Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTräna luktsinnet hemma med ett datorspel

Träna luktsinnet hemma med ett datorspel

Ett vanligt symptom vid covid-19 är att luktsinnet försvinner eller förändras. Nu har en grupp forskare i Sverige utvecklat ett enkelt datorspel för doftträning. Den som har lite teknisk kompetens kan göra sitt eget.

Flera studier visar att 50–70 procent av de som insjuknar i covid-19 får en sämre förmåga att känna dofter. Omkring 50 procent förlorar luktsinnet helt (så kallad anosmi) medan 10–20 procent får nedsatt luktsinne.

Den behandling som vården erbjuder patienter som söker hjälp är doftträning.

– Det är som vilken annan träning som helst. När du upprepar en aktivitet blir du bättre på den, säger Simon Niedenthal, doftforskare vid Malmö universitet.

Han har tillsammans med flera forskare i Malmö och Stockholm tagit fram doftträningsapparaten Exerscent – utformat som ett datorspel. Den är resultatet av ett forskningsprojekt som startade för sex år sedan.

Johannes Nilsson, interaktionsdesigner, Malmö universitet

– Då kunde vi inte föreställa oss att intresset för doftträning skulle var så stort som de har blivit nu, säger Johannes Nilsson, interaktionsdesigner i projektet.

Samla poäng

Exerscent är inget avancerat spel utan en enkel digital spelplattform som kan öka motivationen när spelaren ser sin egen utveckling.

Spelet är utvecklat i spelplattformen Unity. För att spela behövs en rfid-läsare kopplad till datorn och 54 flaskor med dofter, var och en märkt med en rfid-tagg.

Spelaren väljer en av de 54 flaskorna, skannar rfid-taggen och får upp bilder på sex olika doftämnen på skärmen, varav en är den i flaskan. Spelet går ut på att samla poäng genom att känna igen dofterna. Några exempel på dofter i spelet är citron, apelsin, blåbär, björnbär, svamp, tryffel, cederträ, lakrits, klippt hö, läder och smör.

– Just de 54 doftaromerna sägs utgöra grunden för att identifiera vin. Dofterna är hämtade från doftsamlingar som vinentusiaster och sommelierer använder för att träna på att identifiera dofter, säger Johannes Nilsson.

Används i forskning

I dag finns Exerscent inte till försäljning. Forskarna kommer ta fram ett antal exemplar som ska användas i en studie. Resultaten från deltagarnas doftträning kommer att sparas i en databas där forskarna se hur ofta deltagarna har spelat, hur lång betänketid man har haft för att göra sina val och de framsteg man gör över tid. Kunskapen ska användas för att utveckla spelet ytterligare.

Doftproverna förvaras i mörka flaskor med en rfid-tagg. Rfid-läsaren är kopplad till datorn.

– Jämfört med mycket annat är doft långsamt. Det tar lite tid för hjärnan att känna igen en doft. Exerscent är ett långsamt spel och det går inte heller att spela för länge, säger Johannes Nilsson.

Behovet av doftträning finns inom fler områden är behandling av post-covidpatienter. Doft är också minnesdrivet och doftträning kan användas som minnesträning för personer med Alzheimer.

Doftträningsspel – DIY

För den som är intresserad av att bygga sitt eget spel för doftträning är konstruktionsfilen gratis att ladda ner. Instruktion och kod finns här.

– De 54 dofter som vi har använt kan man köpa från företag som säljer produkter för vinprovning, men man kan också köpa tomma behållare, programmera om mjukvaran och rfid-taggen, och välja sina egna dofter, säger Johannes Nilsson.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?