Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNu ska arbetsgivarna avgöra vad som är friskvård

Nu ska arbetsgivarna avgöra vad som är friskvård

Listan över godkända friskvårdsaktiviteter som Skatteverket har tagit fram togs bort vid årsskiftet. Nu ska arbetsgivarna själva bestämma hur friskvårdsbidraget ska användas. Men det blir inte fritt fram för vad som helst. Reglerna har inte förändrats. 

Sportfiske, paintball, agility och digitala träningsappar. Skatteverket har varje år uppdaterat en lista med exempel på aktiviteter som det skattefria friskvårdsbidraget får användas till.

Från årsskiftet är listan borta och nu ska arbetsgivarna själva avgöra vad som är rimligt.

– Vi tror att det blir enklare för arbetsgivarna att göra bedömningar. Många har trott att aktiviteten måste finnas med på listan men så har det aldrig varit. Listan har inte gjort anspråk på att vara fullständig, den har tagit upp exempel, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Listan fyller ingen funktion

Skälet till att Skatteverket har tagit bort den så kallade aktivitetslistan är två domar i Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolen gav två privatpersoner rätt att använda friskvårdsbidraget till westernskytte och en fortsättningskurs i trav – aktiviteter som inte fanns med på listan.

Nuvarande skattelagstiftning (som är från 80-talet) anger att aktiviteten ska vara av enklare slag och mindre värde. Eftersom  Högsta förvaltningsdomstolen nu har godkänt två motionsaktiviteter som Skatteverket inte har bedömt vara av enklare slag blir listan inaktuell.

– Därför bedömer Skatteverket att aktivitetslistan inte längre fyller någon funktion, säger Pia Blank Thörnroos.

Reglerna har inte förändrats

Nu har alltså ansvaret att bedöma vilka aktiviteter som det skattefria friskvårdsbidraget kan användas till flyttats från Skatteverket till arbetsgivarna. Men hur ska de klara att göra rätt bedömning?

Pia Blank Thörnroos tror inte att det blir några större problem. Möjligheten finns också att rådfråga Skatteverket om det uppstår tveksamheter.

– Reglerna har inte förändrats för att listan är borttagen. Och för anställda tror jag att det här blir positivt. Arbetsgivare som inte vågat godkänna aktiviteter som inte fanns på listan kan känna sig friare nu.

På tre punkter är Skatteverkets regler särskilt tydliga.

  1. För att bidraget ska vara skattefritt ska det erbjudas till alla anställda.
  2. Maxbeloppet för bidraget är 5 000 kronor per år för att det ska anses vara av mindre värde.
  3. Bidraget får inte användas för att köpa eller hyra utrustning. Köp av träningskläder eller skor eller utrustning till hemmagymmet är alltså inte tillåtet.

– Det är tillåtet att hyra utrustning som krävs för att utföra en aktivitet, till exempel ridhjälm, bowlingskor eller en kanot. Men de enda inköp som är godkända är enkla digitala tränings- och friskvårdsappar, säger Pia Blank Thörnroos.

Karin Virgin

Fler regler för Friskvårdsbidraget

  • Bidraget får användas för enklare aktivitet med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller syftar till att motverka ömhet och stelhet, samt kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
  • Friskvårdsaktiviteter som består av enstaka behandling utan inslag av motion ska ha ett ringa värde, maximalt 1 000 kronor för den enskilda aktiviteten.
  • Friskvårdsbidraget får inte gå till sjukvård eller rehabiliteringsaktiviteter, inte heller till medlemsavgift i förening, diplom eller liknande.
  • Friskvårdsbidraget är ingen rättighet. Det är en personalförmån som arbetsgivarens beslutar om.

 

 

 

 

 

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Tycker det är otydligt när det gäller hyra av utrustning. Det står att det inte är godkänt men ändå så får man hyra en ridhjälp och bowlingskor enligt artikeln då de behövs för aktiviteten. Får man då hyra långförsskridskor och slalomskidor men inte ”hyra ett hemmagym att ställa upp hemma”?

    • Hej!
      Jag tolkar det som om det ingår i priset att hyra utrustning (exempelvis bowlingskor som alltid ingår), då är det tillåtet. Skall du åka skridskor så är entrén till ishallen tillåtet men INTE hyran på skridskorna som brukar kosta en extra slant.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.