Så hanterar du social ångest på jobbet

Social ångest är den vanligaste ångestproblematiken. Cirka 13 procent av befolkningen beräknas lida av det någon gång under sin livstid. Foto: Ahum

Att komma tillbaka till arbetsplatsen igen kan vara lite motigt för de allra flesta. Men om du ofta upplever ångestkänslor och oro kan det handla om social ångest. Här är psykologens tips på hur du kan ta tag i din sociala ångest.

Ellen Risto är legitimerad psykolog på Ahum. Hon konstaterar att det är helt normalt att känna att det är jobbigt att vara tillbaka bland kollegorna igen efter semestern eller när man som under pandemin jobbat mycket hemifrån.

– Men får du ofta ångestkänslor och undviker sociala situationer med kollegor eller utanför jobbet, då finns det en risk att det rör sig om social ångest, säger Ellen Risto.

Vanligare än man tror

Social ångest är vanligt. Cirka 13 procent av befolkningen beräknas lida av social ångest någon gång under sin livstid och enligt Ellen Risto är det den vanligaste ångestproblematiken. Typiska symptom är att hjärtat börjar slå, svetten börjar rinna och andningen ökar i tempo.

Två typer av social ångest

Social ångest kan delas upp i två kategorier: generell och specifik social ångest. Generell social ångest är kopplat till flera olika sociala situationer medan specifik social ångest är kopplat till en social situation, ofta innefattande prestation.

Man kan behandla social ångest med KBT och psykodynamisk terapi. KBT är en terapiform som går ut på att förändra tankar, känslor och beteenden. Psykodynamisk terapi är en terapiform med målet att man ska få bättre självinsikt, ökad självkännedom samt förmågan att själv kunna lösa inre konflikter som eventuellt kommer att uppstå i framtiden.

Personer med social ångest känner dessutom ofta rädsla av tanken på att prata med en främling. Det gör att mindre än hälften av de som drabbas söker hjälp för sina problem.

– Men social ångest går inte över av sig själv, konstaterar Ellen Risto.

Här är Ellen Ristos tips på vad du själv kan göra för att hantera social ångest:

  1. Motion, avslappning och sömn. När vi motionerar frigörs hormoner i kroppen som fungerar stämningshöjande och när vi sover återhämtar sig våra kroppar och bearbetar alla intryck vi samlat på oss under dagen. Har du svårt att sova är det bra att testa olika andningsövningar för att slappna av och lättare hantera din oro.
  2. Utmana dig själv att stanna kvar i de svåra situationerna. Håll ögonkontakt, spegla vad den andra säger och prata i vanlig takt. 
  3. Identifiera det du är rädd för och vad du gör för att undvika det du är rädd för. Fundera på hur du skulle vilja hantera liknande situationer.
  4. Prata med någon. För att lyckas förändra ditt beteende kan du behöva både hjälp och stöd från någon du litar på.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Lön, förmåner och trygghet – så fungerar det i Sverige

Lön, förmåner och trygghet – så fungerar det i Sverige

Det inte självklart hur allt fungerar när du kommer från utlandet för att arbeta i Sverige. Fackförbundens roll, kollektivavtalens betydelse och det egna ansvaret – skillnaderna kan vara stora.
Fler artiklar