Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadFem tips för en lyckad digital anställningsintervju

Fem tips för en lyckad digital anställningsintervju

Coronapandemin har lett till att anställningsintervjuer allt oftare blir videointervjuer. Det kan fungera alldeles utmärkt om företag och jobbsökande förbereder sig på rätt sätt. Här är några värdefulla tips inför intervjun.

Att bli kallad på en anställningsintervju brukar göra de flesta lite nervösa. Det är mycket som ska stämma, förutom rätt profil är det viktigt att ge ett bra intryck. Men intervjun är också ett tillfälle för dig att få en bild av företaget och kontorslokalerna. Känns det som om du skulle trivas att arbeta där?

Coronapandemin har tvingat företag att förändra rekryteringsprocessen och fysiska anställningsintervjuer har ofta ersatts av videointervjuer.

Simon Werner-Zankl, Trustcruit

– Det här ställer nya krav både på den som bli kallad på en intervju och den som rekryterar. Med bra förberedelser kan videointervjuer faktiskt fungera bättre än en intervju på plats, säger Simon Werner-Zankl, på företaget Trustcruit.

Trustcruit har analyserat feedback från personer som genomfört videointervjuer och kartlagt vad som inte fungerat bra.

– Det är viktig information för att se till att intervjuerna fungerar bättre, säger Simon Werner-Zankl.

5 tips för en bra intervju

  1. Se till att ha koll på tekniken. Även om du har viss vana av digitala möten är en videointervju lite annorlunda. Kanske företaget också använder ett annat videosystem än det du är van vid. Förbered dig en timme innan och ring gärna upp en kompis och testa att tekniken fungerar.
  2. Ta reda på vilka förväntningar företaget har på intervjun. Handlar det om en förintervju, det som kallas screening, eller en riktig anställningsintervju? Är det otydligt, börja intervjun med att ställa frågan. Om det är din första digitala anställningsintervju, tala om det.
  3. Du bör ha fått information från företaget före intervjun om hur den ska gå till och hur du bäst kan förbereda dig. Läs informationen noga, det minskar risken för missförstånd och överraskningar.
  4. Genomför intervjun på en bra plats där det är tyst och där ljuset är bra. Om det är möjligt, sitt gärna där ljuset kommer bakom datorn, på ditt ansikte. Ta på dig de kläder du skulle valt om du gått på en fysisk anställningsintervju.
  5. Glöm inte bort att visa att du är intresserad av företaget. Det är lätt att glömma det när man inte är på plats. Eftersom du inte får möjlighet att se lokalerna, be företaget berätta lite om dem istället.

Videointervjuerna har blivit bättre

Företaget Trustcruit har genomfört analyser som visar att videointervjuer, om de genomförs på rätt sätt, fungerar bra. Kandidater som har sökt jobb på tre svenska bolag har fått ge feedback på hur de upplevde att intervjun fungerade. I materialet som Trustcruit har analyserat finns feedback från 15 000 vanliga fysiska intervjuer och 2 200 videointervjuer.

Om undersökningen

Trustcruit har analyserat feedback från 17 200 personer som genomfört en anställningsintervju på tre svenska bolag. 15 000 av dem gjorde fysiska anställningsintervjuer och 2 200 videointervjuer.

Kandidaterna skickade anonymt in ett feedbackformulär online direkt efter intervjun.

– I början framfördes en del kritik från dem som gjorde videointervjuer men när företagen förbättrade processen, bland annat genom att förbereda kandidaterna bättre inför intervjun, svarade allt fler att videointervjuerna fungerade bra, säger Simon Werner-Zankl.

När de tre bolagen började med videointervjuer var kandidaterna som hade gjort fysiska jobbintervjuer mer nöjda. Men videointervjuerna har, efter bättre förberedelser, visat sig fungera till och med bättre än de fysiska intervjuerna.

Simon Werner-Zankl tror att videointervjuer kommer att bli vanligare i framtiden, även efter coronapandemin.

– Därför är det viktigt att både företag och de som söker jobb vet vad som är viktigt för att intervjun ska fungera bra, säger han.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.