”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

Hur står sig din lön i förhållande till andras? Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. Foto: Getty Images

Att svara tar inte lång tid, men i löneförhandlingarna är resultaten från löneenkäten guld värda. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Richard Bondemark är ordförande för Akademikerföreningen på Arriver Software. Han blir något överraskad när han får höra att hans medlemmar sticker ut när det handlar om att svara på löneenkäten från förbundet. Förra året var det 74 procent som svarade, vilket var bland de högsta svarsfrekvenserna av alla Akademikerföreningar.

Richard Bondemark, ordförande för Akademikerföreningen på Arriver Software.

– Vi har väldigt engagerade medlemmar och det gör förmodligen att svarsfrekvensen blir högre. Men för några år sedan hade vi en stökig löneprocess, så jag tror också att det kan ha ökat viljan att svara på enkäten, förklarar han.

Visar hur man ligger till

Samtidigt betonar Richard Bondemark att det finns ett stort värde i att medlemmarna svarar på enkäten eftersom svaren är med och bygger underlaget till Saco lönesök. Inför löneförhandlingarna brukar han uppmana medlemmarna att söka i statistiken och jämföra sina egna löner med andra i motsvarande bransch, ålder och position.

Tidigare har även arbetsgivaren använt sig av siffrorna från Saco lönesök, men numera har de gått över till att använda andra siffror från arbetsgivarsidan.

– De siffrorna blir inte lika transparenta och därför är det viktigt att förbereda sig inför samtalet genom att själv ta fram egna siffror. Det ger en känsla av hur man ligger till, annars har man inga referenspunkter alls, konstaterar han.

Påminna om nyttan

De senaste åren har företaget både köpts upp och knoppats av, men Richard Bondemark har en god känsla inför den kommande löneförhandlingen.

Anna Aracsy, ordförande för Akademikerföreningen i Ljungby kommun.

– Jag har fått en känsla av att den nya ägaren Qualcomm vill satsa på löner. Så jag tror att det kan bli en bekvämare resa den här gången, säger han.

En annan Akademikerförening som är aktiv i att svara på löneenkäten är den i Ljungby kommun. Anna Aracsy är ordförande i föreningen sedan mars i år, men har tidigare varit aktiv i styrelsen och som skyddsombud.

– Jag tror att det är viktigt att påminna om enkäten och prata om den i olika sammanhang, på fikarasten, med kollegor och på avdelningsmöten. Och att visa på nyttan, hur den statistiken hjälper oss i löneförhandlingarna, förklarar hon.

Rejäla fakta att ha med sig

En av de stora utmaningarna i deras verksamhet är att de konkurrerar om arbetskraften med andra kommuner och företag i regionen. Hon har också en känsla av att lönen spelar roll när medlemmar beslutar sig för att byta jobb.

I det yrkande som Akademikerföreningen precis lagt fram inför årets löneförhandlingar kan de bland annat visa att lönen för medlemmarna ligger mellan 2,7 och 7,3 procent lägre jämfört med motsvarande grupper i angränsande län.

– Lönestatistiken känns som rejäla fakta att ha med sig när vi ska argumentera för våra löner, förklarar hon.

Ju fler som svarar desto bättre

Medlemmarna på Akademikerföreningen i Ljungby kommun är också flitiga på att fylla i löneenkäten. Förra året hade de en svarsfrekvens på 70 procent och Anna Aracsy hoppas på ett stort engagemang även i år.

– Min plan är att skicka ut påminnelser och att lyfta värdet av enkäten i olika sammanhang. Många kanske resonerar att ”det spelar ingen roll”, men statistiken hjälper oss att motivera våra lönekrav. Ju fler som fyller i, desto bättre underlag får vi, poängterar hon.

Årets löneenkät har precis publicerats och du hittar den här.

Anna Nyström 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket ska du ta betalt som egenkonsult

Så mycket ska du ta betalt som egenkonsult

“Hur mycket ska jag ta betalt?” Det är den vanligaste frågan som Anders Hallgren på Sveriges Ingenjörer får från medlemmar som antingen är eller funderar på att bli egenkonsulter. Här är hans bästa tips.
Fler artiklar