Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle. Av de helt nya listorna lyckades Chefer och ledarskap bäst. Dessutom var det fler som röstade i år än i de två senaste valen.

Efter att 6,6 respektive 6,7 procent av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer röstat i valen till Ingenjörsfullmäktige 2014 och 2018, så tog valdeltagandet i år i alla fall ett litet hopp uppåt – till 8,4 procent.

– Vi har vänt trenden. Vi lyckades få lite större intresse för medlemsdemokratin, säger Per Beremark i Sveriges Ingenjörers valberedning. Men han säger också att förbundet måste jobba vidare för att fler ska vilja rösta fram vilka som ska sitta i Ingenjörsfullmäktige.

Två saker som påverkat valdeltagandet i år är att man skickat ut sms-påminnelser och gjort inlägg i sociala medier. Varje gång något av det har gjorts har det direkt gått att se hur antalet röster ökat.

Ensam om att öka med två mandat

Alla listor som ställde upp i valet kom in och fick allt från 1 till 9 mandat. Ericssonlistan blev störst med 9 av Ingenjörsfullmäktiges 81 mandat. (se hela mandatfördelningen i listan längst ner)

Bara en av listorna som redan suttit i Ingenjörsfullmäktige lyckades öka med 2 mandat, nämligen Ingenjörer för ett hållbart samhälle. De får nu 7 mandat och blir den näst största listan i fullmäktige (med lika många mandat som Klöver dam).

Tillträder i augusti

Ledamöterna som nu har valts tillträder den första augusti och det första Ingenjörs-fullmäktige för mandatperioden äger rum i november.

Av de valda har cirka 25 procent inte haft en ordinarie plats tidigare. 55 procent är män och 45 procent kvinnor.

För varje röst i Ingenjörsvalet skänks 10 kronor till Ingenjörer utan gränser. Med drygt 12 000 som röstade så kommer drygt 120 000 kronor att lämnas över vid en ceremoni under maj 2022.

Patricia Quaglia, som är kontaktperson för Ingenjörer för ett hållbart samhälle, säger att det är två huvudorsaker till att deras lista har ökat.

– Klimatfrågan och hållbar utveckling som vi propagerar för är akuta behov. För mig är det tydligt att vi ingenjörer har mycket att göra och bidra med på det området.

– Vi behöver hitta ingenjörsmässiga smarta lösningar på problem både i Sverige och globalt. Det här är frågor som Sveriges Ingenjörer borde driva gentemot beslutsfattare i Sverige och EU.

Att de som står med på listan är väldigt engagerade är den andra delen i att det gått bra. De har jobbat hårt för att propagera för listan, för hållbarhet och för att medlemmar ska rösta – och därmed bidra till Ingenjörer utan gränser. (se faktaruta)

– Vi har också en bra blandning med unga och äldre på vår lista.

”Värnar om chefsfrågorna”

Av de helt nya listorna som ställde upp i valet blev Chefer och ledarskap störst med 3 mandat.

– Jag är jätteglad, säger Sofia Johannesson som startat listan. Jag tycker att det ska finnas en lista i Ingenjörsfullmäktige som särskilt värnar om chefsfrågorna.

Hon säger att en del ingenjörer som blir chefer tror att de inte kan vara kvar som medlemmar i förbundet.

– Jag tycker att Sveriges Ingenjörer ska ha en profil mot och värna om chefsmedlemmarna samt medlemmar i andra ledarroller och ge dem det stöd de behöver. Bra chefer och bra ledarskap är viktigt för alla våra medlemmar. Nu lyfter förbundet chefsfrågorna men det finns mycket mer att jobba på.

Som en lista som inte är kopplad till en arbetsplats tror Sofia Johannesson att de fått jobba lite mer för att få röster.

– Det gör mig stolt att vi lyckats. Men jag tror att vi kan nå ut ännu bättre framöver.

Geografiska listor backade

Den lista som tappade flest mandat är Mer pang för pengarna, grundad av Akademikerna på Volvo Cars.

Men en trend i valet är annars att geografiskt kopplade listor tappat mandat. Det gäller både Väst, Norr, Syd och Stockholm Mälardalen.

– Det kan bero på att distriktens verksamhet legat på is under pandemin. Listorna är kopplade till distrikten och när distrikten inte synts så har listorna backat, säger valberedningens Per Beremark.

Här är hela listan med hur många mandat de olika listorna fick:

Grönt = ökat antal mandat. Orange = minskat antal mandat. Gul = ny.

Lista 2022 2018 Ändring
Ericssonlistan 9 9 0
Ingenjörer för ett hållbart samhälle 7 5 +2
Klöver Dam  7 7 0
Ingenjörer i Väst 5 6 -1
Scaniaingenjörer för trygghet i förändring
(Har ersatt listan Ökat lokalt inflytande, som fick 4 mandat 2018)
5 4 +1
Sveriges Ingenjörer i Norr 4 5 -1
Sveriges Ingenjörer Syd 4 6 -2
Ingenjörer i Staten 4 3 +1
Saab-listan 4 3 +1
Mera pang för pengarna – More bang for the buck 4 7 -3
Högskolor och universitet 4 4 0
Erfarna ingenjörer 3 2 +1
Sveriges Ingenjörer AB Volvo 3 4 -1
Chefer & Ledarskap 3 NY
IT, Konsult & Innovation 3 2 +1
Ingenjörerna i Västmanland och Dalarna
(Sammanslagning av ABB-ingenjörerna och Sveriges Ingenjörer Västmanland. De fick tillsammans 3 mandat 2018)
3 3 0
Ingenjörer i välfärden 2 NY
Stockholm Mälardalen 2 3 -1
Sveriges Ingenjörer Sandvik 1 NY
Sveriges Brand- och Riskhanteringsingenjörer 1 2 -1
Ingenjörer i institutssektorn 1 NY
Sydöstra Sveriges Ingenjörer 1 1 0
Unga Ingenjörer 1 NY

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

0
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

Studenternas kaminer ger värme i Ukraina

0
Strax innan jul bjöd studenter vid Linköpings universitet in till en svetskväll till förmån för Ukraina. Resultatet blev 32 vedkaminer som nu sprider värme i Ukraina. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kvinna som är uttråkad på jobbet

Sex råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre

5
Blir det inte bättre än så här? Är det här vad jag ska jobba med resten av livet och just här, på den här...