Facket larmar om arbetsmiljöbrister på Paradox

Enligt en medarbetarenkät har nästan hälften upplevt kränkande eller felaktig behandling på Paradox.

Medarbetare på spelföretaget Paradox larmar nu om problem med diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Och särskilt utsatta är kvinnorna. Problemen uppdagades efter en medarbetarenkät som initierats av de lokala fackklubbarna. 

Det var i augusti som de lokala fackklubbarna för Sveriges Ingenjörer och Unionen gick ut med en gemensam enkät till medarbetarna på Paradox Interactive för att undersöka arbetsmiljön på företaget.

Resultaten som tidningen Breakit har tagit del av visar att nästan hälften, 44 procent, har upplevt kränkande eller felaktig behandling.

Mobbning och diskriminering

Särskilt utbrett är problemet bland kvinnor. 69 procent av de kvinnliga anställda svarade att de hade upplevt kränkande behandling, medan motsvarande siffra för män var 33 procent.

Enligt Breakit handlar problemen främst om mobbning och könsdiskriminering.

– Resultaten visade att vi faktiskt har problem med diskriminering och trakasserier på några plan hos Paradox, och att företaget har varit ganska ineffektivt på att hantera det, säger Alexander Altanis, ordförande i Akademikerföreningen på Paradox.

Misstänkte att det fanns problem

Tidigare i år uppdagades det att det amerikanska spelföretaget Activision Blizzard har stora problem med arbetsmiljön. I juni stämde den amerikanska delstaten Kalifornien företaget för diskriminering. Utredningen som ligger till grund för stämningen beskriver en kultur där kvinnor och andra minoritetsgrupper inom företaget fått sämre lön och villkor, samt även utsatts för trakasserier.

Det var också anledningen till att fackklubbarna på Paradox initierade undersökningen.

– Efter Blizzardskandalen tyckte vi att det var dags att utreda i vilken utsträckning problemet fanns också hos oss på Paradox, för att kunna inleda en diskussion kring ämnet med företaget. Vi misstänkte att det fanns ett problem, men inte exakt hur stort det var. Enkäten bekräftade våra misstankar och visade att problemet är kanske även större än vi trodde, säger Alexander Altanis.

Hur har företagsledningen reagerat på enkäten?

– Företaget har antytt att de ska anlita en tredje part för att granska våra processer och arbetsmiljö kring frågor av diskriminering och trakasserier, som vi tycker kan vara en bra väg framåt, så länge som vi är också med att hjälpa till och se till att arbetstagarperspektivet beaktas, säger Alexander Altanis.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar