Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTre metoder som tar udden av stressen

Tre metoder som tar udden av stressen

Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge dig ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress genom att låta din logiska hjärna ta kontrollen över situationen.

Vi känner alla igen situationer där en yttre händelse skapar en inre reaktion. Tänk dig att du sitter i ett möte och får ett SMS från en nära familjemedlem där det står: ”Ring mig så snart du kan”. Genast börjar tankarna mala: ”Vad kan ha hänt?” och du får svårt att hänga med på resten av mötet.

Se webbibariet

På Sveriges Ingenjörer Play kan du (som loggar in) se webbinariet ”Förebygg stress med senaste kunskapen om hjärnan” med Anders Hedin.

Eller en situation där chefen kallar till ett möte och du får höra att det ska handla om neddragningar. Du reagerar direkt med oro: ”Vad ska nu hända, vilka måste sluta? Kan det handla om mig?”.

– Yttre situationer kan göra att vi reagerar med en inre stress, ibland finns det en verklig orsak, ibland inte. Men vi låser oss i tanken och det är svårt att låsa upp den tankeprocessen om vi inte förstår hur vi kan påverka hjärnans inre processer, säger stressexperten Anders Hedin som tidigare i maj höll i ett webbinarium om stresshantering för Sveriges Ingenjörers medlemmar.

Logiken stängs ute

För att förstå hur vi kan hantera låsningen i hjärnan behöver vi först förstå hur hjärnan fungerar. Känslor som gör att du känner dig orolig, rädd, arg, ledsen eller stressad skapas i mitten av hjärnan, den äldsta delen av vår hjärna. När vi utsätts för en yttre händelse reagerar den delen av hjärnan genom att kapsla in reaktionen. Den logiska delen av hjärnan stängs ute.

De tankeprocesser som istället drar igång förbereder oss för att agera på situationen – att slåss eller fly. Konkret innebär det att hjärnan letar efter erfarenheter från tidigare händelser som vi kan lära oss av, samtidigt som den målar upp möjliga scenarier för vad som skulle kunna hända framöver – vi ältar och oroar oss.

– Hjärnan är övertygad om att den hjälper oss att överleva genom att hantera situationen på ett sådant sätt. Därför är det svårt att ta bort den reaktionen, förklarar Anders Hedin.

Skapar en verklig reaktion

Men det sättet att hantera yttre hot fungerar dåligt i dagens samhälle. Oron för vad som kommer att hända är kanske inte ens verklig. SMS:et från din familjemedlem som oroade dig under hela mötet kanske bara handlade om att du skulle komma ihåg att köpa mjölk. Men oron i sig skapar en verklig reaktion i kroppen.

Anders Hedin berättar att studier visat att stresskurvan faller väldigt snabbt när vi utsätts för situationer som leder till oro. Om vi oroar oss i mer än två minuter så är det till och med rent fysisk skadligt.

– Oro är grundorsaken och förstadiet till stress, poängterar han.

Hjärnans reaktion är snabb, därför behöver vi också snabba metoder för att hantera oro.

– Vår uppgift är att övertyga hjärnan om att oro inte är bra. Vi behöver låsa upp den inre hjärnan och få tillgång till vårt logiska tänkande, förklarar han.

Tre metoder som minskar stressen

Anders Hedin tipsar om tre metoder som hjälper oss att låsa upp hjärnan när orostankarna sätter in.

1. Kognitiv flexibilitet. Metoden drar nytta av vår förmåga att byta ut en tanke mot en annan. Du kan själv testa detta genom en enkel övning:

Fäst blicken i golvet och tänk på något som oroar dig. Lyft sedan blicken och titta ut genom fönstret. Beskriv vad du ser, former, färger och detaljer. Genom att fokusera helt på någon annat försvinner också orostankarna.

– Träna dig på att putta bort tankar som oroar. Om oron kommer tillbaka, puttar du bort den igen, förklarar Anders Hedin.

2. Responsfördröjning. Metoden går ut på att aktivt parkera de tankar som oroar dig så att de inte stör dig här och nu. Om du exempelvis vaknar mitt i natten med oro för saker som ska hända nästa dag så kan metoden hjälpa dig att somna om. Säg till tanken ”nej, inte nu” och lägg den på en specifik plats, på sängbordet eller i fåtöljen längre bort i rummet. Säg till tanken ”du får ligga där, jag ska sova nu”.

– Metoden handlar om att du fokuserar på din tankeprocess. Din hjärna kommer att lyssna på det och låta dig somna om, säger Anders Hedin.

3. Ifrågasätt din oro. Ställ frågor till de tankar som oroar och för en inre dialog med dem: Finns lösningen i själva oron? Kan oron hindra mig? Vill jag oroa mig lite mer? Hjälper oron verkligen?

– Detta stör tanken på det som gör dig stressad genom att starta en ifrågasättande tankeprocess. Det finns studier som visar att detta är en väldigt effektiv metod, konstaterar Anders Hedin.

Vi kan styra tankarna

Anders Hedin påminner om att grundorsaken till stress är lika för alla, vi reagerar på situationer och vi gör det snabbt med vår uråldriga hjärna. Men medvetenheten om tankeprocessen kan göra dig mindre stressad. Och det är den vi ska utnyttja för att dämpa oroskänslorna.

– Vi är utrustande med förmågan att ta bort stress på några sekunder. Vi kan styra våra tankar med tankar. Tänk om du själv bestämmer om du blir stressad eller inte, tänk om du har den inre makten, tipsar Anders Hedin.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.