Tog fram soldrivna laddare till ukrainska armén – ”Hela företaget blev inblandat”

Soldrivna laddare, Volodymyr Kosyak Midsummer
Volodymyr Kosyak, utvecklingsingenjör på Midsummer har varit med och tagit fram de soldrivna laddare som nu används av den ukrainska armén.

Volodymyr Kosyak är utvecklingsingenjör på solenergiföretaget Midsummer norr om Stockholm. När kriget i Ukraina startade tog de fram soldrivna laddare till ukrainska armén. Nu har företaget sänt 90 enheter som används vid fronten.

Volodymyr Kosyak är en av fyra ukrainare som jobbar på Midsummer – ett företag som utvecklar och tillverkar olika produkter för tunnfilmsolceller och solcellstak.

När Ryssland angrep Ukraina den 24 februari blev Volodymyr Kosyak chockad. Hans föräldrar och syster bor i en av städerna som blev omringad av ryska förband.

– Men när något dåligt händer är det bra att fokusera på något som hjälper. Då känner man sig bättre och så var det för mig, berättar han.

Tre dagar efter krigsutbrottet kom Midsummers vd Sven Lindström med idén att de skulle anpassa företagets solpaneler så att de skulle fungera med de utmaningar som finns vid fronten i Ukraina.

En grupp bildades och Volodymyr Kosyak är en av dem som jobbat med anpassningarna. Men han säger att hela företaget blev inblandat – från toppen till golvet: produktion, design, ledning.

– Det gäller att produkten klarar mekanisk stress och vi har inte glas utan flexibel metall i våra paneler, berättar Volodymyr Kosyak.

Snabb feedback från ukrainska militären

Volodymyr Kosyak med hopvikt soldriven laddare.

Volodymyr Kosyak med hopvikt soldriven laddare.

På några veckor tog de fram en första prototyp med extern kontroll som olika enheter kunde kopplas upp mot. De anpassade kablar och storleken på panelerna så att de skulle vara lätta att bära, fälla ihop och inte synas för fienden.

En månad efter att kriget startade gjorde man en första sändning via Stockholm Volunteer Hub.

Kort därefter fick de feedback från den ukrainska militären.

– De berättade att panelerna fungerade så bra. De kunde ladda både enkel utrustning som walkie talkies och också mer komplicerad, för att koppla upp sig mot nätverk som Starlink och även ladda bilar. Jag blev så glad.

Elnäten vid fronten har slagits ut och generatorer går inte att använda eftersom de låter för mycket och direkt skulle bli upptäckta. Därför kom de soldrivna laddarna väldigt lägligt.

Midsummer har genom kommunikationen med militären fått förslag på förbättringar. Utifrån det har de utvecklat laddarna till de senare sändningar som har gjorts.

Vill ha hjälp att skänka fler

Alla 90 paneler som har skickats fungerar fortfarande. En har blivit skadad i strid, men fungerar ändå.

Nu kommer förfrågningar från militären om fler enheter. Hittills har Midsummer stått för det mesta av kostnaden, men nu hoppas man på stöd också från andra.

diplom till Midsummer från Ukrainas Sverige-ambassadör

Diplom till Midsummer från Ukrainas Sverige-ambassadör.

– Det finns privatpersoner som vill stötta det här och kanske blir det en kombination av att vi får in donationer och att företaget kan bidra med en del. Det här är inget vi ska tjäna på, inte nu i alla fall.

Volodymyr Kosyak upplyser om att det är lätt att donera – att information finns på företagets hemsida och att de kan tillverka fler enheter snabbt.

Han säger att den positiva feedbacken från militären – att deras bidrag har gjort nytta – har känts särskilt bra.

– Det vi gör är ju också unikt. Det är inget som har gått att köpa på Ebay, så det känns extra viktigt.

På Ukrainas självständighetsdag, den 24 augusti, delade den ukrainska ambassadören i Stockholm, Andrii Plakhotniuk, ut diplom under en ceremoni på Sergels torg till personer och organisationer som hjälpt landet. En av dem var Midsummer.

Karin Thorsell

Här hittar du fler artiklar i Ingenjören med koppling till kriget i Ukraina.

Film där ukrainska armén visar hur de använder de solcellsdrivna laddarna:

2 kommentarer

  • Erik

    Det vore intressant att få veta mer om dessa paneler, tex hur många watt är de på samt vad det kostar. Jag blir faktiskt lite sugen att köpa en själv.

    15 september 2022
    • Karin Thorsell

      Om du går in på länken som finns i artikeln så finns en del av svaren. Här är länken igen. /Karin Thorsell, redaktionen

      15 september 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar