Ingenjör finns på tio-i-topp-listan över statusyrken i en Sifo-undersökning. Unga 18-34 år rankar ingenjörsyrket högre än äldre. Och det är inte stockholmarna som rankar ingenjörsyrket högst.
Vilket yrke ger högst status? Den frågan har drygt 1 300 svenskar besvarat i en Sifo-undersökning som gjordes på uppdrag av rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad.
Ingenjör hamnar på tionde plats och överst på listan med det mest statusfyllda yrket finns läkare. På andra plats kommer vd, på fjärde plats professor och på sjunde plats forskare.
– Professorer, forskare och vd är några exempel på roller som du kan ha som ingenjör, så det visar att en ingenjörsutbildning kan leda till flera yrken med hög status, säger Hanna Sandvall, direktör för Randstad Engineering.
Hon tycker att det är extra glädjande att framför allt unga rankar ingenjörsyrket högt. I åldersgruppen 18-34 år klassade 35 procent ingenjör som ett statusyrke men betydligt färre äldre, bara 19 procent, i åldersgruppen 50-65 år.
Synen på ingenjörsyrket skiljer väldigt lite mellan könen. Två procent fler män än kvinnor i undersökningen anser att ingenjör är ett statusyrke.
Däremot finns det regionala skillnader. Bland storstäderna är det i Malmö som ingenjörsyrket rankas högst. Där svarade 31 procent att ingenjör är ett statusyrke, betydligt högre andel än i Stockholm med 23 procent.
– Här kan vi tyvärr inte utläsa vad som driver de regionala skillnaderna, säger Hanna Sandvall.
Ingenjörerna själva tycker också i högre utsträckning än andra yrkesgrupper att ingenjör är ett statusyrke. 45 procent av ingenjörerna som deltog i undersökningen har svarat att ingenjör är ett yrke med hög status.
Lite överraskande finns yrken som influencer, fotomodell, reklamare och PR-konsult i botten av listan.
– Det är tydligt att yrken som är samhällsbärande, med hög trovärdighet och stort ansvar, med långa utbildningar och som många känner till är de yrken som har högst status, säger Hanna Sandvall.
Topp 20 yrken som ger högst status att jobba i:
1. Läkare
2. Vd
3. Advokat
4. Professor
5. Domare
6. Ambassadör
7. Forskare
8. Statsråd
9. Pilot
10. Ingenjör
11. Chef (som personalchef, ekonomichef)
12. Riksdagsledamot
13. Psykolog
14. Polis
15. Idrottsproffs
16. Tandläkare
17. Officer/militär
18. Brandman
19. Entreprenör
20. Veterinär
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 23-27 januari 2020. Totalt intervjuades 1 319 personer i åldern 18-65 år.
5 kommentarer
Blir lite fundersam över hur undersökningen designats – om personer fått välja bland en lista eller själva uppge vad de tycker. Har personligen svårt att tro att en ambassadör inte skulle ses som ett yrke med högre status än en läkare, t.ex.
Hej T. Deltagarna i undersökningen har fått välja ut och och rangordna tio yrken utifrån en lista med ett stort antal yrken. /Redaktionen
Det är en ganska märklig blandning av yrken på lista där en del är väldigt specifika såsom VD eller branman medan ingenjör eller läkare är nog att beteckna som en familj av yrken som kan innebära en stort spann av verksamhet. Sedan jämför man även specifika positioner med mer generella yrksgrupper. Exempelvis borde statsråd och riksdagsman klumpas samman under politiker och domare borde vara i gruppen jurist. Forskare och professor borde också vara en grupp.
Ganske mycket jämföra äpplen och päron här.
En liten återblick för hur det såg ut 2012:
https://ingenjoren.se/2012/05/09/civilingenjor-topp-10-bland-statusjobb/
Då var civilingenjör på position 9 och ingenjör på position 19. Nu finns bara ingenjör med och på position 10. Har alla ingenjörsutbildningar klumpats samman till ”ingenjör” numera, så civilingenjör inte längre redovisas separat? Eller har civilingenjör sjunkit under ingenjör på rankingen och hamnat utanför top-20 listan (det vore konstigt)?
Den undersökning som vi skrev om 2012 genomfördes av Göteborgs universitet. Det här en en undersökning som Sifo har genomfört på uppdrag av Randstad. I den senaste har man bara använt begreppet ingenjör. Jag tror inte att man kan jämföra studierna. /Redaktionen