Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHar du koll på de nya lagarna?

Har du koll på de nya lagarna?

Nya regler för beräkning av förmånsvärdet på tjänstebil, förlängning av det slopade fribeloppet för studiemedel och slopad skatt för fler som producerar egen el. Den 1 juli infördes flera nya lagar och regler. Läs om dem här.

Beräkningen av bilförmån ändras

Den schablon som används för att beräkna förmånsvärdet på tjänstebil justeras för att det bättre ska motsvara kostnaden av att ha en privatägd bil. Förändringen innebär att majoriteten av alla med tjänstebil eller förmånsbil genom arbetsgivaren får en höjning av förmånsvärdet. Förändringen gäller för bilar som registreras från och med 1 juli 2021. Innehavare av förmånsbil som registrerats till och med sista juni påverkas inte.

Skattefri parkering och gåvor till anställda

Under 2020 slopades tillfälligt förmånsbeskattningen för fri parkering till anställda i anslutning till arbetsplatsen. Det infördes också en tillfällig skatte- och avgiftsfrihet för gåvor till anställda upp till ett värde på 1 000 kronor. Båda skattelättnaderna förlängs under hela 2021. Dessutom höjs beloppsgränsen för gåvorna till 2 000 kronor per anställd.

Fribeloppet för studiemedel slopas under 2021

Det så kallade fribeloppet för studiemedel slopas även under 2021. Fribeloppet reglerar hur hög inkomst en student får ha utan att studiemedlen minskas.

Pensionsåldern höjs

Riktåldern för pension höjs till 67 år från år 2027. Riktåldern (den ålder då man kan ta ut allmän pension, eller få garantipension och bostadstillägg) fastställs årligen sex år innan förändringen sker.

Fler slipper skatt på egenproducerad el    

Från och med 1 juli betalar man inte längre skatt på den el som man själv producerat och använder, om anläggningen har en installerad toppeffekt under 500 kW (tidigare 255 kW).

FOU-avdraget förstärks  

Det så kallade FOU-avdraget innebär att arbetsgivare betalar lägre arbetsgivaravgifter för anställda som arbetar med forskning och utveckling. Avdraget förstärktes den 1 juli. Då  sänktes kravet på hur stor del av arbetstiden som den anställde ska arbeta med forskning eller utveckling (för att arbetsgivaren ska får göra avdrag), från minst tre fjärdedelar av arbetstiden till minst hälften.

Ändringar i högskolelagen

Den 1 juli justerades högskolelagen inom några områden.

  • Som en allmän princip i högskolornas verksamhet ska den akademiska friheten främjas och värnas.
  • Högskolorna ska i sin verksamhet främja ett livslångt lärande.
  • Den samlade internationella verksamheten vid varje högskola ska dels stärka kvaliteten i högskolans utbildning och forskning, dels nationellt och globalt bidra till sådan hållbar utveckling som högskolorna har i uppgift att främja.

Karin Virgin

2 KOMMENTARER

  1. Gällande förmånsreglerna så framgår inte tydligt i texten ovan att det gäller för bilar som registreras från och med 1 juli 2021. Innehavare av förmånsbil som registrerats t.o.m. sista juni påverkas inte.

    • Du har helt rätt! Det framgick inte av den sammanställning av nya lagar från 1 juli som regeringen har publicerat. Nu har jag läst propositionen och där står följande: Tillämpas för bilar som blir skattepliktiga enligt vägtrafikskattelagen (2006:227). första gången den 1 juli 2021 eller senare.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?