Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTog fram soldrivna laddare till ukrainska armén – "Hela företaget blev inblandat"

Tog fram soldrivna laddare till ukrainska armén – ”Hela företaget blev inblandat”

Volodymyr Kosyak är utvecklingsingenjör på solenergiföretaget Midsummer norr om Stockholm. När kriget i Ukraina startade tog de fram soldrivna laddare till ukrainska armén. Nu har företaget sänt 90 enheter som används vid fronten.

Volodymyr Kosyak är en av fyra ukrainare som jobbar på Midsummer – ett företag som utvecklar och tillverkar olika produkter för tunnfilmsolceller och solcellstak.

När Ryssland angrep Ukraina den 24 februari blev Volodymyr Kosyak chockad. Hans föräldrar och syster bor i en av städerna som blev omringad av ryska förband.

– Men när något dåligt händer är det bra att fokusera på något som hjälper. Då känner man sig bättre och så var det för mig, berättar han.

Tre dagar efter krigsutbrottet kom Midsummers vd Sven Lindström med idén att de skulle anpassa företagets solpaneler så att de skulle fungera med de utmaningar som finns vid fronten i Ukraina.

En grupp bildades och Volodymyr Kosyak är en av dem som jobbat med anpassningarna. Men han säger att hela företaget blev inblandat – från toppen till golvet: produktion, design, ledning.

– Det gäller att produkten klarar mekanisk stress och vi har inte glas utan flexibel metall i våra paneler, berättar Volodymyr Kosyak.

Snabb feedback från ukrainska militären

Volodymyr Kosyak med hopvikt soldriven laddare.
Volodymyr Kosyak med hopvikt soldriven laddare.

På några veckor tog de fram en första prototyp med extern kontroll som olika enheter kunde kopplas upp mot. De anpassade kablar och storleken på panelerna så att de skulle vara lätta att bära, fälla ihop och inte synas för fienden.

En månad efter att kriget startade gjorde man en första sändning via Stockholm Volunteer Hub.

Kort därefter fick de feedback från den ukrainska militären.

– De berättade att panelerna fungerade så bra. De kunde ladda både enkel utrustning som walkie talkies och också mer komplicerad, för att koppla upp sig mot nätverk som Starlink och även ladda bilar. Jag blev så glad.

Elnäten vid fronten har slagits ut och generatorer går inte att använda eftersom de låter för mycket och direkt skulle bli upptäckta. Därför kom de soldrivna laddarna väldigt lägligt.

Midsummer har genom kommunikationen med militären fått förslag på förbättringar. Utifrån det har de utvecklat laddarna till de senare sändningar som har gjorts.

Vill ha hjälp att skänka fler

Alla 90 paneler som har skickats fungerar fortfarande. En har blivit skadad i strid, men fungerar ändå.

Nu kommer förfrågningar från militären om fler enheter. Hittills har Midsummer stått för det mesta av kostnaden, men nu hoppas man på stöd också från andra.

diplom till Midsummer från Ukrainas Sverige-ambassadör
Diplom till Midsummer från Ukrainas Sverige-ambassadör.

– Det finns privatpersoner som vill stötta det här och kanske blir det en kombination av att vi får in donationer och att företaget kan bidra med en del. Det här är inget vi ska tjäna på, inte nu i alla fall.

Volodymyr Kosyak upplyser om att det är lätt att donera – att information finns på företagets hemsida och att de kan tillverka fler enheter snabbt.

Han säger att den positiva feedbacken från militären – att deras bidrag har gjort nytta – har känts särskilt bra.

– Det vi gör är ju också unikt. Det är inget som har gått att köpa på Ebay, så det känns extra viktigt.

På Ukrainas självständighetsdag, den 24 augusti, delade den ukrainska ambassadören i Stockholm, Andrii Plakhotniuk, ut diplom under en ceremoni på Sergels torg till personer och organisationer som hjälpt landet. En av dem var Midsummer.

Karin Thorsell

Här hittar du fler artiklar i Ingenjören med koppling till kriget i Ukraina.

Film där ukrainska armén visar hur de använder de solcellsdrivna laddarna:

2 KOMMENTARER

  1. Det vore intressant att få veta mer om dessa paneler, tex hur många watt är de på samt vad det kostar. Jag blir faktiskt lite sugen att köpa en själv.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.