Lär dig grunderna om pension på 10 minuter

Tycker du att pensionsfrågor är svåra? Saknar du en samlad bild av hur de olika delarna hänger ihop? Nu har Collectum tagit fram en digital pensionsskola som på 10 minuter förklarar grunderna och visar vad du själv kan göra, om du vill.

Även om pensionen ligger långt bort eller nära är det bra att i grova drag känna till hur pensionssystemet fungerar och vad som påverkar storleken på pensionen.

Collectums pensionsskola

Läs dig grunderna om pension på 10 minuter här.

Många tjänstemän som har varit i kontakt med Collectum har efterfrågat en enkel pensionsskola som förklarar grunderna i pensionssystemet. I juni lanserade Collectum därför en pensionsskola som på tio minuter tydligt och pedagogiskt förklarar vilka olika delar som ingår i vår pension och vilka delar som man själv kan påverka, om man vill.

Utbildning i fyra delar

Pensionsskolan besår av fyra delar. Den första delen beskriver de tre pusselbitarna som ingår i den totala pensionen: allmän pension, tjänstepension och privat sparande. Här får du också svar på tre viktiga frågor: Hur mycket blir det? Vad behöver jag veta? Vad behöver jag göra?

Den andre delen handlar enbart om tjänstepension, vilka som har tjänstepension, hur mycket pengar arbetsgivaren betalar in och hur man gör om man vill välja hur tjänstepensionen placeras.

Den tredje delen i pensionsskolan förklarar vad Collectum gör och vilka roller andra aktörer har Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan, Alecta, AFA-försäkring och Minpension.se.

Den fjärde och sista delen ger information om vad som händer med pensionen när saker i livet förändras. Vad händer exempelvis om du blir föräldraledig, byter jobb, blir tjänstledig, blir uppsagd eller råkar ut för en skada på jobbet? Pensionsskolan avslutas med fem enkla tips för att enkelt hålla koll på sin pension och på så vis känna sig tryggare.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Löneökningar på 4,2 procent, arbetstidsförkortning och rätt till förskottssemester. Det är några av kraven från Sveriges Ingenjörer och de övriga fackförbunden inom industrin inför kommande avtalsrörelse.
Fler artiklar