Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbVad ska jag berätta om mig själv på anställningsintervjun?

Vad ska jag berätta om mig själv på anställningsintervjun?

Du är kallad till anställningsintervju för jobbet du verkligen vill ha. Väl på plats blir du med stor sannolikhet uppmanad att berätta om dig själv. Men hur sammanfattar du dina erfarenheter, prestationer och passioner på ett smart sätt?  

Att berätta om sig själv på anställningsintervjun kan kännas enkelt, men det finns en hel del misstag som du bör undvika.

Det är en viktig fråga att förbereda dig på och fundera igenom vad du vill svara på några få minuter. Det kan vara bra att öva framför spegeln eller inför en kompis, säger Maria Rabb som driver teknikrekryteringsföretaget Enhunt där hon headhuntar ingenjörer och tekniska ledare.

Fundera på vad rekryteraren kan vilja veta och hur lång tid intervjun är avsatt för. Sammanfattningen bör kanske ligga kring ett par minuter. En del börjar berätta om det nuvarande jobbet, inriktningen eller situationen, andra börjar med historiken. Det viktiga är att det du berättar har relevans för jobbet du vill ha.

 Tänk på att berätta det viktigaste först. Ofta är det din kompetensinriktning idag och så kan du hålla dig mer kort kring det som ligger längre tillbaka i tiden, eller inte är lika relevant. Var lyhörd för om rekryteraren verkar vilja avrunda och gå vidare med fler frågor, säger Maria Rabb.

Träna på intervjuer

Nu kan du som är yrkesverksam medlem i Sveriges Ingenjörer eller sistaårsstudent boka en kostnadsfri intervjuträning.

Hur personligt eller privat man bör svara är en balansgång. Maria Rabb tycker inte att man ska fokusera på att berätta om sina fritidsintressen eller privata förhållanden. Viktigare är att lyfta fram sina intresseområden och prestationer på ett ödmjukt och konkret vis.

 Det är mer intressant att höra vad du har gjort tidigare inom området som rekryteras till, varför du är intresserad av den här rollen, varför du anser att du passar för rollen.

Även om det kan kännas som en summering av cv:t att berätta om sig själv tycker Maria Rabb att det är bra att få höra kandidaten berätta med egna ord.

En viktig fallgrop är att undvika att tala illa om tidigare arbetsgivare.

 Det är bra att försöka hålla sig positiv i stora drag med ögonkontakt med rekryteraren för att skapa en bra känsla och kontakt!

6 tips när du berättar om dig själv

  1. Fokusera på prata om dig själv i relation till det här jobbet. Berätta historier om ditt förflutna som visar passion för jobbet du nu har framför dig. Berätta om hur något du tidigare har gjort har förberett dig för just det här jobbet.
  2. Undvik att prata om personliga anekdoter, ditt första jobb, gymnasiet eller högskolan.
  3. Berätta om dina drivkrafter och intresseområden på jobbet. Det kommer ge en bra bild av vem du är och vad som driver dig som person.
  4. Belys några av dina större prestationer på ett ödmjukt sätt. Har du blivit befordrad? Det är alltid värt att berätta. Gjorde du något signifikant som att lösa ett stort problem för din förra arbetsgivare? Det är också värt att beskriva.
  5. Undvik negativitet. Tala inte illa om dina tidigare chefer, arbetsplatser eller kollegor. Tala så positivt du kan om dig själv och dina tidigare erfarenheter.
  6. Håll det koncist. Du ska besvara en intervjufråga, inte hålla föreläsningen om ditt liv. Berätta tillräckligt mycket för att ge rekryterarna en bild av dig men inte så pass mycket att de skulle kunna skriva en biografi utifrån din berättelse.

Jennie Jensen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER