Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNätverk för mångfald engagerar medarbetare på Vattenfall

Nätverk för mångfald engagerar medarbetare på Vattenfall

”Jag tror stenhårt på att samtal om mångfald och inkludering mynnar ut i bättre relationer mellan kollegor.” Det säger Niklas Loason, ordförande för Diverse Energy Network, ett nätverk för mångfald och inkludering på Vattenfall.

Diverse Energy Network, är ett internationellt medarbetardrivet nätverk inom Vattenfall. Core Team i det svenska nätverket består av nio personer som engagerar sig i arbetet med mångfald och inkludering vid sidan av sina ordinarie jobb.

Diverse Energy Network

Är ett internationellt medarbetardrivet nätverk inom Vattenfall som från början startade som olika nätverk med fokus på kvinnor och HBTQ (nu HBTQI+). Med tiden har det utvidgats och inkluderar idag allt från kön, religion och etnisk tillhörighet till ålder, funktionsvariation och könsöverskridande identitet eller uttryck.

Totalt har nätverket drygt 300 medlemmar inom Vattenfall Sverige. Internationellt har Diverse Energy-nätverket inom Vattenfall flera tusen medlemmar.

HBTQI+ är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexuella. Pluset står för andra identiteter och läggningar.

– Det är kul att bidra och driva engagemanget, samt fånga upp intresset för frågorna. Vi samarbetar med ansvariga för mångfald och inkludering inom koncernen, alla behövs, säger Niklas Loason, ordförande i nätverket.

Starkt stöd från ledningen

Niklas Loason är civilingenjör och jobbar som teknisk projektledare inom elbilsladdning på Vattenfall. Han berättar att mångfald är en strategiskt viktig fråga på Vattenfall och att det också är synligt på många sätt i koncernen.

Bland annat finns det en D&I officer-roll (Diversity and Inclusion) som roterar i koncernledningen. Under åren med social distansering och distansarbete för många medarbetare har koncernen även valt att införa Mystery Coffee, en plattform som bidrar till fokus på mångfald och inkludering. Konkret innebär det att medarbetare delar en kafferast med en slumpvis utvald kollega i koncernen.

Även om nätverket drivs på frivillig basis finns det därför ett starkt stöd från ledningen.

– Det är extremt viktigt för nätverket, att vi känner att vi har stödet uppifrån och att vi också ges utrymme att jobba med frågorna, berättar han.

Tilltal och bemötande spelar roll

Att Vattenfall har en så tydlig mångfaldsprofil var också en viktig anledning till att han själv valde att söka sig till Vattenfall.

– För mig som HBTQI+person känns det viktigt att det finns substans i mångfaldsarbetet. Här kan jag bidra med mina erfarenheter av att vara i minoritet i en normativ värld, som ingenjörsbranschen ofta är.

Han konstaterar att inkludering till stor del handlar om hur vi bemöter varandra i vardagen. Det kan vara små saker som gör skillnad. Att exempelvis inte förutsätta att en manlig kollega har en fru eller att en person är på ett visst sätt på grund av sin etniska tillhörighet.

– Hur vi tilltalar varandra har betydelse, det påverkar hur vi känner oss som en del i gruppen. Här gäller det att försöka lägga bort fördomar och inte fylla i för mycket av tavlan själva, att vara mer öppensinnad.

Dags att rocka sockorna

Vid sidan av att vara ett stöd och bollplank för medarbetare i mångfaldsfrågor jobbar nätverket även för att sprida kunskap om, och påminna om betydelsen av mångfald, exempelvis via inlägg på intranätet.

Nu i mars kommer de att uppmärksamma rocka-sockorna-dagen, men de har även en budget för att bjuda in föreläsare. Under våren har de bland annat planerat in en föreläsning om ålderism.

– Nätverket är värdefullt, det är som en lägereld som vi kan samlas kring för att prata om hur vi bemöter varandra, vad det betyder för arbetsglädje och prestation att vara bekväm på sin arbetsplats. Dessutom är det ett viktigt signalvärde, säger Niklas Loason.

Eftersom de som är engagerade i nätverket gör allt arbete vid sidan av sina ordinarie jobb ser de dock till att inte lägga ribban alltför högt och att även tydliggöra förväntningarna på varandra.

Inspirerar och lär av varandra

Förutom i Sverige finns det Diverse Energy-nätverk inom Vattenfall i Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Polen och de har ett gott utbyte med varandra. I maj håller de gemensamt i trådarna för att bidra till European Diversity Month. Det är ett initiativ som drivs av EU-kommissionen och dess nationella Diversity Charters för att uppmärksamma och synkronisera arbetet med mångfald och inkludering.

– Vattenfall är ju en stor organisation och det är värdefullt att ha det utbytet inom nätverket där vi kan lära oss av varandra och få inspiration till det dagliga arbetet, säger Niklas Loason.

Gynnar alla i längden

Niklas Loason konstaterar att mångfald är ett stort och komplext ämne, men att frågorna är viktiga oavsett vem man är. Att möta varandra med ett öppet sinne och respekt för varandra är viktigt oavsett om man är i minoritet eller majoritet.

Dessutom är han övertygad om att det i längden gynnar både företaget och samhället i stort.

– Jag tror stenhårt på att samtal om mångfald och inkludering mynnar ut i bättre relationer mellan kollegor. Många ingenjörer jobbar i manligt dominerade, homogena branscher som jag tror skulle må bra av mer mångfald, poängterar han.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.