”Hur gör jag om jag blir sjuk på semestern?”

portrait of a tourist couple wearing a protective mask inside the pool for fear of the coronavirus covid19

Semestern närmar sig, men vad är det egentligen som gäller? Se till att du har koll på vilka rättigheter du har och vad arbetsgivaren kan kräva av dig när du är ledig.

Jenny Rosenbaum, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer ger svar på några av de vanligaste funderingarna inför semestern.

Hur många dagar har jag rätt att vara ledig under sommaren?

Rätten till semester är reglerad i lag och innebär att du har rätt till 25 dagars betald eller obetald semester per år. Det gäller alltså även om du inte har tjänat in till en betald semester. Du har också rätt att ta ut fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni till augusti, men arbetsgivaren har rätt att bestämma när den läggs.

Jag vill vara ledig i vinter, måste jag ta ut min semester under sommaren?

Hur många semesterdagar du har kan variera en del beroende på kollektivavtal, vissa avtal ger fler semesterdagar. Du kan även ha fler semesterdagar än de lagstadgade 25, i ditt enskilda anställningsavtal. Enligt semesterlagen har du rätt att spara alla semesterdagar utöver de 20 som ska tas ut under sommaren. Vill du ha en kortare sommarsemester och spara fler dagar till senare behöver du komma överens med din arbetsgivare om det.

Hur länge kan jag spara semesterdagar?

Du måste ta ut dina sparade semesterdagar inom fem år, i vissa fall kan man spara dem ett sjätte år. Om du inte tar ut dina sparade dagar får du ut dem i pengar istället, dagarna brinner alltså inte inne om du inte tar ut dem.

Hur fungerar det med förskottssemester?

Det finns ingen lagstadgad rätt till förskottssemester utan det är något man kommer överens om med sin arbetsgivare när man börjar en ny anställning. Normalt sett tjänar du in din semester under det första semesteråret som är 1 april till 31 mars, och kan sedan ta ut dina betalda semesterdagar under år två. Men om du börjar din anställning mitt i semesteråret har du inte hunnit tjäna in till 25 betalda semesterdagar. Många arbetsgivare erbjuder då förskottsemester, vilket innebär att du får betald semester som vanligt. Enligt semesterlagen skrivs förskottssemester av efter fem år. Om du slutar din anställning före det kan du bli återbetalningsskyldig – det gäller dock inte om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist.

Varför ska jag sjukanmäla mig om jag blir sjuk, jag är ju ändå ledig?

Jag tycker absolut att du ska sjukanmäla dig om du blir sjuk under semestern. Semesterdagarna är dagar som du har tjänat in under året och tanken är att du ska använda din ledighet för vila och rekreation. Om du sjukanmäler dig kan din arbetsgivare ändra semesterdagarna till sjukdagar, så att du kan ta ut dina semesterdagar senare istället. Tänk också på att sjukdagar är semestergrundande. Det är samma regler som gäller för sjukskrivning under semestern som i vanliga fall. Jämför ditt sjuktillstånd med om du skulle ha arbetat, skulle du sjukskriva dig då? Då ska du också göra det när du blir sjuk under semestern.

Kan min arbetsgivare kräva att jag kollar min mejl under semestern?

Det är skillnad om du själv väljer att ha viss koll på mejlen när du är ledig och att arbetsgivaren kräver att du ska ha det. Enligt semesterlagen är du antingen ledig eller så jobbar du – du kan exempelvis inte ta ut halva semesterdagar. Arbetsgivaren kan inte be dig läsa mejl under semestern, för då har du inte semester, utan är i tjänst. Om du är osäker på vad som gäller, tveka inte att kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning, så kan de hjälpa dig att bolla frågan.

Jag tycker det känns bra att ha en viss koll på mejlen även när jag är ledig. Kan jag tillgodoräkna mig den tiden som jobb och därmed spara semesterdagar?

Nyfiken på mer?

Fler frågor och svar kring semester och ledighet får du om du lyssnar på Ingenjörspodden:

  • Avsnitt 4 Semester
  • Avsnitt 24 Mer om semester
  • Avsnitt 54 Vad säger semesterlagen om julledighet?

Fler artiklar i Ingenjören om semester och vad som gäller hittar du här.

Nej, om din arbetsgivare inte har beordrat dig att göra det kan du inte i efterhand kräva att bli kompenserad.

Vad är skillnaden mellan semesterlön och semesterersättning?

Semesterlönen är den lön som betalas ut under din semester. Det är summan av din dagslön plus ett semestertillägg, vilket gör att du har en något högre lön under semestern. Semesterersättning är däremot den ersättning för intjänade semesterdagar som betalas ut när du avslutar din anställning. Den beräknas utifrån den lön du har haft den senaste månaden plus semestertillägget. Om du har många sparade semesterdagar efter avslutad anställning blir varje semesterdag därmed värd mycket mer än om har semester under anställningen. Hur man beräknar semesterersättningen när man slutar en anställning är en av de vanligare frågorna som vi hjälper medlemmarna med i rådgivningen.

4 kommentarer

  • Gunnar

    Jag har för mig att jag läst någonstans att för sjukskrivning mitt under semestern krävs läkarintyg från dag 1. Stämmer det?

    06 juli 2023
    • Karin Virgin

      Huvudregeln är att man behöver lämna ett läkarintyg efter 7 dagar, men undantagsvis kan arbetsgivare kräva förstadagsintyg vid sjukdom. Det är dock inget särskilt just vid semester. Om du blir sjuk under din semester ska du snarast möjligt informera din arbetsgivare och även i övrigt följa de rutiner ni har vid sjukdom. /Redaktionen.

      06 juli 2023
  • Sta Tligtanställd

    Min arbetsgivare som är staten tillåter att man växlar en semesterdag till semestertimmar och då kan man ta halvdag. Är detta fel, otillåtet eller vad?

    Det går utmärkt, inte som du skriver: ”du kan exempelvis inte ta ut halva semesterdagar. ”

    23 juni 2021
    • Karin Virgin

      Så här svarar Jenny Rosenbaum på Sveriges Ingenjörer: Huvudregeln enligt semesterlagen är att man bara kan ta ut hela semesterdagar. Semesterlagen är dock en dispositiv lag vilket betyder att det genom kollektivavtal kan finnas avvikelser från semesterlagens bestämmelser. I det kollektivavtal som tillämpas på din arbetsplats finns andra regleringar än de som finns i semesterlagen, vilket inte är fel eller otillåtet.

      23 juni 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar