Ingenjörerna har jobbat mer under pandemin

I en medlemsundersökning som Sveriges Ingenjörer gjorde i maj svarade 29 procent att deras arbetsbelastning har ökat under pandemin. Foto: Getty Images.

Nästan 30 procent av ingenjörerna har fått en större arbetsbelastning under pandemin. Det är dessutom en liten ökning jämfört med förra våren. Men balansen mellan arbete och fritid har ändå blivit bättre jämfört med för ett år sedan.  

Enligt en medlemsundersökning av Sveriges Ingenjörer i maj arbetade nio av tio medlemmar på distans.

Överlag är ingenjörerna nöjda med att distansarbeta och under året som gått har balansen mellan arbete och fritid blivit bättre. I en medlemsundersökning i maj 2020 svarade 44 procent att balansen hade blivit bättre, eller mycket bättre (jämfört med innan pandemin). I en undersökning i maj 2021 hade andelen ökat till 55 procent.

Om undersökningen

Enkäten har besvarats av drygt 4 200 medlemmar i Sveriges Ingenjörer under maj 2021.

Framför allt kvinnorna upplever fördelar. 62 procent av kvinnorna och 51 procent av männen svarade i maj 2021 att balansen mellan arbete och fungerar bättre.

Mer arbete för ingenjörerna

Däremot har pandemin orsakat en större arbetsbelastning för ingenjörerna och under året har den dessutom ökat. I Sveriges Ingenjörers medlemsundersökning i maj 2021 svarade 29 procent att de hade något mer eller mycket mer att göra till följd av pandemin. I mätningen i maj 2020 svarade 25 procent att de hade något eller mycket mer att göra.

Distansarbete i framtiden

Enligt den senaste undersökningen vill drygt 60 procent fortsätta arbeta på distans någon eller några dagar i veckan efter pandemin. Över häften, 56 procent, svarar att deras arbetsgivare signalerar att det kan bli möjligt med mer distansarbete även i fortsättningen. En fjärdedel har fått signaler om att möjligheten till mer distansarbete inte fortsätter efter pandemin. En femtedel har ännu inte fått något besked från sin arbetsgivare.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar