Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsen"Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner"

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

Att svara tar inte lång tid, men i löneförhandlingarna är resultaten från löneenkäten guld värda. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Richard Bondemark är ordförande för Akademikerföreningen på Arriver Software. Han blir något överraskad när han får höra att hans medlemmar sticker ut när det handlar om att svara på löneenkäten från förbundet. Förra året var det 74 procent som svarade, vilket var bland de högsta svarsfrekvenserna av alla Akademikerföreningar.

Richard Bondemark, ordförande för Akademikerföreningen på Arriver Software.

– Vi har väldigt engagerade medlemmar och det gör förmodligen att svarsfrekvensen blir högre. Men för några år sedan hade vi en stökig löneprocess, så jag tror också att det kan ha ökat viljan att svara på enkäten, förklarar han.

Visar hur man ligger till

Samtidigt betonar Richard Bondemark att det finns ett stort värde i att medlemmarna svarar på enkäten eftersom svaren är med och bygger underlaget till Saco lönesök. Inför löneförhandlingarna brukar han uppmana medlemmarna att söka i statistiken och jämföra sina egna löner med andra i motsvarande bransch, ålder och position.

Tidigare har även arbetsgivaren använt sig av siffrorna från Saco lönesök, men numera har de gått över till att använda andra siffror från arbetsgivarsidan.

– De siffrorna blir inte lika transparenta och därför är det viktigt att förbereda sig inför samtalet genom att själv ta fram egna siffror. Det ger en känsla av hur man ligger till, annars har man inga referenspunkter alls, konstaterar han.

Påminna om nyttan

De senaste åren har företaget både köpts upp och knoppats av, men Richard Bondemark har en god känsla inför den kommande löneförhandlingen.

Anna Aracsy, ordförande för Akademikerföreningen i Ljungby kommun.

– Jag har fått en känsla av att den nya ägaren Qualcomm vill satsa på löner. Så jag tror att det kan bli en bekvämare resa den här gången, säger han.

En annan Akademikerförening som är aktiv i att svara på löneenkäten är den i Ljungby kommun. Anna Aracsy är ordförande i föreningen sedan mars i år, men har tidigare varit aktiv i styrelsen och som skyddsombud.

– Jag tror att det är viktigt att påminna om enkäten och prata om den i olika sammanhang, på fikarasten, med kollegor och på avdelningsmöten. Och att visa på nyttan, hur den statistiken hjälper oss i löneförhandlingarna, förklarar hon.

Rejäla fakta att ha med sig

En av de stora utmaningarna i deras verksamhet är att de konkurrerar om arbetskraften med andra kommuner och företag i regionen. Hon har också en känsla av att lönen spelar roll när medlemmar beslutar sig för att byta jobb.

I det yrkande som Akademikerföreningen precis lagt fram inför årets löneförhandlingar kan de bland annat visa att lönen för medlemmarna ligger mellan 2,7 och 7,3 procent lägre jämfört med motsvarande grupper i angränsande län.

– Lönestatistiken känns som rejäla fakta att ha med sig när vi ska argumentera för våra löner, förklarar hon.

Ju fler som svarar desto bättre

Medlemmarna på Akademikerföreningen i Ljungby kommun är också flitiga på att fylla i löneenkäten. Förra året hade de en svarsfrekvens på 70 procent och Anna Aracsy hoppas på ett stort engagemang även i år.

– Min plan är att skicka ut påminnelser och att lyfta värdet av enkäten i olika sammanhang. Många kanske resonerar att ”det spelar ingen roll”, men statistiken hjälper oss att motivera våra lönekrav. Ju fler som fyller i, desto bättre underlag får vi, poängterar hon.

Årets löneenkät har precis publicerats och du hittar den här.

Anna Nyström 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

Studenternas kaminer ger värme i Ukraina

0
Strax innan jul bjöd studenter vid Linköpings universitet in till en svetskväll till förmån för Ukraina. Resultatet blev 32 vedkaminer som nu sprider värme i Ukraina. 

Så jobbar du effektivare – bästa apparna för ”att göra-listor”

0
I det hybrida arbetslivet är det viktigt att få struktur för att hålla effektiviteten uppe. En kalender kopplad till en ”att göra-lista” är som en bibel, säger effektivitetsexperten Jan Winstedt.
Pavel Hajman, Husqvarna, Mattias Forsberg, Handelsbanken, och Charlotte Svensson, SAS

Så mycket tjänar it-cheferna

0
Det är stora variationer mellan it-chefernas löner visar årets lönelista från CIO Sweden. Från 740 000 i månaden på förstaplatsen, till 160 000 på plats 30.

Stora neddragningar på H&M– hundratals ingenjörer drabbas

0
Flera hundra ingenjörer i Sverige berörs när H&M genomför en stor omorganisation inom funktionen Business Tech. Just nu pågår arbetet med att utvärdera medarbetarnas kompetens.

Vissa orosmoln på arbetsmarknaden för ingenjörer 2023

0
Av 16 stora ingenjörsarbetsgivare svarar 13 att de planerar att rekrytera lika många eller fler ingenjörer i år jämfört med förra året. Men Volvo AB kommer bara anställa hälften så många som 2022.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kvinna som är uttråkad på jobbet

Sex råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre

5
Blir det inte bättre än så här? Är det här vad jag ska jobba med resten av livet och just här, på den här...