Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivStressen ökar på Chalmers: "Det märks att vi är färre"

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

I våras avslutades förhandlingarna kring uppsägningar på Chalmers. Som Ingenjören tidigare rapporterat blev resultatet av förhandlingarna inte lika illa som befarat.

Av de 180 som varslades i juni 2020 var det till slut 30 anställda som blev uppsagda och dryg 80 personer valde att sluta på frivillig väg.

Har fått konsekvenser

Neddragningarna har lett till att högskolan idag har en betydligt starkare ekonomi. Men besparingarna har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Färre ska göra mer och de effektiviseringar som aviserades i samband med neddragningarna har ännu inte gett effekt.

Peter Hellqvist är ordförande för Sveriges Ingenjörer på Chalmers.

– Det märks att vi är färre. Arbetsbelastningen har blivit högre och man hinner inte med på samma sätt som tidigare, berättar Peter Hellqvist, ordförande för Sveriges Ingenjörer och Saco-föreningen på högskolan.

Signalerna från medlemmarna bekräftas också i de medarbetarenkäter som gjorts under hösten. Många av de parametrar som mäter arbetsmiljön pekar på att stressnivån är högre.

– Vi följer dessa siffror noggrant. Enkäterna ger oss möjlighet att identifiera specifika ställen som sticker ut. Vi ser att arbetssituationen är ansträngd och att det skulle kunna leda till sjukskrivningar, men än så länge ser vi inga siffror som tyder på det, säger han.

Nyckelkompetens har gått förlorad

I samband med frivilliga avgångar har de dessutom tappat många personer med nyckelkompetens, vilket också skapar en stress i organisationen.

– Arbetsmarknaden är stark för ingenjörer och andra akademiker och det har visat sig vara svårt att ersätta den specialistkompetens vi har förlorat. Rekryteringsbehovet finns inom både forskning, undervisning och i stödverksamheten, förklarar han.

Bakgrunden till varslet om uppsägningar handlade om att de pensionsrelaterade kostnaderna drog iväg till följd av ett lågt ränteläge. Chalmers ägs av en stiftelse och redovisar till skillnad från statliga högskolor delar av pensionsskulden i egen balansräkning.

Lösa in delar av skulden

Målet var att genomföra årliga besparingar på 250 miljoner kronor, där en stor del handlade om att minska personalkostnaderna. Förutom varslet infördes ett anställningsstopp som nu har hävts. Tanken var att åtgärderna skulle ge en ekonomi i balans till 2022  – och där är man idag.

Läs också: Chalmers måste spara 250 miljoner kronor

– Ekonomin ser bra ut nu, men vi har ju varit i den här situationen tidigare. Nu förs det därför diskussioner om att lösa in 780 miljoner kronor av pensionsskulden. Det skulle ge en större stabilitet och göra det betydligt tryggare för medarbetarna, förklarar Peter Hellqvist.

Anna Nyström 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.