Viktigast att ingen kollega blir felbehandlad

När de fysiska mötena byts ut mot digitala blir det svårare att fånga upp frågor av mindre karaktär, de som ofta dyker upp i de mer spontana samtalen. Foto: Getty Images

Tibor Muhi arbetar fackligt i Stockholms stad. Här representerar han cirka 400 ingenjörer utspridda på olika verksamheter. Det bästa med jobbet är att se till att allt går rätt till och finnas där den dag någon behöver stöd från facket.  

Tibor Muhi är civilingenjör och lärare i grunden och arbetar på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad. Där är han även ordförande i Saco-rådet. Lärarjobbet är dock satt på paus eftersom det fackliga uppdraget tar all hans tid i anspråk.

Tibor Muhi, förtroendevald i Stockholms stad.

Förutom arbetet i den lokala förvaltningen är han nämligen även vice ordförande i Saco-rådet för Stockholms stad samt förtroendevald för Sveriges Ingenjörer vilket innebär att han företräder alla medlemmar i hela Stockholms stad.

– Jag jobbar heltid med de fackliga frågorna, det är ju en stor kommun med många olika förvaltningar och arbetsplatser.

Första linjens hjälp

I sitt fackliga arbete skiljer Tibor Muhi på arbetet som Saco-representant och arbetet som förtroendevald för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer. Som förtroendevald har arbetet fokus på individärenden. Det kan vara medlemmar som hamnat i konflikt med sin chef, rehabärenden eller förhandlingar om lokala avtal. Här representerar han alla medlemmar i Stockholms stad, totalt cirka 400 ingenjörer utspridda i verksamhetens olika delar.

– I verksamheten är jag sjuksköterskan, jag är första linjens hjälp för medlemmarna. Här kliver jag in och hjälper medlemmarna när de har problem. Det är bara i de mer komplicerade fallen som jag tar hjälp av ombudsmännen från förbundet.

I Saco-rollen hanterar han ärenden på en mer övergripande nivå, att exempelvis ta fram  handlingsplaner. Saco driver även gemensamma verksamhetsfrågor och uppvaktar politiker för att lyfta fram behov inför kommande års budget. Via Saco har Sveriges Ingenjörer tecknat ett samverkansavtal som knyter ihop MBL och arbetsmiljölagen. Det är också på den här nivån som arbetsgivare och fack möts för samtal innan förändringar eller beslut.

Får vara ett stöd för andra

Tibor Muhi trivs med sitt jobb, även om det just nu är mycket att hantera kring corona och nya besked kring restriktioner näst intill varje vecka. Det bästa med jobbet som fackligt förtroendevald är dock möjligheten att göra skillnad.

– Det är det som lyfter jobbet. Att göra skillnad för individen, och vara det stöd som ser till att allt går rätt till – att lagar och avtal följs och att ingen blir felbehandlad. Det är det bästa med jobbet som förtroendevald, säger Tibor Muhi.

Tibor Muhi ser ett stort värde i att ingenjörerna som grupp har en lokalfacklig närvaro i kommunen.

– Jag hoppas att de tycker att det är viktigt. När allt flyter på som det ska kanske man inte tänker så mycket på det, men den dagen man behöver stöd från facket är det skönt att ha någon som vet hur det fungerar på arbetsplatsen och som känner arbetsgivaren.

Känner varandra väl

Tibor Muhi har arbetat fackligt i Stockholms stad i många år. Han ser en stor fördel med att han känner personalansvariga på olika nivåer och att de genom åren har byggt upp ett förtroende för varandra. Det underlättar relationerna och möjligheten att hitta bra lösningar.

– Visst är jag frustrerad ibland och vi tycker olika. Men det går alltid att komma överens. Vi vet att vi ska mötas igen i nästa förhandling, så det funkar inte att spela med falska kort eller inte hålla det man lovar, förklarar han.

Just nu är det en viktig fråga som ligger på bordet. Tillsammans med andra fackförbund har han lagt fram en förhandlingsframställan om pensionsväxling, alltså att kunna växla lön mot pensionsinbetalningar.

– Det är en fråga som ursprungligen kommer från Sveriges Ingenjörer. Vi har lagt fram frågan, sen får vi se vad staden svarar.

Allt tar längre tid

Att vara fackligt engagerad i en politiskt styrd verksamhet är inte något som Tibor Muhi tror skiljer sig särskilt mycket från andra typer av verksamheter. Kanske är offentliga verksamheter mer regelstyrda och det är ofta långa vägar till ett beslut.

– I en myndighet är det viktigt att allt går rätt till, det får inte bli fel. Därför tar alla processer också väldigt lång tid, konstaterar han.

Stockholms stad är dessutom en väldigt stor verksamhet, bara utbildningsförvaltningen har 16 000 anställda och en budget på 19 miljarder kronor. Avstånden mellan olika förvaltningar är stora, även fysiskt, liksom avståndet till politikerna. I en så stor verksamhet har arbetsgivaren även större muskler och fler experter att tillgå, vilket kan vara en utmaning som förtroendevald.

– Som förtroendevald ska du kunna allt, medan arbetsgivaren har en stab av experter att tillgå. Det kan bli ett lite ojämnt förhållande.

Saknar den personliga kontakten

I vanliga fall, när det inte är pandemi och restriktioner kring hur man kan mötas, ägnar Tibor Muhi en stor del av sin arbetstid nära verksamheterna där han möter medlemmarna i deras dagliga arbete. Han är även huvudskyddsombud, vilket innebär att arbetsmiljöfrågor ligger på hans bord.

Men under det senaste året har ingenting varit som vanligt. De fysiska mötena har bytts ut mot digitala. Tibor Muhi konstaterar att det till viss del är skönt att slippa allt flängande på dagarna, men det blir inte alls samma sak att sköta uppdraget på distans.

– Jag saknar den personliga kontakten, känslan när jag är ute på arbetsplatsen. På så vis känner jag att jag har tappat kontakten med medlemmarna, jag är inte lika nära dem, kan inte gå ut och äta lunch eller kika in när jag går förbi deras kontor, säger han.

Småpratet vid kaffemaskinen, frågor av mindre karaktär som dyker upp i de spontana samtalen och som Tibor Muhi kan hjälpa till med direkt, har inte längre något forum.

– Visst kan man boka tid för ett digitalt möte, men det blir mer formellt. Det funkar inte för de små vardagsproblemen, de som på många sätt är oljan i maskineriet, konstaterar han.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Får jag ta med kollegor till nya jobbet?

Får jag ta med kollegor till nya jobbet?

Är du på väg att byta jobb och vill att dina kollegor också ska jobba där? Då finns det några saker du bör se upp med så att du inte bryter mot lojalitetsplikten – eller en eventuell värvningsklausul.
Fler artiklar