Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSätt värde på restiden: "Ge inte bort den utan kompensation"

Sätt värde på restiden: ”Ge inte bort den utan kompensation”

Att du avtalat bort din övertid ska inte automatiskt innebära att du även avtalar bort rätten till restidsersättning. ”Se upp så att du inte avtalar bort båda delarna, men bara får ersättning för den ena” varnar Mats Rosén, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

De flesta ingenjörer har i sina kollektivavtal rätt till ekonomisk ersättning för resor i tjänsten som görs utanför den ordinarie arbetstiden. Det kan handla om att man åker tidigt på morgonen, eller kommer hem sent på kvällen för ett möte med en kund på en annan ort.

– Normalt ersätts den restiden enligt en formel, kopplat till månadslönen eller en avtalad timersättning, förklarar Mats Rosén, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Restiden slinker med

Det är dock inte ovanligt att ingenjörer som skriver på avtal om övertidsavlösen även skriver bort rätten till restidsersättning i samma avtal – medvetet eller omedvetet. Detta är något som man bör se upp med, enligt Mats Rosén.

– Det är relativt frekvent att man inför en anställning pratar om att avtala bort rätten till ersättning för övertidsarbete, men när man sedan skriver på anställningsavtalet så är även rutan för att avtala bort ersättning för restiden ikryssad. Avtala inte bort två saker fast du bara får betalt för den ena, varnar han.

Mindre tid för vila och återhämtning

Mats Rosén poängterar att den tid som den anställde lägger på resor är tid man gör i arbetsgivarens tjänst som har ett värde för arbetsgivaren. Dessutom är det tid som tas från den anställdes privatliv och som dessutom ger ett mindre utrymme för vila och återhämtning.

I 2020 års avtalsrörelse fick Mats Rosén in en anmärkning i det branschavtal som han själv ansvarar för, Almegas kommunikationsavtal, där det förtydligas att restid inte ingår när man tecknar avtal om övertidsavlösen. Inför årets avtalsrörelse tycker han att den här frågan är värdefull att driva vidare – även på andra avtalsområden.

– Det kanske inte är ett jättestort problem, men det är viktigt att visa på att allt vi gör för arbetsgivaren har ett värde. Varför ska vi inte ha kompensation när vi reser i tjänsten och ger av vår tid?

Konkret modell för kompensation

Hans förslag är att man på samma sätt som för övertidsavlösen hittar en modell för kompensation när man skriver på ett avtal för restidsavlösen.

Läs också: Vad är min övertid värd?

– Vi bör kräva något för att skriva bort restiden. Om även restidsersättningen avtalas bort så bör man kompensera det med till exempel två lediga dagar per år eller ett antal lediga timmar för återhämtning. Då finns det även något att byta med om man senare vill ”växla tillbaka”, förklarar han.

Dessutom ser Mats Rosén att detta är en fråga som ligger i linje med Sveriges Ingenjörers avtalsplattform där man poängterar att ”Längre tjänsteresor utöver ordinarie arbetstid riskerar att leda till ohälsa om det inte finns utrymme för återhämtning och vila”.

Ifrågasätt och förhandla

Han hoppas också att fler får upp ögonen för restiden och är mer noggrann med vad de skriver på. Ställ frågan när du ser att rutan är ikryssad i ditt anställningsavtal då du tillträder en tjänst och ge inte bort tiden utan kompensation, är hans tips.

Vad gör man då om man sitter på ett avtal där restiden redan är bortförhandlad i samma kontrakt som övertiden?

– Mitt råd är att ta kontakt med det lokala facket och begär att de tar upp frågan om rätten till kompensation till förhandling. Kom också ihåg att du kan säga upp överenskommelsen och få tillbaka din rätt till ersättning för restid, säger Mats Rosén.

Anna Nyström

3 KOMMENTARER

  1. En del skriver bort själva övertidsersättning medan andra skriver bort även 2-5. Om man skrivit bort 2-5 har man då restid kvar ändå?

    • Här är svar från Mats Rosén: När man avtalar bort sin rätt till särskild övertidsersättning och får lite mer semesterdagar i utbyte så avtalar man ibland bort även vissa skyddsregler i arbetstidslagen. Det är §§ 2-5 som du kan se på sidan 44 ff i Teknikavtalet. Det är olika hur arbetsgivarna gör. En del skriver inte in i anställningsavtalet med den enskilde att man även avtalat bort skyddsreglerna och då är dessa inte bortavtalade utan gäller.
      Eftersom restidsersättning avser en annan ersättning än ersättning för övertid eller att skriva bort skyddsreglerna så är mitt svar att, skriver man bort tillämpningen av skyddsreglerna för en anställd men inte avtalat om att avstå rätten till restidsersättning så har man kvar rätten till restidsersättning.
      Det sämsta är alltså att ha ikryssat i sitt anställningsavtal att man avstår övertidsersättning, avstår restidsersättning och avstår skyddsreglerna.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

0
Hur är det att jobba i handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda, bland dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kan jag bli tvingad att ta semester i jul?

1
Kan konsultföretag verkligen tvinga sina medarbetare att ta ut semester till jul? Ombudsmannen reder ut frågan.