Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjören"Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner"

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

Att svara tar inte lång tid, men i löneförhandlingarna är resultaten från löneenkäten guld värda. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Richard Bondemark är ordförande för Akademikerföreningen på Arriver Software. Han blir något överraskad när han får höra att hans medlemmar sticker ut när det handlar om att svara på löneenkäten från förbundet. Förra året var det 74 procent som svarade, vilket var bland de högsta svarsfrekvenserna av alla Akademikerföreningar.

Richard Bondemark, ordförande för Akademikerföreningen på Arriver Software.

– Vi har väldigt engagerade medlemmar och det gör förmodligen att svarsfrekvensen blir högre. Men för några år sedan hade vi en stökig löneprocess, så jag tror också att det kan ha ökat viljan att svara på enkäten, förklarar han.

Visar hur man ligger till

Samtidigt betonar Richard Bondemark att det finns ett stort värde i att medlemmarna svarar på enkäten eftersom svaren är med och bygger underlaget till Saco lönesök. Inför löneförhandlingarna brukar han uppmana medlemmarna att söka i statistiken och jämföra sina egna löner med andra i motsvarande bransch, ålder och position.

Tidigare har även arbetsgivaren använt sig av siffrorna från Saco lönesök, men numera har de gått över till att använda andra siffror från arbetsgivarsidan.

– De siffrorna blir inte lika transparenta och därför är det viktigt att förbereda sig inför samtalet genom att själv ta fram egna siffror. Det ger en känsla av hur man ligger till, annars har man inga referenspunkter alls, konstaterar han.

Påminna om nyttan

De senaste åren har företaget både köpts upp och knoppats av, men Richard Bondemark har en god känsla inför den kommande löneförhandlingen.

Anna Aracsy, ordförande för Akademikerföreningen i Ljungby kommun.

– Jag har fått en känsla av att den nya ägaren Qualcomm vill satsa på löner. Så jag tror att det kan bli en bekvämare resa den här gången, säger han.

En annan Akademikerförening som är aktiv i att svara på löneenkäten är den i Ljungby kommun. Anna Aracsy är ordförande i föreningen sedan mars i år, men har tidigare varit aktiv i styrelsen och som skyddsombud.

– Jag tror att det är viktigt att påminna om enkäten och prata om den i olika sammanhang, på fikarasten, med kollegor och på avdelningsmöten. Och att visa på nyttan, hur den statistiken hjälper oss i löneförhandlingarna, förklarar hon.

Rejäla fakta att ha med sig

En av de stora utmaningarna i deras verksamhet är att de konkurrerar om arbetskraften med andra kommuner och företag i regionen. Hon har också en känsla av att lönen spelar roll när medlemmar beslutar sig för att byta jobb.

I det yrkande som Akademikerföreningen precis lagt fram inför årets löneförhandlingar kan de bland annat visa att lönen för medlemmarna ligger mellan 2,7 och 7,3 procent lägre jämfört med motsvarande grupper i angränsande län.

– Lönestatistiken känns som rejäla fakta att ha med sig när vi ska argumentera för våra löner, förklarar hon.

Ju fler som svarar desto bättre

Medlemmarna på Akademikerföreningen i Ljungby kommun är också flitiga på att fylla i löneenkäten. Förra året hade de en svarsfrekvens på 70 procent och Anna Aracsy hoppas på ett stort engagemang även i år.

– Min plan är att skicka ut påminnelser och att lyfta värdet av enkäten i olika sammanhang. Många kanske resonerar att ”det spelar ingen roll”, men statistiken hjälper oss att motivera våra lönekrav. Ju fler som fyller i, desto bättre underlag får vi, poängterar hon.

Årets löneenkät har precis publicerats och du hittar den här.

Anna Nyström 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?