Skulle du gå i pension om du vann på Lotto?

Den främsta anledningen till att fortsätta arbeta efter 65 år är att jobbet ger stimulans som berikar. Den nästa vanligaste skälet är att man har svårt att se sig själv som pensionär. Foto: Getty Images.

Antag att du vinner 5 miljoner kronor på Lotto. Vad skulle du göra? En stor studie ställde frågan till personer över 65 som fortfarande arbetar. Vad tror du att de svarade?

Sedan det nya pensionssystemet infördes för 20 år sedan har det blivit vanligare både att gå i pension tidigare och senare än vid 65 år.

Men vad är det som gör att en del väljer att gå i pension tidigt medan andra arbetar längre? För att ta reda på det gjorde Inspektionen för socialförsäkringen i samarbete med Linnéuniversitetet en enkätundersökning med omkring 12 000 personer i åldrarna 65-76 år.

Därför arbetar vi längre

Den främsta anledningen till att fortsätta arbeta efter 65 år är att jobbet ger stimulans som berikar. Den nästa vanligaste skälet är att man har svårt att se sig själv som pensionär. En annan anledning är att man blir uppmuntrad av arbetsgivaren att arbeta längre, det är ett viktigt skäl framför allt bland kvinnor. Att bli uppmuntrad av arbetskamrater att inte gå i pension är också vanligare bland kvinnor. Fler kvinnor än män svarar också att ekonomin är en anledning till att fortsätta att arbeta efter 65.

Men det finns också skäl som är vanligare bland män än bland kvinnor. De är svårigheten att se sig själv som pensionär, att ens partner fortfarande arbetar eller att man saknar andra intressanta och meningsfulla saker att göra istället för att jobba.

Det är vanligast att gå i pension sent inom yrken som kräver teoretisk specialistkompetens och inom yrken som kräver kortare högskoleutbildning.

Många vill jobba deltid

De som fortsätter jobba efter 65 år vill ofta förändra sin arbetssituation. Framför allt verkar möjligheten att gå ner i arbetstid vara en viktig förutsättning för att förlänga arbetslivet.

– En fjärdedel av de som arbetar efter 65 svarar att de skulle vilja minska sin arbetstid. Och nästan hälften av de som arbetade heltid vid 64 års ålder hade gått ner på deltid efter 65, säger Per Gustafson, en av rapportförfattarna.

Att en så stor andel av 65-plussarna som är kvar i arbetslivet arbetar deltid är en av överraskningarna i rapporten menar Per Gustafson. Det tyder på att möjligheten att jobba deltid gör det möjligt att skjuta fram pensionen.

Per Gustafson

– En majoritet av de som hade ett påfrestande arbete vid 64-års ålder, men trots det har fortsatt arbeta efter 65, uppger också att de har fått bättre arbetsförhållanden. Förändrade arbetsvillkor är extra viktiga för de som har ett påfrestande arbete.

Därför går vi i pension

De flesta som går i pension svarar att de har andra meningsfulla saker att göra än att arbeta men det finns också en stor grupp som går i pension tidigt på grund av hälsoskäl eller för att arbetet är alltför stressigt. Var fjärde person svarade att anledningen till att gå i pension är att man vill förverkliga ett drömprojekt.

– Det är viktigt att påpeka att de flesta pensionsbeslut framstår som positiva och frivilliga. För de som lämnar arbetslivet på grund av dålig hälsa och påfrestande arbetsförhållanden är valfriheten mindre. Därför är det viktigt med ett bra grundskydd i pensionssystemet och en sjukförsäkring som fångar upp dem, säger Per Gustafson.

Om du vinner på Lotto

Det är tydligt att många som arbetar efter 65 gör det för att arbetet är stimulerande men det är svårt att helt bortse från att det också gynnar ekonomin. För att ta reda på hur stor roll ekonomin har ställde undersökningen en hypotetisk fråga till alla som fortfarande arbetade när de svarade på enkäten. Antag att du vinner 5 miljoner kronor på Lotto. Vad skulle du göra?

64 procent svarade att de skulle fortsätta att arbeta i samma omfattning. 21 procent skulle sluta arbeta helt och hållet medan 15 procent skulle gå ner i arbetstid.

Så här svarade några olika grupper:

  • Fler män än kvinnor skulle fortsätta att arbeta som nu (67,4 respektive 59 procent)
  • Personer med enbart grundskoleutbildning skulle i mindre omfattning går ner i arbetstid
  • Höginkomsttagare skulle i högre omfattning fortsätta arbeta med oförändrad arbetstid
  • Personer som kan styra över arbetet skulle i mindre omfattning går ner i arbetstid
  • Egenföretagare skulle i mindre omfattning sluta arbeta

 Karin Virgin

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

Ståltillverkaren SSAB står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men nu ska de ner till noll. Civilingenjörerna Lotta Jakobsson och Lisette Mikaelsson har två av nyckelrollerna när företaget bygger ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå.
Fler artiklar