Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Jag var en överviktig stressad chef"

”Jag var en överviktig stressad chef”

Stress, högt blodtryck och panikångest fick Johan Hansson att dra i nödbromsen. ”Jag mådde dåligt bara av att köra till jobbet. Så jag sa upp mig, något som jag direkt insåg var ett misstag” berättar Johan Hansson som nu, många år senare inte längre ångrar sitt beslut.

Johan Hansson är civilingenjör med examen från Lunds tekniska högskola. Ända sedan barnsben har han drömt om att bli uppfinnare och läste maskinteknik med sikte på att jobba med produktutveckling. 

2004 hade han fått sitt drömjobb. Han arbetade som produktionsteknisk chef med ansvar för sju produktionstekniker och all utrustningen i produktionen, samt att utveckla och ta fram nya produktionslinjer för montering och testning av intelligenta slirkopplingar för fyrhjulsdrift i personbilar. Arbetet gick bra, bland kunderna fanns bland annat VW, Volvo och Ford och kundbasen växte stadigt. 

Men trots att Johan Hansson var på en plats han länge drömt om mådde han inte bra. 

Johan Hansson är på en bättre plats i livet idag.

– Jag var en överviktig, stressad chef. Jag hade enormt höga krav på mig själv, jobbade jämt och hade inte ens tid att sova, berättar han.

Stress och press från många håll

Jobbet var stressigt, det var en ständig jakt på kvalitetsförbättringar, nya deadlines och projekt. Och på toppen av det kände han stor press från ett ledarskap som var otydligt och inkonsekvent. Dessutom genomgick Johan Hansson en skilsmässa och kämpade med både flytt, renoveringar och att vara en närvarande pappa för sina barn.

– I fyra år var jag i det ekorrhjulet, sen sa kroppen ifrån. Jag fick högt blodtryck och panikångest och bar även på självmordstankar. Jag minns hur jag ibland fastnade framför spegeln, såg på mig själv med kritiska ögon och ältade alla negativa tankar.

Johan Hansson blev sjukskriven en period, men när han började jobba igen var han snart tillbaka i samma känslor och mådde dåligt av att bara köra till jobbet. Vändningen kom en dag i matvaruaffären när en lapp på anslagstavlan plötsligt fångade hans blick: “Vill du bli piggare och må bättre?” stod det på lappen, och ett telefonnummer. Johan Hansson ringde numret och fick kontakt med en person som sålde näringsprodukter. 

– Han blev som en coach för mig och hjälpte mig att inse att jag hade fel fokus. På tre månader fick jag min energi tillbaka – och förståndet, berättar han. 

Ny dörr öppnades

Johan Hansson slutade röka och dricka alkohol och började istället träna, äta rätt och sova ordentligt. Och sa upp sig från jobbet, något som han snabbt ångrade.

– Eftersom jag sa upp mig själv fick jag karens för a-kassan. Dessutom visade det sig att jag inte hade rätt till a-kassa, eftersom jag hade en enskild firma sedan tidigare. Så det blev tufft ekonomiskt. 

För att klara ekonomin började han sälja de näringsprodukter som hade hjälpt honom att få ordning på sitt liv. Efter några månader öppnades en ny dörr då en gammal arbetsgivare ringde upp och erbjöd honom ett konsultuppdrag som ingenjör inom produktionsteknik på 40 procent. Det jobbet inspirerade honom att starta eget.

Idag arbetar han som konsult i eget företag på halvtid och är engagerad som hälsocoach på den andra halvan.

Johan Hansson vid målgången i Köpenhamn Marathon.

Fem råd till stressade

Johan Hanssons fem bästa råd till stressade ingenjörer:

  1. Ta hand om dig själv. Ät rätt, rör på dig och slarva inte med sömnen.
  2. Fokusera tanken på något positivt. Ältande av saker som hänt, eller oro för saker som eventuellt kan hända leder sällan till något bra. 
  3. Sänk kraven. Fundera över vad du egentligen vill. Ta reda på vad som förväntas av dig om det är otydligt.
  4. Ge dig själv tid för reflektion. 
  5. Var stolt över dig själv. Var inte så självkritisk, ge dig själv beröm när du tittar i spegeln istället.

– För mig är det en fantastisk kombination och det bästa är att jag kan styra över min egen tid. Jag har medvetet valt att inte arbeta på heltid, det ger mig tid att göra sådant som jag mår bra av. Jag tror att många skulle må bra av att sänka kraven på sig själva i arbetslivet, poängterar han.

”Ta hand om dig själv”

Johan Hansson är idag på en bra plats i livet och vill gärna dela med sig av de insikter han fått på sin resa. Även om det idag är drygt 16 år sedan han tog det avgörande beslutet att säga upp sig och sätta sin hälsa i första rummet så är det något som fortfarande präglar hans liv och ett beslut som han inte ångrar. 

– Den viktigaste lärdomen var att jag insåg att jag hade glömt bort att ta hand om mig själv. Det är också mitt råd till andra; ta hand om dig själv – det är ingen annan som gör det. Se till att du äter bra mat, att du har aktivitet och rörelse i din vardag och att du ger dig själv tid för återhämtning, säger han.

Och hur går det med den gamla barndomsdrömmen, att bli uppfinnare? 

– Ja, det går väl sådär. Jag har inte gjort någon egen uppfinning, förutom sådant som tillfaller de företag jag jobbat för. Men jag är medlem i en uppfinnareförening och det är jag nöjd med just nu, säger Johan Hansson.

Anna Nyström

2 KOMMENTARER

  1. Mycket intressant artikel, där igenkänningsgraden är stor. Är nyfiken på vilka de nämnda näringsprodukterna är.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.