Sätt värde på restiden: ”Ge inte bort den utan kompensation”

Att resa i tjänsten utanför den ordinarie arbetstiden har ett värde. Ge inte bort den tiden utan kompensation. Foto: Getty Images

Att du avtalat bort din övertid ska inte automatiskt innebära att du även avtalar bort rätten till restidsersättning. ”Se upp så att du inte avtalar bort båda delarna, men bara får ersättning för den ena” varnar Mats Rosén, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

De flesta ingenjörer har i sina kollektivavtal rätt till ekonomisk ersättning för resor i tjänsten som görs utanför den ordinarie arbetstiden. Det kan handla om att man åker tidigt på morgonen, eller kommer hem sent på kvällen för ett möte med en kund på en annan ort.

– Normalt ersätts den restiden enligt en formel, kopplat till månadslönen eller en avtalad timersättning, förklarar Mats Rosén, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Restiden slinker med

Det är dock inte ovanligt att ingenjörer som skriver på avtal om övertidsavlösen även skriver bort rätten till restidsersättning i samma avtal – medvetet eller omedvetet. Detta är något som man bör se upp med, enligt Mats Rosén.

– Det är relativt frekvent att man inför en anställning pratar om att avtala bort rätten till ersättning för övertidsarbete, men när man sedan skriver på anställningsavtalet så är även rutan för att avtala bort ersättning för restiden ikryssad. Avtala inte bort två saker fast du bara får betalt för den ena, varnar han.

Mindre tid för vila och återhämtning

Mats Rosén poängterar att den tid som den anställde lägger på resor är tid man gör i arbetsgivarens tjänst som har ett värde för arbetsgivaren. Dessutom är det tid som tas från den anställdes privatliv och som dessutom ger ett mindre utrymme för vila och återhämtning.

I 2020 års avtalsrörelse fick Mats Rosén in en anmärkning i det branschavtal som han själv ansvarar för, Almegas kommunikationsavtal, där det förtydligas att restid inte ingår när man tecknar avtal om övertidsavlösen. Inför årets avtalsrörelse tycker han att den här frågan är värdefull att driva vidare – även på andra avtalsområden.

– Det kanske inte är ett jättestort problem, men det är viktigt att visa på att allt vi gör för arbetsgivaren har ett värde. Varför ska vi inte ha kompensation när vi reser i tjänsten och ger av vår tid?

Konkret modell för kompensation

Hans förslag är att man på samma sätt som för övertidsavlösen hittar en modell för kompensation när man skriver på ett avtal för restidsavlösen.

Läs också: Vad är min övertid värd?

– Vi bör kräva något för att skriva bort restiden. Om även restidsersättningen avtalas bort så bör man kompensera det med till exempel två lediga dagar per år eller ett antal lediga timmar för återhämtning. Då finns det även något att byta med om man senare vill ”växla tillbaka”, förklarar han.

Dessutom ser Mats Rosén att detta är en fråga som ligger i linje med Sveriges Ingenjörers avtalsplattform där man poängterar att ”Längre tjänsteresor utöver ordinarie arbetstid riskerar att leda till ohälsa om det inte finns utrymme för återhämtning och vila”.

Ifrågasätt och förhandla

Han hoppas också att fler får upp ögonen för restiden och är mer noggrann med vad de skriver på. Ställ frågan när du ser att rutan är ikryssad i ditt anställningsavtal då du tillträder en tjänst och ge inte bort tiden utan kompensation, är hans tips.

Vad gör man då om man sitter på ett avtal där restiden redan är bortförhandlad i samma kontrakt som övertiden?

– Mitt råd är att ta kontakt med det lokala facket och begär att de tar upp frågan om rätten till kompensation till förhandling. Kom också ihåg att du kan säga upp överenskommelsen och få tillbaka din rätt till ersättning för restid, säger Mats Rosén.

3 kommentarer

 • Peter

  En del skriver bort själva övertidsersättning medan andra skriver bort även 2-5. Om man skrivit bort 2-5 har man då restid kvar ändå?

  17 november 2022
  • Karin Thorsell

   Vi har bett om svar och lägger ut det så fort vi får det. /Redaktionen

   24 november 2022
  • Karin Thorsell

   Här är svar från Mats Rosén: När man avtalar bort sin rätt till särskild övertidsersättning och får lite mer semesterdagar i utbyte så avtalar man ibland bort även vissa skyddsregler i arbetstidslagen. Det är §§ 2-5 som du kan se på sidan 44 ff i Teknikavtalet. Det är olika hur arbetsgivarna gör. En del skriver inte in i anställningsavtalet med den enskilde att man även avtalat bort skyddsreglerna och då är dessa inte bortavtalade utan gäller.
   Eftersom restidsersättning avser en annan ersättning än ersättning för övertid eller att skriva bort skyddsreglerna så är mitt svar att, skriver man bort tillämpningen av skyddsreglerna för en anställd men inte avtalat om att avstå rätten till restidsersättning så har man kvar rätten till restidsersättning.
   Det sämsta är alltså att ha ikryssat i sitt anställningsavtal att man avstår övertidsersättning, avstår restidsersättning och avstår skyddsreglerna.

   24 november 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Salary, benefits and social security - that's how it works in Sweden

Salary, benefits and social security - that's how it works in Sweden

As someone new to Sweden, it is not obvious how everything works with salary, pensions and uemployment benefit. The role of trade unions, the importance of collective agreements and your own responsibility – the differences can be big, depending on where you come from.
Fler artiklar