Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTräna luktsinnet hemma med ett datorspel

Träna luktsinnet hemma med ett datorspel

Ett vanligt symptom vid covid-19 är att luktsinnet försvinner eller förändras. Nu har en grupp forskare i Sverige utvecklat ett enkelt datorspel för doftträning. Den som har lite teknisk kompetens kan göra sitt eget.

Flera studier visar att 50–70 procent av de som insjuknar i covid-19 får en sämre förmåga att känna dofter. Omkring 50 procent förlorar luktsinnet helt (så kallad anosmi) medan 10–20 procent får nedsatt luktsinne.

Den behandling som vården erbjuder patienter som söker hjälp är doftträning.

– Det är som vilken annan träning som helst. När du upprepar en aktivitet blir du bättre på den, säger Simon Niedenthal, doftforskare vid Malmö universitet.

Han har tillsammans med flera forskare i Malmö och Stockholm tagit fram doftträningsapparaten Exerscent – utformat som ett datorspel. Den är resultatet av ett forskningsprojekt som startade för sex år sedan.

Johannes Nilsson, interaktionsdesigner, Malmö universitet

– Då kunde vi inte föreställa oss att intresset för doftträning skulle var så stort som de har blivit nu, säger Johannes Nilsson, interaktionsdesigner i projektet.

Samla poäng

Exerscent är inget avancerat spel utan en enkel digital spelplattform som kan öka motivationen när spelaren ser sin egen utveckling.

Spelet är utvecklat i spelplattformen Unity. För att spela behövs en rfid-läsare kopplad till datorn och 54 flaskor med dofter, var och en märkt med en rfid-tagg.

Spelaren väljer en av de 54 flaskorna, skannar rfid-taggen och får upp bilder på sex olika doftämnen på skärmen, varav en är den i flaskan. Spelet går ut på att samla poäng genom att känna igen dofterna. Några exempel på dofter i spelet är citron, apelsin, blåbär, björnbär, svamp, tryffel, cederträ, lakrits, klippt hö, läder och smör.

– Just de 54 doftaromerna sägs utgöra grunden för att identifiera vin. Dofterna är hämtade från doftsamlingar som vinentusiaster och sommelierer använder för att träna på att identifiera dofter, säger Johannes Nilsson.

Används i forskning

I dag finns Exerscent inte till försäljning. Forskarna kommer ta fram ett antal exemplar som ska användas i en studie. Resultaten från deltagarnas doftträning kommer att sparas i en databas där forskarna se hur ofta deltagarna har spelat, hur lång betänketid man har haft för att göra sina val och de framsteg man gör över tid. Kunskapen ska användas för att utveckla spelet ytterligare.

Doftproverna förvaras i mörka flaskor med en rfid-tagg. Rfid-läsaren är kopplad till datorn.

– Jämfört med mycket annat är doft långsamt. Det tar lite tid för hjärnan att känna igen en doft. Exerscent är ett långsamt spel och det går inte heller att spela för länge, säger Johannes Nilsson.

Behovet av doftträning finns inom fler områden är behandling av post-covidpatienter. Doft är också minnesdrivet och doftträning kan användas som minnesträning för personer med Alzheimer.

Doftträningsspel – DIY

För den som är intresserad av att bygga sitt eget spel för doftträning är konstruktionsfilen gratis att ladda ner. Instruktion och kod finns här.

– De 54 dofter som vi har använt kan man köpa från företag som säljer produkter för vinprovning, men man kan också köpa tomma behållare, programmera om mjukvaran och rfid-taggen, och välja sina egna dofter, säger Johannes Nilsson.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.