Hitta världens bästa onlinekurser för ingenjörer

Foto: Massachusetts Institute of Technology, California Institute of Technology, Delft University of Technology.

Att studera på ett utländskt universitet är numera varken krångligt eller dyrt. Onlinekurserna som kallas MOOC är öppna för alla och det finns många bra kurser för ingenjörer. Läs hur MOOC fungerar och vilka kurser som rankas högst.

MOOC står för Massive Open Online Course och är kurser på nätet, gratis och öppna för vem som helst. Kurserna kan läsas av obegränsat antal deltagare över hela världen. En del kurser startar specifika datum. Då finns det ofta möjlighet att chatta med kursledare och kursdeltagare. Andra läser man helt självständigt och då kan man starta när man vill.

De flesta MOOC-kurser ges av universitet och högskolor men det finns även privata aktörer. Kurserna ger inga högskolepoäng, men det förekommer, framför allt utomlands, att MOOC-kurser ingår i grundutbildningarna.

Chalmers satsar

Även flera svenska lärosäten erbjuder MOOC:ar som de ofta kallas. Chalmers är en av högskolorna som har satsat på MOOC:ar för ingenjörer.

Hugo Landgren, Chalmers

– 2015 tog vi fram den första kursen som handlar om möjligheterna med supermaterialet grafen. Första året registrerade sig 12 000 personer och sedan dess har kursen gått en gång om året med omkring 1 500 registrerade deltagare per gång, säger Hugo Landgren, avdelningschef för Utveckling och Blended Learning på Chalmers.

Hur många som genomgår en hel MOOC-kurs är inte möjligt att se eftersom informationen inte registreras. Den som går en MOOC och vill få ett certifikat kan beställa det mot en avgift. I de flesta fall är det möjligt att påbörja kursen för att ta reda på om nivån och upplägget är bra innan man behöver bestämma om man vill ha ett certifikat. Det är inte universitetet som tar betalt utan plattformen där kursen finns tillgänglig. Avgifterna för ett certifikat varierar men ligger ofta mellan 50 och 300 dollar per kurs.

Flera plattformar

De flesta MOOC:ar finns tillgängliga på plattformar som har samarbetsavtal med lärosäten och andra som tagit fram kurser.

De tre största plattformarna  är:

  • edx.org grundades 2012 av de amerikanska lärosätena Harvard och MIT. Bland svenska lärosäten finns Chalmers MOOC-kurser på edX.
  • coursera.org grundades 2012 av två professorer på Stanford. Lunds universitet har sina MOOC-kurser här.
  • futurelearn.com grundades 2012 av The Open University i Storbritannien. Här finns Uppsala universitets MOOC-kurser.

KTH gör förändringar

KTH genomför flera förändringar för att kunna ta fram fler kurser av MOOC-karaktär. I höstas valde KTH att lämna plattformen EdX. Kurserna exporterades i oktober till en egen EdX-miljö (som stöds av plattformen OpenEdX ) – getready.kth.se. Där finns alla KTH:s MOOC:ar samlade.

Johan Thorbiörnson, KTH

– EdX är en stor marknadsplats för MOOC:ar men det är också lätt att försvinna i bruset. KTH vill använda MOOC:ar för livslångt lärande och olika samarbeten. Det kräver mer flexibilitet. Avtalet med EdX innebar höga kostnader, resurser som vi nu kan använda till annat, säger Johan Thorbiörnson, chef för Resource Centre for Netbased Education, RCN på KTH.

Delar av regeringens anslag till KTH för livslångt lärande kommer att satsas på mikrokurser och KTH utreder möjligheten att kunna utfärda egna certifikat som kursbevis för MOOC:ar. KTH siktar också på att man ska kunna räkna samman micro-kurser till en del i en mastersutbildning, något som inte är möjligt i dag. Fler uppdragsutbildningar kommer också att tas fram i samarbete med näringslivet.

– Det måste bli enklare att vidareutbilda sig under hela livet. Jag tror att kompetensutveckling måste fungera på samma sätt som friskvård, några timmar i veckan för att fylla på med ny kunskap och då är MOOC:ar ett jättebra format, säger Johan Thorbiörnson.

Så fungerar en MOOC

Det kan vara svårt att förstå hur en MOOC fungerar, hur undervisningen går till och hur kunskaperna kontrolleras, innan man har deltagit i en kurs.

Chalmers största MOOC-satsning är en Micromaster om fordonstekniklogi. (Läs Ingenjörens artikel från 2018). Den startade med sex delkurser men förra året blev den sjunde och sista kursen och klar.

– Hittills har omkring 100 000 personer registrerat sig på någon av de sju kurserna. Varje kurs har tre starttillfällen om året.

Hugo Landgren förklarar hur Micromastern i fordonsteknologi är upplagd.

Kurserna är uppbyggda av specialgjorda videos på 3-15 minuter där en expert pratar, ofta till bilder. Ibland är filmerna en demonstration, exempelvis i Matlab.  Efter videon får deltagarna kontrollfrågor att svara på för att se att man hänger med. Oftast avslutas varje kursvecka  med en mer komplex uppgift som blir en del av slutresultatet i kursen.

– Deltagarna lär sig sedan genom att lösa problemställningar, först enkla men sedan allt svårare. Rättningen sker automatiskt genom att systemet bekräftar om man gör rätt eller fel och ger feedback beroende på hur man svarar, säger Hugo Landgren.

Hur hittar jag kurserna?

Det finns många olika vägar att hitta en MOOC-kurs med den inriktning som man är intresserad av. Enklast är det att söka på de stora plattformarna. KTH:s kurser hittar du här.

  1. Är du intresserad av att se vilka kurser ett specifikt universitet erbjuder kan du söka på namnet, exempelvis Chalmers eller MIT.
  2. På alla plattformar kan du söka i fritextfält, sök på det ämne du är intresserad av.
  3. Alla plattformar har sökvägar från ett antal huvudinriktningar. Klicka på engineering och vidare till olika inriktningar. Därifrån kommer du vidare till kurserna.
  4. Det finns flera söktjänster som söker MOOC:ar på flera plattformar. En av dem är classcentral.com

Med ett ofantligt stort utbud av MOOC:ar från universitet över hela världen är det svårt att veta vilka som är riktigt bra. Hugo Landgren på Chalmers har  tips till dem som söker utbildningar inom förnybar energi.

– Tekniska Universitet i Delft i Holland har ett ganska stort utbud av MOOC:ar inom bland annat om elbilar och solenergi. Gå till edx.org och sök på Delft University of Technology.

Topplistor över MOOC:ar för ingenjörer

Här är fem av de populäraste MOOC:arna från MIT, Massachusetts Institute of Technology

  1. Introduction to Biology – The Secret of Life
  2. Statistics and Data Science (Micro Master)
  3. Mechanical Behavior of Materials, Part 1: Linear Elastics Behavior
  4. Management of Engineering: Strategy and Leadership
  5. Atomic and Optical Physics: Light Forces and Laser Cooling

Plattformen edX.org listar de fem MOOC-kurser inom computer science på Harvard University.

  1. Computer Science for Web Programming
  2. Computer Science for Artificial Intelligence
  3. Computer Science for Game Development
  4. Computer Science and Mobile Apps

På coursera.org finns över 1 400 MOOC-kurser inom området engineering. De är indelade i fyra nivåer: beginner, intermediate, mixed och advanced. På den avancerade nivån erbjuds 89 kurser som är betygsatta av deltagarna. Här är några av dem med höga betyg:

  1. Self-Driving Cars – University of Toronto
  2. Introduction to Self Driving Cars – University of Toronto
  3. Introduction to CAD, CAM, and Practical CNC Machining – Autodesk
  4. ­Kinematics: Describing the Motions of Spacecraft – University of Colorado Boulder
  5. Relationship Management – Rice University
  6. Engineering Design Process with Autodesk Fusion 360 – Autodesk
  7. Natural Attenuation of Groundwater Contaminants: New Paradigms, Technologies, and Applications – Rice University
  8. Electrodynamics: Electric and Magnetic Fields – Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST)

Den amerikanska nättidningen Learndatasci.com listar de sex bästa MOOC:arna i maskininlärning 2021.

  1. Marchine Learning
  2. Deep Learning Specilization 
  3. Machine Learning with Python 
  4. Advanced Machine Learning Specilization
  5. Machine Learning 
  6. Introduction to Machine Learning for Coders

2 kommentarer

  • Magnus Hult

    Bra skrivet ! Grattis!

    04 februari 2021
  • BoGöran Wallner

    MOOCs är nyckeln till flexibelt kvalificerat lärande för yrkesverksamma med arbetsliv och grundexamen. Och ett privatliv med familj. För att komma förbi det ordinarie stelbenta och byråkratiska antagningssystemet där du som ingenjör med 5 års utbildning och 20 år i arbetslivet kan nekas en teknisk kurs för att det numera krävs Engelska B som behörighet.

    04 februari 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar