Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNätverk för mångfald engagerar medarbetare på Vattenfall

Nätverk för mångfald engagerar medarbetare på Vattenfall

”Jag tror stenhårt på att samtal om mångfald och inkludering mynnar ut i bättre relationer mellan kollegor.” Det säger Niklas Loason, ordförande för Diverse Energy Network, ett nätverk för mångfald och inkludering på Vattenfall.

Diverse Energy Network, är ett internationellt medarbetardrivet nätverk inom Vattenfall. Core Team i det svenska nätverket består av nio personer som engagerar sig i arbetet med mångfald och inkludering vid sidan av sina ordinarie jobb.

Diverse Energy Network

Är ett internationellt medarbetardrivet nätverk inom Vattenfall som från början startade som olika nätverk med fokus på kvinnor och HBTQ (nu HBTQI+). Med tiden har det utvidgats och inkluderar idag allt från kön, religion och etnisk tillhörighet till ålder, funktionsvariation och könsöverskridande identitet eller uttryck.

Totalt har nätverket drygt 300 medlemmar inom Vattenfall Sverige. Internationellt har Diverse Energy-nätverket inom Vattenfall flera tusen medlemmar.

HBTQI+ är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexuella. Pluset står för andra identiteter och läggningar.

– Det är kul att bidra och driva engagemanget, samt fånga upp intresset för frågorna. Vi samarbetar med ansvariga för mångfald och inkludering inom koncernen, alla behövs, säger Niklas Loason, ordförande i nätverket.

Starkt stöd från ledningen

Niklas Loason är civilingenjör och jobbar som teknisk projektledare inom elbilsladdning på Vattenfall. Han berättar att mångfald är en strategiskt viktig fråga på Vattenfall och att det också är synligt på många sätt i koncernen.

Bland annat finns det en D&I officer-roll (Diversity and Inclusion) som roterar i koncernledningen. Under åren med social distansering och distansarbete för många medarbetare har koncernen även valt att införa Mystery Coffee, en plattform som bidrar till fokus på mångfald och inkludering. Konkret innebär det att medarbetare delar en kafferast med en slumpvis utvald kollega i koncernen.

Även om nätverket drivs på frivillig basis finns det därför ett starkt stöd från ledningen.

– Det är extremt viktigt för nätverket, att vi känner att vi har stödet uppifrån och att vi också ges utrymme att jobba med frågorna, berättar han.

Tilltal och bemötande spelar roll

Att Vattenfall har en så tydlig mångfaldsprofil var också en viktig anledning till att han själv valde att söka sig till Vattenfall.

– För mig som HBTQI+person känns det viktigt att det finns substans i mångfaldsarbetet. Här kan jag bidra med mina erfarenheter av att vara i minoritet i en normativ värld, som ingenjörsbranschen ofta är.

Han konstaterar att inkludering till stor del handlar om hur vi bemöter varandra i vardagen. Det kan vara små saker som gör skillnad. Att exempelvis inte förutsätta att en manlig kollega har en fru eller att en person är på ett visst sätt på grund av sin etniska tillhörighet.

– Hur vi tilltalar varandra har betydelse, det påverkar hur vi känner oss som en del i gruppen. Här gäller det att försöka lägga bort fördomar och inte fylla i för mycket av tavlan själva, att vara mer öppensinnad.

Dags att rocka sockorna

Vid sidan av att vara ett stöd och bollplank för medarbetare i mångfaldsfrågor jobbar nätverket även för att sprida kunskap om, och påminna om betydelsen av mångfald, exempelvis via inlägg på intranätet.

Nu i mars kommer de att uppmärksamma rocka-sockorna-dagen, men de har även en budget för att bjuda in föreläsare. Under våren har de bland annat planerat in en föreläsning om ålderism.

– Nätverket är värdefullt, det är som en lägereld som vi kan samlas kring för att prata om hur vi bemöter varandra, vad det betyder för arbetsglädje och prestation att vara bekväm på sin arbetsplats. Dessutom är det ett viktigt signalvärde, säger Niklas Loason.

Eftersom de som är engagerade i nätverket gör allt arbete vid sidan av sina ordinarie jobb ser de dock till att inte lägga ribban alltför högt och att även tydliggöra förväntningarna på varandra.

Inspirerar och lär av varandra

Förutom i Sverige finns det Diverse Energy-nätverk inom Vattenfall i Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Polen och de har ett gott utbyte med varandra. I maj håller de gemensamt i trådarna för att bidra till European Diversity Month. Det är ett initiativ som drivs av EU-kommissionen och dess nationella Diversity Charters för att uppmärksamma och synkronisera arbetet med mångfald och inkludering.

– Vattenfall är ju en stor organisation och det är värdefullt att ha det utbytet inom nätverket där vi kan lära oss av varandra och få inspiration till det dagliga arbetet, säger Niklas Loason.

Gynnar alla i längden

Niklas Loason konstaterar att mångfald är ett stort och komplext ämne, men att frågorna är viktiga oavsett vem man är. Att möta varandra med ett öppet sinne och respekt för varandra är viktigt oavsett om man är i minoritet eller majoritet.

Dessutom är han övertygad om att det i längden gynnar både företaget och samhället i stort.

– Jag tror stenhårt på att samtal om mångfald och inkludering mynnar ut i bättre relationer mellan kollegor. Många ingenjörer jobbar i manligt dominerade, homogena branscher som jag tror skulle må bra av mer mångfald, poängterar han.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.