Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSå hanterar du social ångest på jobbet

Så hanterar du social ångest på jobbet

Att komma tillbaka till arbetsplatsen igen kan vara lite motigt för de allra flesta. Men om du ofta upplever ångestkänslor och oro kan det handla om social ångest. Här är psykologens tips på hur du kan ta tag i din sociala ångest.

Ellen Risto är legitimerad psykolog på Ahum. Hon konstaterar att det är helt normalt att känna att det är jobbigt att vara tillbaka bland kollegorna igen efter semestern eller när man som under pandemin jobbat mycket hemifrån.

– Men får du ofta ångestkänslor och undviker sociala situationer med kollegor eller utanför jobbet, då finns det en risk att det rör sig om social ångest, säger Ellen Risto.

Vanligare än man tror

Social ångest är vanligt. Cirka 13 procent av befolkningen beräknas lida av social ångest någon gång under sin livstid och enligt Ellen Risto är det den vanligaste ångestproblematiken. Typiska symptom är att hjärtat börjar slå, svetten börjar rinna och andningen ökar i tempo.

Två typer av social ångest

Social ångest kan delas upp i två kategorier: generell och specifik social ångest. Generell social ångest är kopplat till flera olika sociala situationer medan specifik social ångest är kopplat till en social situation, ofta innefattande prestation.

Man kan behandla social ångest med KBT och psykodynamisk terapi. KBT är en terapiform som går ut på att förändra tankar, känslor och beteenden. Psykodynamisk terapi är en terapiform med målet att man ska få bättre självinsikt, ökad självkännedom samt förmågan att själv kunna lösa inre konflikter som eventuellt kommer att uppstå i framtiden.

Personer med social ångest känner dessutom ofta rädsla av tanken på att prata med en främling. Det gör att mindre än hälften av de som drabbas söker hjälp för sina problem.

– Men social ångest går inte över av sig själv, konstaterar Ellen Risto.

Här är Ellen Ristos tips på vad du själv kan göra för att hantera social ångest:

  1. Motion, avslappning och sömn. När vi motionerar frigörs hormoner i kroppen som fungerar stämningshöjande och när vi sover återhämtar sig våra kroppar och bearbetar alla intryck vi samlat på oss under dagen. Har du svårt att sova är det bra att testa olika andningsövningar för att slappna av och lättare hantera din oro.
  2. Utmana dig själv att stanna kvar i de svåra situationerna. Håll ögonkontakt, spegla vad den andra säger och prata i vanlig takt. 
  3. Identifiera det du är rädd för och vad du gör för att undvika det du är rädd för. Fundera på hur du skulle vilja hantera liknande situationer.
  4. Prata med någon. För att lyckas förändra ditt beteende kan du behöva både hjälp och stöd från någon du litar på.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.