Det här är frågorna Ingenjörsfullmäktige ska besluta om

I år genomförs Ingenjörsfullmäktige digitalt. Medlemmar kan läsa alla handlingar bakom inlogg.

Pandemin gör det omöjligt för Sveriges Ingenjörer att arrangera årets fullmäktige på Djurönäset och hela programmet genomförs istället digitalt. Åtta motioner ska behandlas i år, dessutom ska tre nya ledamöter väljas in i förbundsstyrelsen.

Tidigare år har Ingenjörsfullmäktige sänds i en livestream där medlemmar kunnat se och lyssna på diskussioner och beslut i plenum. Pandemin har tvingat Sveriges Ingenjörer att ställa om till ett digitalt fullmäktige. I år genomförs mötet i ett slutet digitalt mötessystem men alla handlingar kan medlemmar som vanligt läsa. Logga in och läs handlingarna här.

Intresset för att skicka in motioner har i år varit betydligt lägre än vanligt. För två år sedan inkom 40 motioner men i år blev det bara åtta.

Bertil Nordqvist

– Många listor som brukar träffas för att skriva motioner tillsammans har valt att inte gör det i år på grund av smittrisken. Kanske har några också känt på sig att det inte skulle bli möjligt att träffas på Djurö. Att diskutera motioner framför en skärm blir troligen inte lika givande som när vi träffas tillsammans, säger Bertil Nordqvist, från listan Erfarna civilingenjörer.

Han står bakom en motion som vill att Ingenjörsfullmäktige på grund av pandemin ska behandla motioner också nästa år (normalt sker det vart annat år). Förhoppningen är att fullmäktige 2021 kan arrangeras på Djurö som vanligt.

Hemarbete ställer nya krav

Många ingenjörer har arbetat hemifrån, helt eller delvis, under snart åtta månader och det avspeglas också i motionerna. Två av dem handlar om hemarbete och det nya digitala arbetslivet.

Mikael Goldberg från Ericsson-listan har tagit initiativet till en motion som vill att förbundet förbereder sig på att hemarbete på sikt kan bli något mycket större än enbart en arbetsmiljöfråga.

Mikael Goldberg

– Det handlar också om arbetsrätt och juridiska frågor. Vi måste vara beredda på krav från arbetsgivare vid anställningen att man ska hålla med kontor och ha hemmet som sin primära arbetsplats. Företagets lokaler kan krympa till konferenscenter där man bokar möten. Och vad händer vid neddragningar om det inte finns en angiven arbetsort i anställningsavtal i framtiden? Sveriges Ingenjörer måste tänka flera steg längre och vara beredda på att möta alla tänkbara krav från arbetsgivarna.

Alice Halldin på Akademiska hus har skrivit en motion som tar upp de psykosociala riskerna med att arbeta ensam hemifrån. Hon vill att Sveriges Ingenjörer ska verka för skarpare skrivningar i kollektivavtalen om arbetsgivarens ansvar för att minska medarbetares känsla av ensamhet. Hon vill också att förbundet ska ge mer stöd och utbildning till förtroendevalda.

Alice Halldin, ordförande i Teknologrådet. Foto: Jessika Hedén

Alice Halldin

– Jag har tidigare varit lokalfackligt aktiv och vet hur svårt det kan vara att möta en kollega som är ensam. Hur närmar man sig någon i en sådan situation? Det handlar om svåra samtal som kräver att du tar initiativet. Fackliga representanter hanterar ofta svåra samtal vid neddragningar men då är de en del av en process. Psykosociala frågor är ett nytt område som är obehagligt och svårt att prata om för många, säger Alice Halldin.

Fler motioner

Övriga fem motioner är förslag på att förbundet ska:

  1. Arbeta för att införa årsarbetsidsavtal inom alla branscher. Läs Ingenjörens artikel.
  2. Se till att alla chefsmedlemmar får ledaskapsmagasinet Chefstidningen
  3. Fortsätta att stå upp för Las och offentligt visa att lagen i sig inte är problemet.
  4. Införa en differentierad medlemsavgift.
  5. Utreda kostnaden för ett antal nivåer på en generell inkomstförsäkring.

Ingen höjning av avgiften

I år ska Ingenjörsfullmäktige också anta ett reviderat chefs- och ledarskapsprogram. Ett nytt avsnitt i programmet handlar om nya faktorer som påverkar chefs- och ledarskapet.

Sveriges Ingenjörers budget för 2021, som ska godkännas av fullmäktige, innehåller inga förslag på höjningar av medlemsavgiften.

Förändringar i styrelsen

Tre ledamöter lämnar förbundsstyrelsen och nya ledamöter ska väljas in av fullmäktige. De tre som lämnar är 2:e vice förbundsordförande Sara Anvarsson, LexiLegi stiftelse, och ledamöterna Mikael Andersson, Luleå kommun och Sofia Johannesson, AstraZeneca AB.

Valberedningen förslår att Helene Åhsberg, SKB, kliver upp som 2:e vice förbundsordförande. Valberedningens förslag till fyllnadsval är Ulf Nordberg, RISE AB och till nyval föreslår valberedningen Kristin Andersen, WSP Sverige och Frida Krantz Röhne, AFRY.

Årets Ingenjörsfullmäktige hålls den 22-24 november.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar