Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsen"Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner"

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

Att svara tar inte lång tid, men i löneförhandlingarna är resultaten från löneenkäten guld värda. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Richard Bondemark är ordförande för Akademikerföreningen på Arriver Software. Han blir något överraskad när han får höra att hans medlemmar sticker ut när det handlar om att svara på löneenkäten från förbundet. Förra året var det 74 procent som svarade, vilket var bland de högsta svarsfrekvenserna av alla Akademikerföreningar.

Richard Bondemark, ordförande för Akademikerföreningen på Arriver Software.

– Vi har väldigt engagerade medlemmar och det gör förmodligen att svarsfrekvensen blir högre. Men för några år sedan hade vi en stökig löneprocess, så jag tror också att det kan ha ökat viljan att svara på enkäten, förklarar han.

Visar hur man ligger till

Samtidigt betonar Richard Bondemark att det finns ett stort värde i att medlemmarna svarar på enkäten eftersom svaren är med och bygger underlaget till Saco lönesök. Inför löneförhandlingarna brukar han uppmana medlemmarna att söka i statistiken och jämföra sina egna löner med andra i motsvarande bransch, ålder och position.

Tidigare har även arbetsgivaren använt sig av siffrorna från Saco lönesök, men numera har de gått över till att använda andra siffror från arbetsgivarsidan.

– De siffrorna blir inte lika transparenta och därför är det viktigt att förbereda sig inför samtalet genom att själv ta fram egna siffror. Det ger en känsla av hur man ligger till, annars har man inga referenspunkter alls, konstaterar han.

Påminna om nyttan

De senaste åren har företaget både köpts upp och knoppats av, men Richard Bondemark har en god känsla inför den kommande löneförhandlingen.

Anna Aracsy, ordförande för Akademikerföreningen i Ljungby kommun.

– Jag har fått en känsla av att den nya ägaren Qualcomm vill satsa på löner. Så jag tror att det kan bli en bekvämare resa den här gången, säger han.

En annan Akademikerförening som är aktiv i att svara på löneenkäten är den i Ljungby kommun. Anna Aracsy är ordförande i föreningen sedan mars i år, men har tidigare varit aktiv i styrelsen och som skyddsombud.

– Jag tror att det är viktigt att påminna om enkäten och prata om den i olika sammanhang, på fikarasten, med kollegor och på avdelningsmöten. Och att visa på nyttan, hur den statistiken hjälper oss i löneförhandlingarna, förklarar hon.

Rejäla fakta att ha med sig

En av de stora utmaningarna i deras verksamhet är att de konkurrerar om arbetskraften med andra kommuner och företag i regionen. Hon har också en känsla av att lönen spelar roll när medlemmar beslutar sig för att byta jobb.

I det yrkande som Akademikerföreningen precis lagt fram inför årets löneförhandlingar kan de bland annat visa att lönen för medlemmarna ligger mellan 2,7 och 7,3 procent lägre jämfört med motsvarande grupper i angränsande län.

– Lönestatistiken känns som rejäla fakta att ha med sig när vi ska argumentera för våra löner, förklarar hon.

Ju fler som svarar desto bättre

Medlemmarna på Akademikerföreningen i Ljungby kommun är också flitiga på att fylla i löneenkäten. Förra året hade de en svarsfrekvens på 70 procent och Anna Aracsy hoppas på ett stort engagemang även i år.

– Min plan är att skicka ut påminnelser och att lyfta värdet av enkäten i olika sammanhang. Många kanske resonerar att ”det spelar ingen roll”, men statistiken hjälper oss att motivera våra lönekrav. Ju fler som fyller i, desto bättre underlag får vi, poängterar hon.

Årets löneenkät har precis publicerats och du hittar den här.

Anna Nyström 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

0
Hur är det att jobba i handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda, bland dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

Sätt värde på restiden: ”Ge inte bort den utan kompensation”

3
Att du avtalat bort din övertid ska inte automatiskt innebära att du även avtalar bort rätten till restidsersättning. "Se upp så att du inte avtalar bort båda delarna, men bara får ersättning för den ena" varnar Mats Rosén, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kan jag bli tvingad att ta semester i jul?

1
Kan konsultföretag verkligen tvinga sina medarbetare att ta ut semester till jul? Ombudsmannen reder ut frågan.