Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbVad ska jag berätta om mig själv på anställningsintervjun?

Vad ska jag berätta om mig själv på anställningsintervjun?

Du är kallad till anställningsintervju för jobbet du verkligen vill ha. Väl på plats blir du med stor sannolikhet uppmanad att berätta om dig själv. Men hur sammanfattar du dina erfarenheter, prestationer och passioner på ett smart sätt?  

Att berätta om sig själv på anställningsintervjun kan kännas enkelt, men det finns en hel del misstag som du bör undvika.

Det är en viktig fråga att förbereda dig på och fundera igenom vad du vill svara på några få minuter. Det kan vara bra att öva framför spegeln eller inför en kompis, säger Maria Rabb som driver teknikrekryteringsföretaget Enhunt där hon headhuntar ingenjörer och tekniska ledare.

Fundera på vad rekryteraren kan vilja veta och hur lång tid intervjun är avsatt för. Sammanfattningen bör kanske ligga kring ett par minuter. En del börjar berätta om det nuvarande jobbet, inriktningen eller situationen, andra börjar med historiken. Det viktiga är att det du berättar har relevans för jobbet du vill ha.

 Tänk på att berätta det viktigaste först. Ofta är det din kompetensinriktning idag och så kan du hålla dig mer kort kring det som ligger längre tillbaka i tiden, eller inte är lika relevant. Var lyhörd för om rekryteraren verkar vilja avrunda och gå vidare med fler frågor, säger Maria Rabb.

Träna på intervjuer

Nu kan du som är yrkesverksam medlem i Sveriges Ingenjörer eller sistaårsstudent boka en kostnadsfri intervjuträning.

Hur personligt eller privat man bör svara är en balansgång. Maria Rabb tycker inte att man ska fokusera på att berätta om sina fritidsintressen eller privata förhållanden. Viktigare är att lyfta fram sina intresseområden och prestationer på ett ödmjukt och konkret vis.

 Det är mer intressant att höra vad du har gjort tidigare inom området som rekryteras till, varför du är intresserad av den här rollen, varför du anser att du passar för rollen.

Även om det kan kännas som en summering av cv:t att berätta om sig själv tycker Maria Rabb att det är bra att få höra kandidaten berätta med egna ord.

En viktig fallgrop är att undvika att tala illa om tidigare arbetsgivare.

 Det är bra att försöka hålla sig positiv i stora drag med ögonkontakt med rekryteraren för att skapa en bra känsla och kontakt!

6 tips när du berättar om dig själv

  1. Fokusera på prata om dig själv i relation till det här jobbet. Berätta historier om ditt förflutna som visar passion för jobbet du nu har framför dig. Berätta om hur något du tidigare har gjort har förberett dig för just det här jobbet.
  2. Undvik att prata om personliga anekdoter, ditt första jobb, gymnasiet eller högskolan.
  3. Berätta om dina drivkrafter och intresseområden på jobbet. Det kommer ge en bra bild av vem du är och vad som driver dig som person.
  4. Belys några av dina större prestationer på ett ödmjukt sätt. Har du blivit befordrad? Det är alltid värt att berätta. Gjorde du något signifikant som att lösa ett stort problem för din förra arbetsgivare? Det är också värt att beskriva.
  5. Undvik negativitet. Tala inte illa om dina tidigare chefer, arbetsplatser eller kollegor. Tala så positivt du kan om dig själv och dina tidigare erfarenheter.
  6. Håll det koncist. Du ska besvara en intervjufråga, inte hålla föreläsningen om ditt liv. Berätta tillräckligt mycket för att ge rekryterarna en bild av dig men inte så pass mycket att de skulle kunna skriva en biografi utifrån din berättelse.

Jennie Jensen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

0
Hur är det att jobba i handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda, bland dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER