Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbVad ska jag berätta om mig själv på anställningsintervjun?

Vad ska jag berätta om mig själv på anställningsintervjun?

Du är kallad till anställningsintervju för jobbet du verkligen vill ha. Väl på plats blir du med stor sannolikhet uppmanad att berätta om dig själv. Men hur sammanfattar du dina erfarenheter, prestationer och passioner på ett smart sätt?  

Att berätta om sig själv på anställningsintervjun kan kännas enkelt, men det finns en hel del misstag som du bör undvika.

Det är en viktig fråga att förbereda dig på och fundera igenom vad du vill svara på några få minuter. Det kan vara bra att öva framför spegeln eller inför en kompis, säger Maria Rabb som driver teknikrekryteringsföretaget Enhunt där hon headhuntar ingenjörer och tekniska ledare.

Fundera på vad rekryteraren kan vilja veta och hur lång tid intervjun är avsatt för. Sammanfattningen bör kanske ligga kring ett par minuter. En del börjar berätta om det nuvarande jobbet, inriktningen eller situationen, andra börjar med historiken. Det viktiga är att det du berättar har relevans för jobbet du vill ha.

 Tänk på att berätta det viktigaste först. Ofta är det din kompetensinriktning idag och så kan du hålla dig mer kort kring det som ligger längre tillbaka i tiden, eller inte är lika relevant. Var lyhörd för om rekryteraren verkar vilja avrunda och gå vidare med fler frågor, säger Maria Rabb.

Träna på intervjuer

Nu kan du som är yrkesverksam medlem i Sveriges Ingenjörer eller sistaårsstudent boka en kostnadsfri intervjuträning.

Hur personligt eller privat man bör svara är en balansgång. Maria Rabb tycker inte att man ska fokusera på att berätta om sina fritidsintressen eller privata förhållanden. Viktigare är att lyfta fram sina intresseområden och prestationer på ett ödmjukt och konkret vis.

 Det är mer intressant att höra vad du har gjort tidigare inom området som rekryteras till, varför du är intresserad av den här rollen, varför du anser att du passar för rollen.

Även om det kan kännas som en summering av cv:t att berätta om sig själv tycker Maria Rabb att det är bra att få höra kandidaten berätta med egna ord.

En viktig fallgrop är att undvika att tala illa om tidigare arbetsgivare.

 Det är bra att försöka hålla sig positiv i stora drag med ögonkontakt med rekryteraren för att skapa en bra känsla och kontakt!

6 tips när du berättar om dig själv

  1. Fokusera på prata om dig själv i relation till det här jobbet. Berätta historier om ditt förflutna som visar passion för jobbet du nu har framför dig. Berätta om hur något du tidigare har gjort har förberett dig för just det här jobbet.
  2. Undvik att prata om personliga anekdoter, ditt första jobb, gymnasiet eller högskolan.
  3. Berätta om dina drivkrafter och intresseområden på jobbet. Det kommer ge en bra bild av vem du är och vad som driver dig som person.
  4. Belys några av dina större prestationer på ett ödmjukt sätt. Har du blivit befordrad? Det är alltid värt att berätta. Gjorde du något signifikant som att lösa ett stort problem för din förra arbetsgivare? Det är också värt att beskriva.
  5. Undvik negativitet. Tala inte illa om dina tidigare chefer, arbetsplatser eller kollegor. Tala så positivt du kan om dig själv och dina tidigare erfarenheter.
  6. Håll det koncist. Du ska besvara en intervjufråga, inte hålla föreläsningen om ditt liv. Berätta tillräckligt mycket för att ge rekryterarna en bild av dig men inte så pass mycket att de skulle kunna skriva en biografi utifrån din berättelse.

Jennie Jensen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER