Fyra tips inför lönesamtalet i coronatider

Nu startar lönesamtalen och för många kommer samtalet att bli digitalt. Foto: Mostphotos

Hur förbereder man ett bra lönesamtal på distans? Ska jag acceptera ett nollbud för att rädda företaget och vad gör jag om min chef har dålig koll på vad jag gör när jag jobbar hemifrån? Sveriges Ingenjörers ombudsman Jennifer Nilson Fridell ger sina bästa tips.

Jennifer Nilson Fridell

Jennifer Nilson Fridell

Det är alltid viktigt att förbereda sig inför lönesamtalet men i år kan det vara nödvändigt att lägga ner lite mer tid än vanligt. Under coronapandemin har många ingenjörer jobbat hemifrån helt eller delvis sedan i våras. En del har chefer som inte har koll på vad alla medarbetare har gjort. Det kan också vara svårt att veta vilken lön man ska våga begära om företaget har permitterat eller sagt upp anställda.

Ombudsmannen Jennifer Nilson Fridell på Sveriges ingenjörer har fyra konkreta tips inför lönesamtalet

1. Sammanställ vad du har gjort och hur du har utvecklats

Fundera över vad du har gjort sedan den förra lönerevisionen och på vilket sätt du har utvecklats i ditt jobb. Det här är extra viktigt om du tror att din lönesättande chef inte har bra koll. Kanske har du arbetat hemifrån länge och inte haft regelbundna avstämningar med chefen.

– Arbetar du hemifrån kanske du använder nya verktyg som har gjort dig effektivare. Om ni har förändrat ert arbetssätt kan du ha fått nya arbetsuppgifter. Kanske har någon annan chef lagt på dig nya uppgifter och det är inte säkert att din chef känner till det, säger Jennifer Nilson Fridell.

Läs fler artiklar

Ingenjören har skrivit flera artiklar om hur du förbereder lönesamtalet. Här kan du läsa dem:

Så blir lönesamtalet lyckat

Obehagligt att löneförhandla? Läs det här

Så kommer du förberedd till lönesamtalet

Jag är missnöjd med min nya lön, vad gör jag?

2. Överväg att dela upp samtalet

Förbered dig på att lönesamtalet kan ta längre tid i år, särskilt om ditt arbete påverkats av pandemin. Fundera över möjligheten att dela upp lönesamtalet i två samtal. Under det första beskriver du din utveckling och dina prestationer sedan förra lönerevisionen och det andra blir ett samtal om lön.

– Låt inte mötesbokningen i Teams bli en begränsning. Bestämmer ni er för ett samtal, tänk på att du alltid kan ajournera det. Ni måste inte bli överens direkt, boka ett till samtal istället.

3. Utnyttja fördelarna med ett digitalt samtal

För den som tycker att lönesamtalet är lite obehagligt och känner sig besvärad av att prata om sin egen utveckling kan det bli lättare framför datorskärmen. Förbered samtalet med stödpunkter som du har framför dig på bordet. Ett alternativ är att dela ett dokument som du har förberett. För vissa kan det vara lättare att prata om sina prestationer och förväntningar på lönen om chefen bara syns i en liten ruta på skärmen.

4. Prata med facket

Företag har påverkats olika under pandemin. Vissa går bättre än någonsin medan andra har drabbats hårt. Om det finns en akademikerförening på din arbetsplats, kontakta den och diskutera förutsättningarna.

– Du behöver göra en omvärldsanalys för att ta reda på vad du kan förvänta dig på just ditt företag. Egentligen är den här lönerevisionen inte annorlunda än andra, säger Jennifer Nilson Fridell.

Hon påpekar också att permitteringar och uppsägningar inte behöver betyda att företaget går dåligt. Många som införde korttidsarbete i våras har kommit ur krisen och redovisar starka kvartalsrapporter nu. Flera företag säger upp och rekryterar samtidigt ny kompetens för att klara teknologiskiften.

– Om du har presterat enligt eller över förväntan enligt företagets lönekriterier och utvecklats i ditt arbete ska du begära en bra löneökning. Använd också lönestatistiken från Sveriges Ingenjörer som ett stöd i lönesamtalet.

2 kommentarer

  • Rebecka Nilsson

    Hej!

    Varför visas alltid hemarbete med en bild på en katastrofal arbetsmiljö, ska det vara lite mysigt?
    Finn tio fel. Motljus, liten skärm, fel höjd på bordet, avsaknad av riktigt tangentbord, avsaknad av arbetsljus, oergonomisk sittställning, avsaknad av arbetsstol, köksbord-dvs ingen avskildhet från övrig familj, osv.
    Visa fler bra arbetsplatser i stället och inspirera till bra arbetsmiljö även hemma.

    18 december 2020
    • Karin Virgin

      Tack för bra synpunkt. Av någon anledning ser nästan alla bildbyrå-bilder som visar hemarbete ut så här. Jag håller med om att det inte inspirerar till en bra hemarbetsmiljö. Just nu arbetar vi med en artikel där några ingenjörer visar smarta lösningar från deras arbetsplats hemma. Vi hoppas att den ska ge lite inspiration. /Redaktionen

      18 december 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar