”Vad ska jag svara på frågan: Vad tjänar du idag?”

Vad du tjänar idag är egentligen irrelevant för din nya arbetsgivare. Men se till att du är förberedd om frågan dyker upp. Foto: Getty Images

Låt dig inte överraskas om frågan ”vad tjänar du idag” dyker upp vid en anställningsintervju. Här är Camilla Frankelius bästa tips på hur du sätter tonen när det blir tal om löneanspråk.

Lönen är alltid en viktig förhandlingspunkt när man söker ett nytt jobb. I en rekryteringsprocess kan man räkna med att lönefrågan kommer upp, förr eller senare.

Men det gäller att ta lönediskussionen på ett smart sätt – inte för tidigt, men heller inte för sent i processen.

Fyll inte i den uppgiften

Det är inte ovanligt att jobbkandidater uppmanas att ange löneanspråk redan i sin ansökan, särskilt om det är en rekryteringsförmedling som håller i processen.

Gör inte det, är rådet från Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

– Vår rekommendation är att du inte fyller i den uppgiften. Om formuläret kräver att du svarar på den frågan så kan du skriva att du gärna diskuterar det när ni träffas.

Summan som du skriver in kan nämligen ha stor betydelse i den kommande rekryteringsprocessen. Lägger du dig för högt riskerar du att bli bortsållad för tidigt, men det finns också en risk att du lägger dig för lågt.

– Ange inget löneanspråk innan du fått inblick i vad jobbet innebär. Vilka är arbetsuppgifterna, vilket ansvar innebär tjänsten, vilken kompetens och erfarenhet tar du med dig in i jobbet? Allt detta spelar roll när du ska lägga ditt lönebud.

Lägg första budet

För att hamna rätt gäller det alltså att förbereda sig väl. Ta reda på så mycket som möjligt om jobbet, stäm av med de lokalfackliga representanterna, om det finns sådana, och använd dig av den statistik som finns i SACO-lönesök för att skaffa dig en bra bild av löneläget.

Här hittar du lönestatistiken.

I vilket skede i processen som lönefrågan kommer upp kan variera. Men när det väl blir dags tipsar Camilla Frankelius om att vara den som lägger första budet.

– Jag tycker det är en bra idé, då är det du som har kontroll över situationen. Om arbetsgivaren lägger första budet och det är långt ifrån det du tänkt dig, då hamnar du i ett sämre förhandlingsläge.

Vad gör jag om vi hamnar alldeles för långt ifrån varandra?

– Allt är ju beroende på. Har du redan ett annat jobb är det lättare att ha is i magen och konstatera att ni ligger för långt ifrån varandra. Men du kan alltid be om betänketid och återkomma. Ta reda på hur lönestrukturen ser ut på företaget, kanske har du tagit i för mycket.

Vad du tjänar idag är irrelevant

Den senaste lönestatistiken från Sveriges Ingenjörer visar att ingenjörer inom privat sektor som bytte jobb förra året fick en lönehöjning på i genomsnitt 3 000 kronor mer än de som stannade kvar.

Ett nytt jobb kan med andra ord vara chansen att göra ett större lönekliv, särskilt om man upplever att man halkat efter i lön. Frågan ”Vad tjänar du idag” kan därför vara känslig. Ska man svara ärligt på den?

– Frågan är egentligen irrelevant. Vad du tjänar idag är inte något som den nya arbetsgivaren behöver veta. Den lön du förhandlar om kan inte baseras på den gamla lönen, poängterar Camilla Frankelius.

Se till att hamna rätt i strukturen

Istället för att svara direkt på frågan tycker hon att man kan vända på samtalet så att det handlar om det företag du söker jobbet på.

Så vässar du dig inför löneförhandlingen

  1. Gör ett ordentligt förarbete. Prata med det lokala facket, använd dig av lönestatistiken och ta reda på så mycket som möjligt om jobbet och arbetsuppgifterna.
  2. Inse ditt värde. Den kompetens du tar med dig in i företaget är värdefull för arbetsgivare. Tänk också på att marknaden för ingenjörer är het just nu.
  3. Våga lägga första budet. Se till att du lägger ett rimligt bud, men ta gärna i.

– Säg att du tycker att det är viktigt för dig att du hamnar rätt i den lönestruktur som finns på företaget och att du vill ha en lön som motsvarar den kompetens och erfarenhet som tjänsten kräver. Och att du gärna diskuterar lönen när du vet mer om tjänsten.

Läs också: Se till att du får rätt lön på första jobbet

Här tycker hon att arbetsgivaren har ett ansvar att se till att den som kommer in ny i verksamheten också ligger på rätt lönenivå i förhållande till andra.

– Det är arbetsgivarens skyldighet att se till att du hamnar rätt i lön. Medarbetare som kommer in på för låg lön kommer snart att upptäcka det, vilket kan leda till missnöje och i värsta fall att personen söker sig vidare till ett annat jobb, konstaterar Camilla Frankelius.

Dessutom konstaterar hon att det är en stor efterfrågan på ingenjörer just nu. Inse ditt värde och våga ta i när du lägger ditt lönebud, är hennes råd.

6 kommentarer

  • Em

    Så rent praktiskt – vad ska jag svara? Det händer i princip på varje intervju, att jag får frågan vad jag har idag. Jag brukar aldrig svara direkt utan säga ”Mellan X och Y” och ta i ett ganska stort spann. Egentligen ett ”goddag yxskaft”-svar men en knasig fråga får ett knasigt svar, rent krasst. Jag håller med om att det är totalt irrelevant vad man har idag.
    Jag tar gärna tagit emot tips på vad jag rent konkret kan svara på en sådan fråga. Om jag utgår ifrån artikeln – ska jag svara ”Det är inte relevant, vad som är viktigt är att jag hamnar rätt lönemässigt hos er”, eller?

    04 april 2024
    • Karin Virgin

      Förhandlingschefen Camilla Frankelius råd är att du svarar att du tycker att det är viktigt att du hamnar rätt i den lönestruktur som finns på företaget och att du vill ha en lön som motsvarar den kompetens och erfarenhet som tjänsten kräver. Och att du gärna diskuterar lönen när du vet mer om tjänsten. Det kan säkert kännas svårt i en intervjusituation, men att uppge sin lön, särskilt om den är låg, kan minska möjligheterna att få en högre lön på det nya jobbet. /Redaktionen

      04 april 2024
  • Peter

    Som jag förstått så kommer det bla. bli förbuden för företagen att fråga efter lönen man har om man titta på EU-direktivet för insyn i lönesättning.
    Hur förbereder sig förbundet?

    https://www.sysarb.se/guider/eu-direktiv-insyn-i-lonesattning

    14 oktober 2023
    • Karin Virgin

      Det stämmer. Ingenjören kommer skriva en artikel om EU-direktivet, hur fackförbunden följer arbetet och förbereder sig./ Redaktionen.

      16 oktober 2023
  • JK

    Jag delar uppfattningen att man aldrig ska lämna löneanspråk eller uppgift om vad man tjänar idag. Men rådet ”Lägg första budet” får att få kontroll är fel. Vad om arbetsgivaren lägger sig för lågt? Då lägger du ett motbud eller så tackar du nej (eller ja, om du är desperat). Men lägger du första bud riskerar tappa kontrollen totalt. De allra flesta företag har rätt så bra koll på vad de är beredda (och behöver) betala för en viss kompetens i deras företag. För en utomstående är det svårt att göra samma bedömning. Visst, du kan kolla statistiken, eller kanske kolla med en vän, men du kan aldrig bedöma till fullo hur desperata deras behov är, hur du matchar de andra i motsvarande tjänst, m.m. Och lägger du dig aldeles för högt sållas du bort, och lägger du dig för lågt tackar de ja och förhandlingen är slut. Så, låt företaget lägga första bud. Kontra med ett högre motbud. Förhandla fram en siffra. Och när ni närmar er säger du ”Den siffran kan funka, om jag kan få… ” och så klämmer du ut några sista förmåner. Tror mig: det fungerar. Metodiken kommer från den Amerikanska författaren Josh Doody och hans bok (och hemsidan) Fearless Salary Negotiation. Jag tjänar 15k mer idag än vad jag hade gjort utan metodiken.

    02 juni 2022
    • Olle

      I en förhandling är ju nästan uteslutande rekommendationen att låta motparten lägga första budet. Det är då man har kontroll. Lägger motparten ett mycket högre bud än ma själv hade tänkt acceptera, så kan man oftast svara att ”det var inte riktigt vad jag hade förväntat sig”. Man ljuger ju inte ens om man förväntat sig ett lägre bud. Där kan man få upp lönen ytterligare….. ?

      02 juni 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar