomål man hade på mannen. Han anklagades bland annat för att ha uträttat två privata ärenden under arbetstid, uttalat för kollegor att han ville skada bolaget ekonomiskt och vägrat att prata med sin chef trots en specifik uppmaning. Han hade också åtagit sig ett privat uppdrag, vilket var tillåtet på företaget, men han skulle ha informerat arbetsgivaren, vilket han inte gjorde.
I domen får både arbetstagaren och chefen kritik för sitt beteende. Domstolen kommer fram till att arbetsgivaren inte följt god sed på arbetsmarknaden genom att man bland annat har skickat en varning under semestern och när mannen var sjukskriven, och att man krävde svar inom några dagar. Mannen får å sin sida kritik bland annat för att han vägrade kontakta chefen, inte redovisat tiden och uttalat sig på ett olämpligt sätt.
Läs hela domen
AD konstaterar att det trots mannens agerande inte fanns saklig grund för uppsägning, utan att han skulle ha fått en chans till att bättra sig.
Mannen får nu 30 000 kronor i allmänt skadestånd.
– Domstolen har satt det lite lågt. Det är lägre än normalt och det är på grund av att han anses ha bidragit till situationen, säger Maria Calme.
Vad ska man göra om man råkar ut för det här själv?
– Det är viktigt att man kontaktar sin fackliga företrädare om det uppstått en sådan här situation, så att man kan koppla in företagshälsovården. Det går också att kontakta oss på Sveriges Ingenjörer, HR-avdelningen eller ett skyddsombud.