Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDet här är frågorna Ingenjörsfullmäktige ska besluta om

Det här är frågorna Ingenjörsfullmäktige ska besluta om

Pandemin gör det omöjligt för Sveriges Ingenjörer att arrangera årets fullmäktige på Djurönäset och hela programmet genomförs istället digitalt. Åtta motioner ska behandlas i år, dessutom ska tre nya ledamöter väljas in i förbundsstyrelsen.

Tidigare år har Ingenjörsfullmäktige sänds i en livestream där medlemmar kunnat se och lyssna på diskussioner och beslut i plenum. Pandemin har tvingat Sveriges Ingenjörer att ställa om till ett digitalt fullmäktige. I år genomförs mötet i ett slutet digitalt mötessystem men alla handlingar kan medlemmar som vanligt läsa. Logga in och läs handlingarna här.

Intresset för att skicka in motioner har i år varit betydligt lägre än vanligt. För två år sedan inkom 40 motioner men i år blev det bara åtta.

Bertil Nordqvist

– Många listor som brukar träffas för att skriva motioner tillsammans har valt att inte gör det i år på grund av smittrisken. Kanske har några också känt på sig att det inte skulle bli möjligt att träffas på Djurö. Att diskutera motioner framför en skärm blir troligen inte lika givande som när vi träffas tillsammans, säger Bertil Nordqvist, från listan Erfarna civilingenjörer.

Han står bakom en motion som vill att Ingenjörsfullmäktige på grund av pandemin ska behandla motioner också nästa år (normalt sker det vart annat år). Förhoppningen är att fullmäktige 2021 kan arrangeras på Djurö som vanligt.

Hemarbete ställer nya krav

Många ingenjörer har arbetat hemifrån, helt eller delvis, under snart åtta månader och det avspeglas också i motionerna. Två av dem handlar om hemarbete och det nya digitala arbetslivet.

Mikael Goldberg från Ericsson-listan har tagit initiativet till en motion som vill att förbundet förbereder sig på att hemarbete på sikt kan bli något mycket större än enbart en arbetsmiljöfråga.

Mikael Goldberg

– Det handlar också om arbetsrätt och juridiska frågor. Vi måste vara beredda på krav från arbetsgivare vid anställningen att man ska hålla med kontor och ha hemmet som sin primära arbetsplats. Företagets lokaler kan krympa till konferenscenter där man bokar möten. Och vad händer vid neddragningar om det inte finns en angiven arbetsort i anställningsavtal i framtiden? Sveriges Ingenjörer måste tänka flera steg längre och vara beredda på att möta alla tänkbara krav från arbetsgivarna.

Alice Halldin på Akademiska hus har skrivit en motion som tar upp de psykosociala riskerna med att arbeta ensam hemifrån. Hon vill att Sveriges Ingenjörer ska verka för skarpare skrivningar i kollektivavtalen om arbetsgivarens ansvar för att minska medarbetares känsla av ensamhet. Hon vill också att förbundet ska ge mer stöd och utbildning till förtroendevalda.

Alice Halldin, ordförande i Teknologrådet. Foto: Jessika Hedén
Alice Halldin

– Jag har tidigare varit lokalfackligt aktiv och vet hur svårt det kan vara att möta en kollega som är ensam. Hur närmar man sig någon i en sådan situation? Det handlar om svåra samtal som kräver att du tar initiativet. Fackliga representanter hanterar ofta svåra samtal vid neddragningar men då är de en del av en process. Psykosociala frågor är ett nytt område som är obehagligt och svårt att prata om för många, säger Alice Halldin.

Fler motioner

Övriga fem motioner är förslag på att förbundet ska:

  1. Arbeta för att införa årsarbetsidsavtal inom alla branscher. Läs Ingenjörens artikel.
  2. Se till att alla chefsmedlemmar får ledaskapsmagasinet Chefstidningen
  3. Fortsätta att stå upp för Las och offentligt visa att lagen i sig inte är problemet.
  4. Införa en differentierad medlemsavgift.
  5. Utreda kostnaden för ett antal nivåer på en generell inkomstförsäkring.

Ingen höjning av avgiften

I år ska Ingenjörsfullmäktige också anta ett reviderat chefs- och ledarskapsprogram. Ett nytt avsnitt i programmet handlar om nya faktorer som påverkar chefs- och ledarskapet.

Sveriges Ingenjörers budget för 2021, som ska godkännas av fullmäktige, innehåller inga förslag på höjningar av medlemsavgiften.

Förändringar i styrelsen

Tre ledamöter lämnar förbundsstyrelsen och nya ledamöter ska väljas in av fullmäktige. De tre som lämnar är 2:e vice förbundsordförande Sara Anvarsson, LexiLegi stiftelse, och ledamöterna Mikael Andersson, Luleå kommun och Sofia Johannesson, AstraZeneca AB.

Valberedningen förslår att Helene Åhsberg, SKB, kliver upp som 2:e vice förbundsordförande. Valberedningens förslag till fyllnadsval är Ulf Nordberg, RISE AB och till nyval föreslår valberedningen Kristin Andersen, WSP Sverige och Frida Krantz Röhne, AFRY.

Årets Ingenjörsfullmäktige hålls den 22-24 november.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.