Elva fackförbund säger upp avtal med Växjö kommun

Den första oktober valde elva fackförbund i Växjö kommun att säga upp kollektivavtalet för samverkan, hälsa och arbetsmiljö. Foto: Getty Images

Elva fackförbund har nu gemensamt valt att säga upp samverkansavtalet med Växjö kommun. ”Tilliten finns inte, vi känner inte att arbetsgivaren vill samverka” säger Hans Hägeby, facklig representant för Sveriges Ingenjörer.

Växjö kommun har sedan 2005 haft ett samverkansavtal med de fackliga organisationerna som finns representerade i kommunen. Men de senaste åren har samarbetet inte fungerat som det ska.

Hans Hägeby.

– Känslan har varit som att stångas med något som aldrig ger vika. Vi har under två års tid tagit upp problemen med arbetsgivaren men inte fått något gehör. Då känns det meningslöst att fortsätta kämpa för avtalet, därför ser vi ingen annan utväg än att säga upp det, säger Hans Hägeby, facklig representant för Sveriges Ingenjörer och SACO-ombud i Växjö kommun.

Bristande insyn och inflytande

Samverkansavtalet styr upp hur samarbetet mellan de olika fackförbunden och arbetsgivaren ska fungera. Det ska ske via olika samverkansgrupper på både lokal, förvaltnings- och kommunövergripande nivå. Tanken är att det ska öka delaktigheten och möjligheten att påverka kommunens arbete.

Men istället för ökat inflytande och insyn upplever de fackliga företrädarna att de stängs ute. De får inte underlag till samverkansmöten, får inte vara med vid rekryteringar och alla fackliga parter blir inte heller kallade till kommunövergripande samverkansmöten. Därmed fullföljer inte arbetsgivaren sin del i avtalet.

– Det finns massor med brister. En tydlig konsekvens är att medinflytandet har minskat. Om jag inte fått alla underlag inför ett möte, så har jag inte heller mandat att fatta beslut där och då, poängterar Hans Hägeby.

Vill inte vara ett fackligt alibi

Vid rekryteringar har facket vid flera tillfällen blivit involverade först när det endast är en kandidat kvar. Därmed faller också hela poängen med att facken tidigt kan vara med i rekryteringsarbetet och ge sina synpunkter.

– Då har jag klargjort att jag inte vill delta i rekryteringen. Jag vill inte vara ett fackligt alibi för kommunen så att de kan hävda att de har samverkat, säger han.

När de som fackförbund har påtalat bristerna har arbetsgivaren haft olika förklaringar, men grundproblemet enligt Hans Hägeby är att arbetsgivaren upplevs som ointresserad av att lyssna på de fackligas synpunkter.

– Tilliten finns inte, vi känner inte att arbetsgivaren vill samverka. Jag vet inte om det handlar om att arbetsgivaren vill gömma undan saker eller om de helt enkelt inte förstår hur samverkan fungerar, säger Hans Hägeby.

Säger upp avtalet

Den första oktober valde därför elva av de fackliga organisationerna att säga upp kollektivavtalet för samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Växjö kommun. Den sista december upphör avtalet att gälla. Från och med årsskiftet är det därmed MBL som gäller i alla typer av frågor.

– Målet är att vi så småningom ska kunna få till ett fungerande samverkansavtal, det vill alla. Men innan vi kan ta det steget vill vi se att arbetsgivaren lever upp till MBL, säger Hans Hägeby.

Lämna en kommentar

Senaste nytt