Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadArbetslösheten för ingenjörer sjunker

Arbetslösheten för ingenjörer sjunker

Från toppnoteringen på 1,7 procents arbetslöshet för ingenjörer tidigare under pandemin är arbetslösheten nu nere på 1,5 procent. Och mönstret går igen för i princip alla grupper – för olika åldrar, inriktningar och både civil- och högskoleingenjörer.

Arbetslösheten för ingenjörer låg på en platå på 1,6–1,7 procent från augusti 2020 till februari 2021, men nu har nivån legat på 1,5 procent i mars och april.

Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer. Pressbild
Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

– Man ska alltid vara försiktig, det är som en kristallkula. Men om inte viruset hittar på något konstigt så kan det värsta ha blåst över nu, säger Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Han konstaterar att arbetslösheten för ingenjörer i så fall inte blev lika hög nu som under finanskrisen. Och de främsta orsakerna är att det inte varit några underliggande problem i ekonomin och att det införts statliga stöd, som korttidsarbete.

– Arbetslösheten är fortfarande högre än före pandemin, men det är inte så förvånande eftersom den var väldigt låg då. Vi är nu i nivå med arbetslösheten för ingenjörer 2015 och då var det ingen som brydde sig.

Olle Dahlberg pekar också på att antalet nyinskrivna i a-kassorna överlag ligger på mer normala nivåer, med en tydligt vikande trend. Även antalet varsel minskar och är tillbaka på nivåerna före pandemin.

Arbetslösheten ner för alla åldrar

Tittar man på ingenjörers arbetslöshet uppdelat per åldersgrupp så återfinns den svaga nedåtgående trenden i alla grupper.

Minst är nedgången för 30–34-åringar, men arbetslösheten är heller inte hög i den gruppen. Olle Dahlberg tycker att det är förvånande att ålderskurvorna är så tydliga.

De blå staplarna är januari–december 2020 och de orange är januari–april 2021.

Arbetslöshet per åldersgrupp 2020-april 2021
Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

För olika inriktningar är trenden densamma, om än lite mindre tydlig. En inriktning där trenden är särskilt tydlig är högskoleingenjörer i maskinteknik.

– De låg högre, men för dem har arbetslösheten från december till april nu gått ned till genomsnittet för högskoleingenjörer.

Både för högskole- och civilingenjörer har arbetslösheten sjunkit. Nivån är högre för högskoleingenjörer, 1,7 procent, jämfört med 1,3 procent för civilingenjörer.

Historiskt har det varierat om civil- eller högskoleingenjörer haft högst arbetslöshet. Senast 2017 var arbetslösheten högre för civilingenjörer än för högskoleingenjörer.

Arbetslöshet civil/högskoleingenjörer
Källa: Sveriges Ingenjörer / Akademikernas a-kassa

Karin Thorsell

De omfattas av statistiken

Arbetslöshetsstatistiken omfattar medlemmar i Sveriges Ingenjörer som också är medlemmar i Akademikernas a-kassa. Det betyder att bland annat många nyexaminerade ingenjörer inte omfattas, eftersom de ofta inte är med i a-kassan eller inte jobbat tillräckligt mycket för att få ersättning.

8 KOMMENTARER

    • Håller med till hundra procent. Förbundet behöver ge besked om detta. Det är inte rimligt att den förhöjda avgiften ska kvarstå i all evighet, utan redan nu bör man kunna dra tillbaka den höjningen.

    • Olle Dahlberg svarar: Nej, vi skäms inte, eftersom vi inte medvetet utelämnat dem, men vi är de första att beklaga att det saknas tillförlitliga uppgifter över nyexaminerade. Men även om de inte återfinns i statistiken, har nu även nyexaminerade anledning att känna större tillförsikt i och med att det går bättre för yrkesverksamma på arbetsmarknaden.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.