Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTräna luktsinnet hemma med ett datorspel

Träna luktsinnet hemma med ett datorspel

Ett vanligt symptom vid covid-19 är att luktsinnet försvinner eller förändras. Nu har en grupp forskare i Sverige utvecklat ett enkelt datorspel för doftträning. Den som har lite teknisk kompetens kan göra sitt eget.

Flera studier visar att 50–70 procent av de som insjuknar i covid-19 får en sämre förmåga att känna dofter. Omkring 50 procent förlorar luktsinnet helt (så kallad anosmi) medan 10–20 procent får nedsatt luktsinne.

Den behandling som vården erbjuder patienter som söker hjälp är doftträning.

– Det är som vilken annan träning som helst. När du upprepar en aktivitet blir du bättre på den, säger Simon Niedenthal, doftforskare vid Malmö universitet.

Han har tillsammans med flera forskare i Malmö och Stockholm tagit fram doftträningsapparaten Exerscent – utformat som ett datorspel. Den är resultatet av ett forskningsprojekt som startade för sex år sedan.

Johannes Nilsson, interaktionsdesigner, Malmö universitet

– Då kunde vi inte föreställa oss att intresset för doftträning skulle var så stort som de har blivit nu, säger Johannes Nilsson, interaktionsdesigner i projektet.

Samla poäng

Exerscent är inget avancerat spel utan en enkel digital spelplattform som kan öka motivationen när spelaren ser sin egen utveckling.

Spelet är utvecklat i spelplattformen Unity. För att spela behövs en rfid-läsare kopplad till datorn och 54 flaskor med dofter, var och en märkt med en rfid-tagg.

Spelaren väljer en av de 54 flaskorna, skannar rfid-taggen och får upp bilder på sex olika doftämnen på skärmen, varav en är den i flaskan. Spelet går ut på att samla poäng genom att känna igen dofterna. Några exempel på dofter i spelet är citron, apelsin, blåbär, björnbär, svamp, tryffel, cederträ, lakrits, klippt hö, läder och smör.

– Just de 54 doftaromerna sägs utgöra grunden för att identifiera vin. Dofterna är hämtade från doftsamlingar som vinentusiaster och sommelierer använder för att träna på att identifiera dofter, säger Johannes Nilsson.

Används i forskning

I dag finns Exerscent inte till försäljning. Forskarna kommer ta fram ett antal exemplar som ska användas i en studie. Resultaten från deltagarnas doftträning kommer att sparas i en databas där forskarna se hur ofta deltagarna har spelat, hur lång betänketid man har haft för att göra sina val och de framsteg man gör över tid. Kunskapen ska användas för att utveckla spelet ytterligare.

Doftproverna förvaras i mörka flaskor med en rfid-tagg. Rfid-läsaren är kopplad till datorn.

– Jämfört med mycket annat är doft långsamt. Det tar lite tid för hjärnan att känna igen en doft. Exerscent är ett långsamt spel och det går inte heller att spela för länge, säger Johannes Nilsson.

Behovet av doftträning finns inom fler områden är behandling av post-covidpatienter. Doft är också minnesdrivet och doftträning kan användas som minnesträning för personer med Alzheimer.

Doftträningsspel – DIY

För den som är intresserad av att bygga sitt eget spel för doftträning är konstruktionsfilen gratis att ladda ner. Instruktion och kod finns här.

– De 54 dofter som vi har använt kan man köpa från företag som säljer produkter för vinprovning, men man kan också köpa tomma behållare, programmera om mjukvaran och rfid-taggen, och välja sina egna dofter, säger Johannes Nilsson.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.