Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivStressen ökar på Chalmers: "Det märks att vi är färre"

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

I våras avslutades förhandlingarna kring uppsägningar på Chalmers. Som Ingenjören tidigare rapporterat blev resultatet av förhandlingarna inte lika illa som befarat.

Av de 180 som varslades i juni 2020 var det till slut 30 anställda som blev uppsagda och dryg 80 personer valde att sluta på frivillig väg.

Har fått konsekvenser

Neddragningarna har lett till att högskolan idag har en betydligt starkare ekonomi. Men besparingarna har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Färre ska göra mer och de effektiviseringar som aviserades i samband med neddragningarna har ännu inte gett effekt.

Peter Hellqvist är ordförande för Sveriges Ingenjörer på Chalmers.

– Det märks att vi är färre. Arbetsbelastningen har blivit högre och man hinner inte med på samma sätt som tidigare, berättar Peter Hellqvist, ordförande för Sveriges Ingenjörer och Saco-föreningen på högskolan.

Signalerna från medlemmarna bekräftas också i de medarbetarenkäter som gjorts under hösten. Många av de parametrar som mäter arbetsmiljön pekar på att stressnivån är högre.

– Vi följer dessa siffror noggrant. Enkäterna ger oss möjlighet att identifiera specifika ställen som sticker ut. Vi ser att arbetssituationen är ansträngd och att det skulle kunna leda till sjukskrivningar, men än så länge ser vi inga siffror som tyder på det, säger han.

Nyckelkompetens har gått förlorad

I samband med frivilliga avgångar har de dessutom tappat många personer med nyckelkompetens, vilket också skapar en stress i organisationen.

– Arbetsmarknaden är stark för ingenjörer och andra akademiker och det har visat sig vara svårt att ersätta den specialistkompetens vi har förlorat. Rekryteringsbehovet finns inom både forskning, undervisning och i stödverksamheten, förklarar han.

Bakgrunden till varslet om uppsägningar handlade om att de pensionsrelaterade kostnaderna drog iväg till följd av ett lågt ränteläge. Chalmers ägs av en stiftelse och redovisar till skillnad från statliga högskolor delar av pensionsskulden i egen balansräkning.

Lösa in delar av skulden

Målet var att genomföra årliga besparingar på 250 miljoner kronor, där en stor del handlade om att minska personalkostnaderna. Förutom varslet infördes ett anställningsstopp som nu har hävts. Tanken var att åtgärderna skulle ge en ekonomi i balans till 2022  – och där är man idag.

Läs också: Chalmers måste spara 250 miljoner kronor

– Ekonomin ser bra ut nu, men vi har ju varit i den här situationen tidigare. Nu förs det därför diskussioner om att lösa in 780 miljoner kronor av pensionsskulden. Det skulle ge en större stabilitet och göra det betydligt tryggare för medarbetarna, förklarar Peter Hellqvist.

Anna Nyström 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

0
Hur är det att jobba i handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda, bland dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

Sätt värde på restiden: ”Ge inte bort den utan kompensation”

3
Att du avtalat bort din övertid ska inte automatiskt innebära att du även avtalar bort rätten till restidsersättning. "Se upp så att du inte avtalar bort båda delarna, men bara får ersättning för den ena" varnar Mats Rosén, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kan jag bli tvingad att ta semester i jul?

1
Kan konsultföretag verkligen tvinga sina medarbetare att ta ut semester till jul? Ombudsmannen reder ut frågan.