Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbFem tips för en lyckad digital anställningsintervju

Fem tips för en lyckad digital anställningsintervju

Coronapandemin har lett till att anställningsintervjuer allt oftare blir videointervjuer. Det kan fungera alldeles utmärkt om företag och jobbsökande förbereder sig på rätt sätt. Här är några värdefulla tips inför intervjun.

Att bli kallad på en anställningsintervju brukar göra de flesta lite nervösa. Det är mycket som ska stämma, förutom rätt profil är det viktigt att ge ett bra intryck. Men intervjun är också ett tillfälle för dig att få en bild av företaget och kontorslokalerna. Känns det som om du skulle trivas att arbeta där?

Coronapandemin har tvingat företag att förändra rekryteringsprocessen och fysiska anställningsintervjuer har ofta ersatts av videointervjuer.

Simon Werner-Zankl, Trustcruit

– Det här ställer nya krav både på den som bli kallad på en intervju och den som rekryterar. Med bra förberedelser kan videointervjuer faktiskt fungera bättre än en intervju på plats, säger Simon Werner-Zankl, på företaget Trustcruit.

Trustcruit har analyserat feedback från personer som genomfört videointervjuer och kartlagt vad som inte fungerat bra.

– Det är viktig information för att se till att intervjuerna fungerar bättre, säger Simon Werner-Zankl.

5 tips för en bra intervju

  1. Se till att ha koll på tekniken. Även om du har viss vana av digitala möten är en videointervju lite annorlunda. Kanske företaget också använder ett annat videosystem än det du är van vid. Förbered dig en timme innan och ring gärna upp en kompis och testa att tekniken fungerar.
  2. Ta reda på vilka förväntningar företaget har på intervjun. Handlar det om en förintervju, det som kallas screening, eller en riktig anställningsintervju? Är det otydligt, börja intervjun med att ställa frågan. Om det är din första digitala anställningsintervju, tala om det.
  3. Du bör ha fått information från företaget före intervjun om hur den ska gå till och hur du bäst kan förbereda dig. Läs informationen noga, det minskar risken för missförstånd och överraskningar.
  4. Genomför intervjun på en bra plats där det är tyst och där ljuset är bra. Om det är möjligt, sitt gärna där ljuset kommer bakom datorn, på ditt ansikte. Ta på dig de kläder du skulle valt om du gått på en fysisk anställningsintervju.
  5. Glöm inte bort att visa att du är intresserad av företaget. Det är lätt att glömma det när man inte är på plats. Eftersom du inte får möjlighet att se lokalerna, be företaget berätta lite om dem istället.

Videointervjuerna har blivit bättre

Företaget Trustcruit har genomfört analyser som visar att videointervjuer, om de genomförs på rätt sätt, fungerar bra. Kandidater som har sökt jobb på tre svenska bolag har fått ge feedback på hur de upplevde att intervjun fungerade. I materialet som Trustcruit har analyserat finns feedback från 15 000 vanliga fysiska intervjuer och 2 200 videointervjuer.

Om undersökningen

Trustcruit har analyserat feedback från 17 200 personer som genomfört en anställningsintervju på tre svenska bolag. 15 000 av dem gjorde fysiska anställningsintervjuer och 2 200 videointervjuer.

Kandidaterna skickade anonymt in ett feedbackformulär online direkt efter intervjun.

– I början framfördes en del kritik från dem som gjorde videointervjuer men när företagen förbättrade processen, bland annat genom att förbereda kandidaterna bättre inför intervjun, svarade allt fler att videointervjuerna fungerade bra, säger Simon Werner-Zankl.

När de tre bolagen började med videointervjuer var kandidaterna som hade gjort fysiska jobbintervjuer mer nöjda. Men videointervjuerna har, efter bättre förberedelser, visat sig fungera till och med bättre än de fysiska intervjuerna.

Simon Werner-Zankl tror att videointervjuer kommer att bli vanligare i framtiden, även efter coronapandemin.

– Därför är det viktigt att både företag och de som söker jobb vet vad som är viktigt för att intervjun ska fungera bra, säger han.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER