Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHar du koll på de nya lagarna?

Har du koll på de nya lagarna?

Nya regler för beräkning av förmånsvärdet på tjänstebil, förlängning av det slopade fribeloppet för studiemedel och slopad skatt för fler som producerar egen el. Den 1 juli infördes flera nya lagar och regler. Läs om dem här.

Beräkningen av bilförmån ändras

Den schablon som används för att beräkna förmånsvärdet på tjänstebil justeras för att det bättre ska motsvara kostnaden av att ha en privatägd bil. Förändringen innebär att majoriteten av alla med tjänstebil eller förmånsbil genom arbetsgivaren får en höjning av förmånsvärdet. Förändringen gäller för bilar som registreras från och med 1 juli 2021. Innehavare av förmånsbil som registrerats till och med sista juni påverkas inte.

Skattefri parkering och gåvor till anställda

Under 2020 slopades tillfälligt förmånsbeskattningen för fri parkering till anställda i anslutning till arbetsplatsen. Det infördes också en tillfällig skatte- och avgiftsfrihet för gåvor till anställda upp till ett värde på 1 000 kronor. Båda skattelättnaderna förlängs under hela 2021. Dessutom höjs beloppsgränsen för gåvorna till 2 000 kronor per anställd.

Fribeloppet för studiemedel slopas under 2021

Det så kallade fribeloppet för studiemedel slopas även under 2021. Fribeloppet reglerar hur hög inkomst en student får ha utan att studiemedlen minskas.

Pensionsåldern höjs

Riktåldern för pension höjs till 67 år från år 2027. Riktåldern (den ålder då man kan ta ut allmän pension, eller få garantipension och bostadstillägg) fastställs årligen sex år innan förändringen sker.

Fler slipper skatt på egenproducerad el    

Från och med 1 juli betalar man inte längre skatt på den el som man själv producerat och använder, om anläggningen har en installerad toppeffekt under 500 kW (tidigare 255 kW).

FOU-avdraget förstärks  

Det så kallade FOU-avdraget innebär att arbetsgivare betalar lägre arbetsgivaravgifter för anställda som arbetar med forskning och utveckling. Avdraget förstärktes den 1 juli. Då  sänktes kravet på hur stor del av arbetstiden som den anställde ska arbeta med forskning eller utveckling (för att arbetsgivaren ska får göra avdrag), från minst tre fjärdedelar av arbetstiden till minst hälften.

Ändringar i högskolelagen

Den 1 juli justerades högskolelagen inom några områden.

  • Som en allmän princip i högskolornas verksamhet ska den akademiska friheten främjas och värnas.
  • Högskolorna ska i sin verksamhet främja ett livslångt lärande.
  • Den samlade internationella verksamheten vid varje högskola ska dels stärka kvaliteten i högskolans utbildning och forskning, dels nationellt och globalt bidra till sådan hållbar utveckling som högskolorna har i uppgift att främja.

Karin Virgin

2 KOMMENTARER

  1. Gällande förmånsreglerna så framgår inte tydligt i texten ovan att det gäller för bilar som registreras från och med 1 juli 2021. Innehavare av förmånsbil som registrerats t.o.m. sista juni påverkas inte.

    • Du har helt rätt! Det framgick inte av den sammanställning av nya lagar från 1 juli som regeringen har publicerat. Nu har jag läst propositionen och där står följande: Tillämpas för bilar som blir skattepliktiga enligt vägtrafikskattelagen (2006:227). första gången den 1 juli 2021 eller senare.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.