Så kan arbetsplatsen stötta den som drabbas av cancer

På en stor arbetsplats kan det bli jobbigt när många ställer frågor, även om det sker av omtanke. Foto: Getty Images.

Många som får cancer vill fortsätta jobba i den mån man orkar. Arbetsplatsen kan bli en frizon från sjukdomen och jobbet blir ett sätt att hålla kvar sina rutiner. Elizabeth Johansson på Cancerfonden tipsar om hur arbetsplatsen kan vara ett stöd både för den som jobbar och den som är sjukskriven.

Att få en cancerdiagnos innebär ofta en livskris men reaktionerna kan vara olika. En del vill zooma ut, inte alls ha någon kontakt med jobbet och vill inte heller att andra ska veta. För andra är det tvärtom. För dem känns det viktigt att hålla kvar vid det ”normala” och vara en del av gemenskapen på jobbet.

Elizabeth Johansson, Cancerfonden. Foto: Malin Norlén.

– Jobbet kan vara en stor del av ens identitet och många har också sina närmaste vänner i livet på arbetsplatsen, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden.

Det finns över 200 cancerformer och förutsättningarna för att arbeta beror på diagnosen, den behandling man genomgår och på vilka arbetsuppgifter man har.

– Medan malignt melanom kan påverka mentalt men ofta inte fysiskt så kräver ändtarmscancer oftast stålning, en stor operation och stomi, säger Elizabeth Johansson.

Läs också Ingenjörens intervju med civilingenjören Johan Wiberg som drabbades av ändtarmscancer.

Elizabeth Johansson på Cancerfonden har flera tips på hur arbetsplatsen kan stötta en medarbetare som har cancer.

1. Gör det möjlighet att arbeta

Arbetsgivaren måste ta reda på vilka anpassningar som behöver göras för att den som är cancersjuk och vill arbeta ska klara det. Kanske vissa arbetsuppgifter ska tas bort. Ha beredskap för att arbetet kan fungera under vissa perioder, men inte andra.

Behöver du prata om cancer

Har du fått en cancerdiagnos eller är anhörig eller vän till någon drabbad. Cancerfonden är en fristående, ideell insamlingsorganisation som bland annat ger stöd och rådgivning via Cancerlinjen. Den är bemannad av legitimerad personal med lång erfarenhet av cancervård.

Här kan du kontakta Cancerlinjen.

Att ha stomi påverkar det sociala livet, även på jobbet. Många känner oro för läckage och lukt och att hitta en plats att byta på.

Det är inte ovanligt att den som blir sjuk har stora ambitioner att jobba under sjukdomen. Det kan fungera i början men sällan en längre tid.

– Var beredd på bakslag. Det kan kännas som ett misslyckade att inte orka och som arbetsgivare är det viktigt att förstå och stötta.

2. Möt i entrén

Första dagen på jobbet efter diagnosen kan kännas jobbig. Då kan det kännas skönt om chefen eller en kollega möter vid entrén.

3. Utse en kontaktperson

På en stor arbetsplats kan det bli jobbigt när många ställer frågor, även om det sker av omtanke. Arbetar man dessutom bara en eller ett par dagar i veckan blir det extra jobbigt att arbetsdagen fylls med samtal om cancer.

– En lösning kan vara att utse en kontaktperson som är sambandspunkten så att den som är sjuk slipper bli överöst av frågor. Det kan vara chefen men lika gärna en nära kollega.

4. Bjud in när ni firar

Ska ni ordna en konferens, en utbildningsdag eller kanske fira någon som slutar eller fyller år? Missa inte att bjuda in den som är sjukskriven. Många tror att den som är för sjuk att arbeta inte vill eller orkar vara med. Det behöver inte vara så och omtanken betyder också mycket.

Tillbaka efter sjukdomen

För den som har varit sjukskriven en längre tid kan mycket ha hänt på arbetsplatsen. Det kan ha skett en omorganisation och anställts nya kollegor och chefer. Därför kan det behövas en introduktion som liknar den för nyanställda.

– Stötta och planera så att den som har varit sjuk kan komma tillbaka i små steg, inte för abrupt. För den som har varit hemma länge blir det många nya intryck som är tröttande, säger Elizabeth Johansson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar