Sju knep som hjälper dig till nästa kliv i karriären

Att göra en förändring i karriären behöver inte innebära ett stort kliv ut i det okända. Det är till och med smartare att börja med väldigt små steg. Illustration: Getty Images

Drömmer du om att ta ett nytt steg i karriären – att byta jobb, byta bransch eller att satsa på en idé som du bär på? Här är sju smarta knep som hjälper dig att göra verklighet av dina tankar.

Jenny Strand driver sedan årsskiftet ett eget företag där hon arbetar som coach och rådgivare för både chefer, team och privatpersoner. Hon är civilingenjör i grunden med examen från KTH och har arbetat som projektledare, konsult och chef i olika befattningar.

Det var i rollen som chef som hon upptäckte glädjen i att stödja och coacha andra.

Jenny Strand

– När jag ser tillbaka på mitt arbetsliv inser jag att det inte varit någon rak linje. Men allt jag gjort har tagit mig dit jag är idag. Den insikten, att vägen till målet inte är en spikrak linje, utan mer som ett krokigt skosnöre, vill jag gärna dela med mig av, förklarar hon.

Fokusera på dina val

Tanken på att göra något annat i sitt arbetsliv kan för vissa yttra sig som ett litet gnag, att något inte känns bra där man är idag, medan det för andra finns en klar och tydlig målbild redan från början.

Ibland kan förändringen till och med vara helt ofrivillig, till exempel när arbetsuppgifterna förändras genom en omorganisation, eller – som det blev för Jenny Strand på hennes tidigare jobb – att en hel avdelning läggs ned.

Oavsett vilket så tipsar Jenny Strand om att lägga energin på rätt ställe.

– Acceptera sådant du inte kan förändra och fokusera istället på de val du kan göra, påminner hon.

Inställd på att tänka nytt

Att göra en förändring i karriären behöver dock inte innebära ett stort kliv ut i det okända. Jenny Strand föreslår snarare att börja med väldigt små steg – boka in ett möte, ring ett samtal eller ta dig an en uppgift som är ny och utmanande. Och se möjligheterna där du är.

– Om det inte blir exakt som du tänkt dig så har du ändå testat. Bara det faktum att du är inställd på att tänka nytt och göra en förändring kommer att öppna nya dörrar för dig.

Läs också: Karriärplanen ger dig fördelar – genom hela arbetslivet

Jenny Strand tipsar också om att börja observera sig själv. Börja med några minuter per dag – vilka arbetsuppgifter går du igång på, när trivs du som allra bäst på jobbet och vilka värderingar är viktiga för dig? Det kommer att ge dig insikt i dina styrkor och drivkrafter och hjälpa dig att klargöra hur du vill utvecklas i ditt arbete.

– Själv insåg jag att det bästa med att vara chef, det som jag tyckte var allra roligast var när jag fick coacha och stötta andra i sin utveckling. Det var också det som gjorde att jag kunde få vidareutveckla mig och senare även certifiera mig som verksamhets- och ledarskapscoach, berättar Jenny Strand.

Använd dina problemlösande skills

Att jobba med sin självinsikt och mentala styrka är även viktigt för att kunna hantera motgångar och motstånd på förändringsresan, påminner Jenny Strand.

– Förändring är tufft och du måste vara medveten om att det kommer att vara jobbigt periodvis. Tillåt dig att känna sådana känslor också. Men stanna inte kvar där, utan utforska hur du kan ta dig vidare.

Jenny Strand tipsar om att se förändringen som ett projekt, ett problem att lösa.

– Som ingenjör är vi ofta vana, och har även verktygen, att ta oss an utmanande uppgifter och tänka kreativt. För mig har det varit en styrka, att inte ge upp utan att fortsätta vara nyfiken och leta nya vägar framåt, säger hon.

Sju knep för en nystart

1. Utforska dig själv. Observera hur din arbetsvardag ser ut. Vilka arbetsuppgifter ger dig energi? Vad tycker du är kul med jobbet? Reflektera även över dina egna värderingar och vad som är viktigt för dig på en arbetsplats.

2. Skapa en målbild. Var vill du vara om X antal år? Vill du byta bransch, starta eget eller kanske inrikta dig inom ett nytt område på den arbetsplats där du är idag?

3. Identifiera de första stegen. Sätt mål och höj ribban successivt.

4. Tona ned farorna. Vår hjärna är inställd på att se risker och faror i vår omgivning, men är de verkligen så stora som du målar upp dem? Istället för att fokusera på det värsta som kan hända, tänk: ”vad är det bästa som kan hända?”.

5. Var nyfiken på förändring. Var inställd på att tänka om och hitta nya vägar. När du gör det kommer du att upptäcka nya saker som tar dig vidare på din förändringsresa.

6. Fira framgångarna. Var stolt även över de små stegen framåt.

7. För dagbok. Att kunna se tillbaka på din förändringsresa ger dig ett värdefullt perspektiv på vad du åstadkommit och konkreta bevis på hur du utvecklats.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar