Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobb32 råd – det här hade vi velat veta på första jobbet

32 råd – det här hade vi velat veta på första jobbet

Första jobbet efter högskolan är spännande men kan också kännas lite nervöst. När man senare blivit varm i kläderna kan man önska att man fått några goda råd från början. Ingenjören frågade tio unga ingenjörer vad de hade velat veta när de klev in genom dörren på sitt första ingenjörsjobb.

 Lära sig jobbet

 • Be om kontinuerliga avstämningar med din chef eller handledare i början för att fånga upp om något är oklart och få kontinuerlig feedback.
 • Be att få en dedikerad handledare utöver din chef. Någon som du kan vända dig till med frågor om enklare saker som du kanske inte vill ställa till chefen.
 • Prata med de mest erfarna kollegorna. Försök få en mentor om du inte blir tilldelad en. Det finns ofta erfarna på arbetsplatsen som gillar att lära ut.
 • Våga fråga om något känns otydligt. Försök anteckna om det känns överväldigande med mycket information.
 • Skriv en prioriteringslista. Rangordna dina uppgifter för veckan eller dagen. Det hjälper dig, särskilt de dagar som kan kännas intensiva.
 • Anteckna saker du lär dig och tips från kollegor. Det kan vara kunskap du har nytta av längre fram.
 • Se till att få en ordentlig introduktion till rollen och var tydlig med vad du behöver för att lära dig.
 • Våga göra fel (när det inte gäller allvarliga saker). Mina kollegor uppmuntrade mig att springa ut i det okända och trampa på landminorna.
 • Gör klart redan från början vad du är behörig att göra. Vilka beslut får du ta själv?
 • På första jobbet är det viktigt att få bra erfarenhet. Se till att du lär dig så mycket som möjligt. Jag lärde mig nästan lika mycket de första månaderna som under hela utbildningen.
 • Ingen förväntar sig att du ska komma ihåg allt du lärde dig på universitetet. Det viktigaste är att du är villig att lära dig det du behöver på din nya arbetsplats.
 • Du behöver inte tacka ja till alla uppgifter för att visa engagemang på jobbet. Tacka ja till det som du känner dig bekväm med och som du känner att du hinner med.
 • Ta vara på introduktionskurser, uppstartsmöten och liknande.
 • Lär dig skriva kort. Studenter vet att läraren kommer ju läsa vad du skrivit även om det är långt. Så är det ofta inte på en arbetsplats. Att lära sig skriva med färre ord kan bli en nödvändig omprogrammering.
 • Ingenjörer kan sällan företagsekonomi men lägg tid på att sätta dig in i vad chefen menar när han eller hon pratar om beläggningsgrad eller rekvireringar. Det kan också vara användbart karriärmässigt.
 • Det är naturligt att man också har praktiska frågor. Hur fungerar ett friskvårdsbidrag? Hur tidrapporterar jag? Hur fungerar kaffebryggaren? Känn dig inte som ett störningsmoment för att du vill lära dig.

Mer för dig som nyligen har börjat jobba

På Sveriges Ingenjörer kan du som är ny i arbetslivet eller på jobbet få fler tips och råd. Där kan du också läsa om flera webbinarier som förbundet arrangerar under hösten. Ett av dem handlar om ditt första lönesamtal.

Lär känna kollegorna

 • Även om arbetsgivaren tillåter mycket distansarbete, se till att vara på plats så mycket som möjligt. Annars går man miste om snabba råd från kollegorna, spontana mötesinbjudningar och utbytet av erfarenheter.
 • Nätverka internt. Att vara utåtriktad och mingla bland dina nya kollegor är till stor nytta. Du snappar upp vem som jobbar med vad så att du sedan vet vem du kan vända dig till med frågor och funderingar.
 • Nätverka också för att lära känna andra i branschen. Kontakter runt om i branschen gör både ditt arbete roligare och kan hjälpa dig framöver i karriären.
 • Tacka ja till lunch, fika eller AW med kollegorna. För att trivas på din arbetsplats är det viktigt att du trivs med människorna runt omkring dig. Ge dina kollegor chans att lära känna dig.
 • Om du inte trivs med dina närmsta kollegor eller vill lära känna fler, hitta nya. De flesta företag arrangerar träningspass, event eller nätverk för yngre i företaget. Var inte rädd att nå ut till personer utanför din avdelning.
 • Använd ”ny-på-jobbet-kortet” och boka in möten med personer genom alla nivåer i företaget för att nätverka och bilda dig en bättre uppfattning av företaget.

Våga ta plats

 • Underskatta inte dig själv. Du har den färskaste kunskapen och alla arbetsplatser mår bra av nytt blod. Använd din röst ibland även om det känns läskigt.
 • Utmana status quo. Företag anställer unga för att få nya idéer, tankar och värderingar in i företaget. Man ska anpassa sig efter företagets regler, men om något som inte känns bra eller kan förbättras, våga stå upp för din åsikt!

Sänk kraven

 • Tänk på att den första tiden inte handlar om att prestera. Du kommer ha fullt upp med att komma ihåg dina kollegors namn, förstå organisationen och de rutiner som finns.
 • Sänk kraven på dig själv. De allra flesta är osäkra i början och ingen förväntar sig att man kan allt på en gång. Ge det tid.
 • Se den första tiden som att nu börjar en ny skola och att du främst är där för att lära dig. Detta är en jättestor möjlighet till utveckling och är det första steget till din nya karriär, stressa inte!
 • Prata med vänner i liknande situation, de kommer definitivt att kunna relatera till dina känslor och det är alltid skönt att prata med någon som förstår.

Hitta balansen i livet

 •  Vissa får arbetsuppgifter direkt, medan andra upplever att det förväntas mindre i början än man trodde. Be att få hjälpa en kollega om du har tid över. Då får du chansen att lära dig något nytt.
 • Har du för mycket att göra, var ärlig med vilket stöd du behöver. Du ska inte behöva jobba övertid bara för att du är ny. Arbetslivet är ett maraton och inte en sprint.
 • Stressa inte! Många är vana vid universitetets snabba tempo, men försök hitta ett tempo som är hållbart i längden. Du har ett helt arbetsliv framför dig, du kommer hinna prova på olika arbetsuppgifter och områden så småningom.
 • Våga ta helg. Som student lever man under oket att man ”alltid kan göra mer”. Låt inte ditt arbetsliv bli så. Stäng av arbetstelefonen när du är ledig. Hitta en balans mellan fritid och arbetstid så att jobbet inte blir hela ditt liv.

Tack till Hanna Brink och Lazar Rajovic, Malmö stad, Sidra Akbar och Magnus Karlsson, Sweco, Alice Braaten, ABB, Matilda Carlsson och Sofia Järpehult, Ramboll, Ludwig Neuman, Scania, Alexander Virgin, Ecoloop och Gustav Thorsell som bidragit med råden. 

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER