Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsen"Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner"

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

Att svara tar inte lång tid, men i löneförhandlingarna är resultaten från löneenkäten guld värda. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Richard Bondemark är ordförande för Akademikerföreningen på Arriver Software. Han blir något överraskad när han får höra att hans medlemmar sticker ut när det handlar om att svara på löneenkäten från förbundet. Förra året var det 74 procent som svarade, vilket var bland de högsta svarsfrekvenserna av alla Akademikerföreningar.

Richard Bondemark, ordförande för Akademikerföreningen på Arriver Software.

– Vi har väldigt engagerade medlemmar och det gör förmodligen att svarsfrekvensen blir högre. Men för några år sedan hade vi en stökig löneprocess, så jag tror också att det kan ha ökat viljan att svara på enkäten, förklarar han.

Visar hur man ligger till

Samtidigt betonar Richard Bondemark att det finns ett stort värde i att medlemmarna svarar på enkäten eftersom svaren är med och bygger underlaget till Saco lönesök. Inför löneförhandlingarna brukar han uppmana medlemmarna att söka i statistiken och jämföra sina egna löner med andra i motsvarande bransch, ålder och position.

Tidigare har även arbetsgivaren använt sig av siffrorna från Saco lönesök, men numera har de gått över till att använda andra siffror från arbetsgivarsidan.

– De siffrorna blir inte lika transparenta och därför är det viktigt att förbereda sig inför samtalet genom att själv ta fram egna siffror. Det ger en känsla av hur man ligger till, annars har man inga referenspunkter alls, konstaterar han.

Påminna om nyttan

De senaste åren har företaget både köpts upp och knoppats av, men Richard Bondemark har en god känsla inför den kommande löneförhandlingen.

Anna Aracsy, ordförande för Akademikerföreningen i Ljungby kommun.

– Jag har fått en känsla av att den nya ägaren Qualcomm vill satsa på löner. Så jag tror att det kan bli en bekvämare resa den här gången, säger han.

En annan Akademikerförening som är aktiv i att svara på löneenkäten är den i Ljungby kommun. Anna Aracsy är ordförande i föreningen sedan mars i år, men har tidigare varit aktiv i styrelsen och som skyddsombud.

– Jag tror att det är viktigt att påminna om enkäten och prata om den i olika sammanhang, på fikarasten, med kollegor och på avdelningsmöten. Och att visa på nyttan, hur den statistiken hjälper oss i löneförhandlingarna, förklarar hon.

Rejäla fakta att ha med sig

En av de stora utmaningarna i deras verksamhet är att de konkurrerar om arbetskraften med andra kommuner och företag i regionen. Hon har också en känsla av att lönen spelar roll när medlemmar beslutar sig för att byta jobb.

I det yrkande som Akademikerföreningen precis lagt fram inför årets löneförhandlingar kan de bland annat visa att lönen för medlemmarna ligger mellan 2,7 och 7,3 procent lägre jämfört med motsvarande grupper i angränsande län.

– Lönestatistiken känns som rejäla fakta att ha med sig när vi ska argumentera för våra löner, förklarar hon.

Ju fler som svarar desto bättre

Medlemmarna på Akademikerföreningen i Ljungby kommun är också flitiga på att fylla i löneenkäten. Förra året hade de en svarsfrekvens på 70 procent och Anna Aracsy hoppas på ett stort engagemang även i år.

– Min plan är att skicka ut påminnelser och att lyfta värdet av enkäten i olika sammanhang. Många kanske resonerar att ”det spelar ingen roll”, men statistiken hjälper oss att motivera våra lönekrav. Ju fler som fyller i, desto bättre underlag får vi, poängterar hon.

Årets löneenkät har precis publicerats och du hittar den här.

Anna Nyström 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.