Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNu ska arbetsgivarna avgöra vad som är friskvård

Nu ska arbetsgivarna avgöra vad som är friskvård

Listan över godkända friskvårdsaktiviteter som Skatteverket har tagit fram togs bort vid årsskiftet. Nu ska arbetsgivarna själva bestämma hur friskvårdsbidraget ska användas. Men det blir inte fritt fram för vad som helst. Reglerna har inte förändrats. 

Sportfiske, paintball, agility och digitala träningsappar. Skatteverket har varje år uppdaterat en lista med exempel på aktiviteter som det skattefria friskvårdsbidraget får användas till.

Från årsskiftet är listan borta och nu ska arbetsgivarna själva avgöra vad som är rimligt.

– Vi tror att det blir enklare för arbetsgivarna att göra bedömningar. Många har trott att aktiviteten måste finnas med på listan men så har det aldrig varit. Listan har inte gjort anspråk på att vara fullständig, den har tagit upp exempel, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Listan fyller ingen funktion

Skälet till att Skatteverket har tagit bort den så kallade aktivitetslistan är två domar i Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolen gav två privatpersoner rätt att använda friskvårdsbidraget till westernskytte och en fortsättningskurs i trav – aktiviteter som inte fanns med på listan.

Nuvarande skattelagstiftning (som är från 80-talet) anger att aktiviteten ska vara av enklare slag och mindre värde. Eftersom  Högsta förvaltningsdomstolen nu har godkänt två motionsaktiviteter som Skatteverket inte har bedömt vara av enklare slag blir listan inaktuell.

– Därför bedömer Skatteverket att aktivitetslistan inte längre fyller någon funktion, säger Pia Blank Thörnroos.

Reglerna har inte förändrats

Nu har alltså ansvaret att bedöma vilka aktiviteter som det skattefria friskvårdsbidraget kan användas till flyttats från Skatteverket till arbetsgivarna. Men hur ska de klara att göra rätt bedömning?

Pia Blank Thörnroos tror inte att det blir några större problem. Möjligheten finns också att rådfråga Skatteverket om det uppstår tveksamheter.

– Reglerna har inte förändrats för att listan är borttagen. Och för anställda tror jag att det här blir positivt. Arbetsgivare som inte vågat godkänna aktiviteter som inte fanns på listan kan känna sig friare nu.

På tre punkter är Skatteverkets regler särskilt tydliga.

  1. För att bidraget ska vara skattefritt ska det erbjudas till alla anställda.
  2. Maxbeloppet för bidraget är 5 000 kronor per år för att det ska anses vara av mindre värde.
  3. Bidraget får inte användas för att köpa eller hyra utrustning. Köp av träningskläder eller skor eller utrustning till hemmagymmet är alltså inte tillåtet.

– Det är tillåtet att hyra utrustning som krävs för att utföra en aktivitet, till exempel ridhjälm, bowlingskor eller en kanot. Men de enda inköp som är godkända är enkla digitala tränings- och friskvårdsappar, säger Pia Blank Thörnroos.

Karin Virgin

Fler regler för Friskvårdsbidraget

  • Bidraget får användas för enklare aktivitet med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller syftar till att motverka ömhet och stelhet, samt kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
  • Friskvårdsaktiviteter som består av enstaka behandling utan inslag av motion ska ha ett ringa värde, maximalt 1 000 kronor för den enskilda aktiviteten.
  • Friskvårdsbidraget får inte gå till sjukvård eller rehabiliteringsaktiviteter, inte heller till medlemsavgift i förening, diplom eller liknande.
  • Friskvårdsbidraget är ingen rättighet. Det är en personalförmån som arbetsgivarens beslutar om.

 

 

 

 

 

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Tycker det är otydligt när det gäller hyra av utrustning. Det står att det inte är godkänt men ändå så får man hyra en ridhjälp och bowlingskor enligt artikeln då de behövs för aktiviteten. Får man då hyra långförsskridskor och slalomskidor men inte ”hyra ett hemmagym att ställa upp hemma”?

    • Hej!
      Jag tolkar det som om det ingår i priset att hyra utrustning (exempelvis bowlingskor som alltid ingår), då är det tillåtet. Skall du åka skridskor så är entrén till ishallen tillåtet men INTE hyran på skridskorna som brukar kosta en extra slant.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.