Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbVad ska jag berätta om mig själv på anställningsintervjun?

Vad ska jag berätta om mig själv på anställningsintervjun?

Du är kallad till anställningsintervju för jobbet du verkligen vill ha. Väl på plats blir du med stor sannolikhet uppmanad att berätta om dig själv. Men hur sammanfattar du dina erfarenheter, prestationer och passioner på ett smart sätt?  

Att berätta om sig själv på anställningsintervjun kan kännas enkelt, men det finns en hel del misstag som du bör undvika.

Det är en viktig fråga att förbereda dig på och fundera igenom vad du vill svara på några få minuter. Det kan vara bra att öva framför spegeln eller inför en kompis, säger Maria Rabb som driver teknikrekryteringsföretaget Enhunt där hon headhuntar ingenjörer och tekniska ledare.

Fundera på vad rekryteraren kan vilja veta och hur lång tid intervjun är avsatt för. Sammanfattningen bör kanske ligga kring ett par minuter. En del börjar berätta om det nuvarande jobbet, inriktningen eller situationen, andra börjar med historiken. Det viktiga är att det du berättar har relevans för jobbet du vill ha.

 Tänk på att berätta det viktigaste först. Ofta är det din kompetensinriktning idag och så kan du hålla dig mer kort kring det som ligger längre tillbaka i tiden, eller inte är lika relevant. Var lyhörd för om rekryteraren verkar vilja avrunda och gå vidare med fler frågor, säger Maria Rabb.

Träna på intervjuer

Nu kan du som är yrkesverksam medlem i Sveriges Ingenjörer eller sistaårsstudent boka en kostnadsfri intervjuträning.

Hur personligt eller privat man bör svara är en balansgång. Maria Rabb tycker inte att man ska fokusera på att berätta om sina fritidsintressen eller privata förhållanden. Viktigare är att lyfta fram sina intresseområden och prestationer på ett ödmjukt och konkret vis.

 Det är mer intressant att höra vad du har gjort tidigare inom området som rekryteras till, varför du är intresserad av den här rollen, varför du anser att du passar för rollen.

Även om det kan kännas som en summering av cv:t att berätta om sig själv tycker Maria Rabb att det är bra att få höra kandidaten berätta med egna ord.

En viktig fallgrop är att undvika att tala illa om tidigare arbetsgivare.

 Det är bra att försöka hålla sig positiv i stora drag med ögonkontakt med rekryteraren för att skapa en bra känsla och kontakt!

6 tips när du berättar om dig själv

  1. Fokusera på prata om dig själv i relation till det här jobbet. Berätta historier om ditt förflutna som visar passion för jobbet du nu har framför dig. Berätta om hur något du tidigare har gjort har förberett dig för just det här jobbet.
  2. Undvik att prata om personliga anekdoter, ditt första jobb, gymnasiet eller högskolan.
  3. Berätta om dina drivkrafter och intresseområden på jobbet. Det kommer ge en bra bild av vem du är och vad som driver dig som person.
  4. Belys några av dina större prestationer på ett ödmjukt sätt. Har du blivit befordrad? Det är alltid värt att berätta. Gjorde du något signifikant som att lösa ett stort problem för din förra arbetsgivare? Det är också värt att beskriva.
  5. Undvik negativitet. Tala inte illa om dina tidigare chefer, arbetsplatser eller kollegor. Tala så positivt du kan om dig själv och dina tidigare erfarenheter.
  6. Håll det koncist. Du ska besvara en intervjufråga, inte hålla föreläsningen om ditt liv. Berätta tillräckligt mycket för att ge rekryterarna en bild av dig men inte så pass mycket att de skulle kunna skriva en biografi utifrån din berättelse.

Jennie Jensen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

Studenternas kaminer ger värme i Ukraina

0
Strax innan jul bjöd studenter vid Linköpings universitet in till en svetskväll till förmån för Ukraina. Resultatet blev 32 vedkaminer som nu sprider värme i Ukraina. 

Så jobbar du effektivare – bästa apparna för ”att göra-listor”

0
I det hybrida arbetslivet är det viktigt att få struktur för att hålla effektiviteten uppe. En kalender kopplad till en ”att göra-lista” är som en bibel, säger effektivitetsexperten Jan Winstedt.
Pavel Hajman, Husqvarna, Mattias Forsberg, Handelsbanken, och Charlotte Svensson, SAS

Så mycket tjänar it-cheferna

0
Det är stora variationer mellan it-chefernas löner visar årets lönelista från CIO Sweden. Från 740 000 i månaden på förstaplatsen, till 160 000 på plats 30.

Stora neddragningar på H&M– hundratals ingenjörer drabbas

0
Flera hundra ingenjörer i Sverige berörs när H&M genomför en stor omorganisation inom funktionen Business Tech. Just nu pågår arbetet med att utvärdera medarbetarnas kompetens.

Vissa orosmoln på arbetsmarknaden för ingenjörer 2023

0
Av 16 stora ingenjörsarbetsgivare svarar 13 att de planerar att rekrytera lika många eller fler ingenjörer i år jämfört med förra året. Men Volvo AB kommer bara anställa hälften så många som 2022.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER