Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningIngenjörs- och läkarstudenter möts om innovationer i vården

Ingenjörs- och läkarstudenter möts om innovationer i vården

För att hitta de riktigt vassa idéerna som löser vårdens utmaningar behöver läkare och ingenjörer jobba tillsammans. Det är något som studenter på Chalmers och Sahlgrenska tagit fasta på. I november arrangerade de en workshop där ingenjörs- och läkarstudenter löste problem tillsammans.

David Johnsson läser till civilingenjör på Chalmers. Det var när han tillsammans med andra ingenjörsstudenter gjorde sin kandidatuppsats på Sahlgrenska som han, och ST-läkarna som var deras kontaktpersoner på sjukhuset, fick upp ögonen för styrkan i att samarbeta över yrkesgränserna.

David Johnsson, ingenjörsstudent.

– Läkare och ingenjörer bär på två olika men väldigt värdefulla kompetenser. Men det är när vi jobbar tillsammans som vi kan ta de stora stegen framåt, förklarar han.

Samarbete över yrkesgränserna

Under året har han därför engagerat sig i Team iMedgine. Det är ett projekt som vill väcka intresset för innovation inom sjukvård bland både medicinare och teknologer – och knyta samman de båda kompetenserna. Projektteamet består av två ingenjörsstudenter, två ST-läkare samt en läkarstudent.

– Vi tror att samarbete över yrkesgränserna är helt nödvändigt för att klara de utmaningar som vården står inför. Vi behöver leverera bättre lösningar som främjar patienterna och som gör att vi använder sjukvårdens resurser på ett mer effektivt sätt.

I november arrangerade de iMedgine Innovation Weekend, en helg fylld av både föreläsningar och kreativa övningar. 15 ingenjörsstudenter och 15 läkarstudenter från Chalmers respektive Sahlgrenska akademin, var på plats. Vissa är i början av sina studier medan andra redan är inne på sina sista terminer.

Överträffade alla förväntningar

Föreläsningarna tog upp praktiska ämnen kring företagande, juridik och AI och under workshopen fick studenterna teama ihop i mindre grupper och träna sina kreativa muskler. Uppdraget var att lösa ett konkret problem: Att hitta lösningar för att förbättra kommunikationen mellan läkare och patient under en vårdprocess.

Märta Blide och Isabella Sykkö spånar idéer. Foto: Lina Strand Backman

Många olika idéer kom fram, allt från nya system till en idé att använda sig av röstassistent, och inspirationen flödade.

– Det var ett otroligt engagemang bland alla som var med, det överträffade alla våra förväntningar – som ändå var rätt högt ställda innan. För oss blev det tydligt vilken potential som finns i att samarbeta på det här sättet, berättar David Johnsson.

”Vårdteam” får en bredare innebörd

Responsen på dagen blev bra och projektgruppen funderar nu på hur de kan gå vidare. Förhoppningen är att kunna arrangera en fortsättningsdag för de som var med vid det här tillfället, men även att kunna arrangera en ny weekend för nya deltagare.

Uppdraget under workshopen var att hitta lösningar för att förbättra kommunikationen under en vårdprocess. Foto: Johanna Kurzwelly

– Vi tror starkt att begreppet ”vårdteam” i framtiden kommer att ha en bredare definition än idag och inkludera betydligt fler yrken än enbart vårdprofessioner. Därför behöver vi,  ingenjörer och läkare, mötas och hitta samarbetsytor redan under vår grundutbildning, förklarar David Johnsson.

Bidra till en bättre vård

David Johnsson konstaterar att vården står inför stora utmaningar, allt från brist på personal till växande vårdköer. Teknik och innovationer kan bidra till att resurserna kan användas på ett mer effektivt sätt. Men vägen dit måste ske genom samarbete.

– Av det jag sett så är systemen inom vården sällan utformade utifrån användarnas behov. Min förhoppning med det här projektet är att vi kan väcka intresset och det kan bidra till en mer effektiv och bättre vård, säger David Johnsson.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.