Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLär dig jobba smartare – inte hårdare

Lär dig jobba smartare – inte hårdare

Livet är så mycket mer än späckade arbetsdagar. För att få balans i tillvaron måste vi hitta sätt att jobba smartare, med utgångspunkt från våra värderingar – vi måste utveckla vårt SQ. Det är budskapet i Catharina Sjögren Froborgs nya bok Arbeta mindre, Lev mer.

Catharina Sjögren Froborg är civilekonom i grunden men har de senaste 15 åren arbetat med ledarskapsutveckling för både medarbetare, chefer och team. Hon konstaterar att tempot i arbetslivet ofta är väldigt högt. Fokus ligger på att skapa resultat, att springa fort och prestera.

Catharina Sjögren Froborg är aktuell med boken Arbeta mindre, Lev mer.

Men att bli mer effektiv i sitt arbete handlar inte om att jobba längre arbetsdagar, pressa in fler möten och skicka många mejl. Det handlar om något helt annat.

– Du blir inte mer effektiv för att du jobbar 12-timmarsdagar, din hjärna har inte energi för det. Knepet för att få en bättre balans i livet är att jobba smartare och på rätt sätt.

Fokus på det som är viktigt

I grunden handlar det om att hitta sätt att arbeta där vi fokuserar på det viktiga, att vi lär oss att prioritera, stänga av distraktioner och att jobba utifrån tydliga mål och visioner. Men det handlar också om att i största möjliga mån arbeta med uppgifter, arbetsområden och företag som ger oss en känsla av att det är meningsfullt.

För att kunna göra det måste man börja med att förstå sig själv och sina drivkrafter.

I boken Arbeta mindre, Lev mer vill Catharina Sjögren Froborg visa hur vi kan få mer balans i livet genom att utveckla den intelligens som står för mening, syfte och värderingar – alltså vår själsliga intelligens, SQ.

– Jag vet att många reagerar på begreppet och tycker att det låter flummigt. Men på samma sätt som EQ var flum på 90-talet tror jag att SQ kommer att vara ett ”need to know”-begrepp framöver.

Omfattar hela människan

Vad är då SQ? De flesta av oss känner till IQ, som handlar om det rationella och det vi tänker, och även EQ, som rör våra känslor och det vi känner. Dessutom finns PQ, den intelligens som handlar om det fysiska – om motion, andning och alla viktiga signaler som kroppen ger oss.

Vad är SQ?

Illustratör: Anna Lagerström

SQ är en intelligens som står för mening, syfte och värderingar och handlar om vår förmåga att knyta ihop IQ, EQ och PQ till en helhet. Förkortningen SQ står för själslig intelligens.

SQ är vår förmåga att knyta ihop alla dessa intelligenser till en helhet.

– SQ handlar om vem du är innerst inne och vad du behöver för att leva livet fullt ut, förklarar Catharina Sjögren Froborg.

Hon konstaterar att SQ inte bara är relevant på det personliga planet, utan att det är ett begrepp som chefer och företagsledare måste förhålla sig till för att vara attraktiva som arbetsgivare.

Riskerar att få svårare att rekrytera

I en undersökning som presenterades på World Economic Forum 2022 konstaterade forskare att människor i allt högre grad vill arbeta för företag som står för sina värderingar. Företag som inte värderar sin personal eller strävar efter att skapa meningsfullhet i arbetet riskerar därmed att tappa personal, få svårare att rekrytera toppkandidater och svårare att stå sig i konkurrensen om attraktiv arbetskraft.

– När jobbet känns meningsfullt får du lojala, produktiva medarbetare som skapar resultat. När vi jobbar för något vi brinner för då gör vi det med lätthet. Därför tror jag att företag som förstår vikten av SQ får en konkurrensfördel, poängterar Catharina Sjögren Froborg.

Ett hållbart arbetsliv handlar också om att ha balans i livet. Allt fler, inte minst efter pandemin, vill ha ett arbete där man efter arbetsdagen har både tid och ork till familj och fritid. Livet måste kunna levas parallellt med arbetet, inte bara på helger och semestrar.

På vilket sätt kan då SQ bidra till att vi får mer utrymme att leva istället för att ”bara” arbeta?

– Nutidens nya valuta är tid. Tid som vi utnyttjar bättre när vi är mer närvarande och fokuserade, vilket är en del av den själsliga intelligensen. Det ger dig utrymme att leva livet på det sätt du vill leva, säger Catharina Sjögren Froborg.

Konkret på arbetet handlar det om att lyfta blicken och hjälpa din hjärna att planera, fokusera och prioritera. Och att vara närvarande i nuet. Catharina Sjögren Froborg ger fem konkreta tips:

  1. Fokusera. Distraktion tröttar ut din hjärna. Stäng därför av alla kommunikationskanaler när du behöver tid för att tänka eller utföra strategiska uppgifter.
  2. Belöna dig själv. Hjärnans yttersta lag är ”minimera hot och maximera belöning”. Hjälp hjärnan att ta tag i de svåra uppgifterna genom att lägga in delmål, så att hjärnan får sina dopaminkickar och upplever den maximerade belöningen.
  3. Se till att få återhämtning. Våga koppla ner, det hjälper dig att vara effektiv när det behövs.
  4. Gör en sak i taget. Multitasking gör oss mindre effektiva. När vi multitaskar tar det längre tid och det blir fler fel.
  5. Undvik prokrastinering. Gör de viktigaste uppgifterna först, även om de känns jobbigast.

– Undvik distraktion, som plingande mejl och notiser. Gör en sak i taget och börja med det viktigaste, inte det lättaste. Ju mer medveten du är om vad som stressar och distraherar dig, desto mer kan du styra över dig själv och bli mer effektiv i din vardag, poängterar hon.

Börja med grunden

Utveckla ditt SQ

Värderingar. Ta reda på vilka värderingar som är viktiga för dig. Då kan du lättare ta beslut och stå för dina val i livet.

Effektivitet. Arbeta smartare, och därmed mindre. Använd din hjärna rätt och undvik exempelvis distraktion som stjäl enorma mängder tid.

Helikopterperspektiv. Utöka din förmåga till helikopterperspektiv. Då ser du lättare den större bilden och kan ta smartare beslut.

Men för att utveckla sin SQ behöver man jobba på flera plan. Catharina Sjögren Froborg förklarar att grunden handlar om att utveckla sin självkännedom, att bli medveten om vad som är viktigt för dig i livet, vilka dina drivkrafter och värderingar är.

Nästa steg är medvetenheten om omvärlden. Att se din roll i relation till andra, skapa bättre beteenden, starkare kommunikation med andra och att även se och uppskatta olikheter.

Tredje steget är utveckling. Att ha ett ”growth mindset”, att inte vara rädd för fel och misstag utan att hela tiden växa och lära sig av sina erfarenheter.

Skapa ett hållbart liv

Detta är förutsättningarna för att kunna lyfta blicken och jobba mer medvetet med det som är viktigt i livet.

– SQ som verktyg gör det lättare att skapa ett hållbart liv, ett liv där du har balans, känner en betydelsefull mening, energi, glädje och är förankrad i dina innersta värderingar. Det hållbara livet är motsatsen till ett liv i stress med känslan av meningslöshet, trötthet och att du springer i ett ändlöst ekorrhjul.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.