Andreas ansvarar för beräkningarna av Nordens högsta hus

Karlatornet står på pålar som går 70 meter ner till berg och är därmed egentligen mer än 300 meter högt, även om det som syns ovan mark är 245 meter. Andreas Lindelöf är ansvarig för beräkningarna av konstruktionen. Foto: Privat.

Karlatornet i Göteborg blir Nordens högsta byggnad och ska stå helt klar om två år. Ansvarig för beräkningarna av det komplicerade konstruktionsarbetet är civilingenjören Andreas Lindelöf, 34 år.  

Varför har du specialiserat dig på höga byggnader?

– Om man är byggnadskonstruktör är detta ingenjörskonstens framkant. Höga byggnader är komplicerade, monumentala och svåra.

Var har du skaffat dig din specialistkunskap, det byggs ju inte många höga byggnader i Sverige?

– Det världsberömda arkitektkontoret Skidmore, Owings & Merrill, som ansvarade för världens högsta byggnad Burj Khalifa i Dubai, vann arkitekttävlingen om Karlatornet 2014. Vi på VBK kom in i projektet 2015 och tog över ansvaret formellt 2017. Under samarbetet med Skidmore, Owings & Merrill lärde jag mig mycket. Jag har också läst många forskningsrapporter och böcker. Vi på VBK har tidigare konstruerat höga byggnader. Så kompetensen fanns redan i företaget.

Andreas Lindelöf

Utbildning: Civilingenjör i Structural engineering and building technology vid Chalmers, examen 2014.

Nyligen uppmärksammad för: Har belönats med Samhällsbyggarnas pris Excellence in Civil Engineering 2022.

Vad är din roll i projektet?

– Den kan enklast beskrivas som ansvarig för konstruktionsberäkningar. Jag har gjort en stor del av alla våra beräkningar och dessutom samordnat alla beräkningar vi gjort. Totalt har vi varit ca 25 personer som arbetat heltid i projektet samtidigt, med olika uppdrag. Flera av mina kollegor har arbetat med att ta fram alla handlingar (ritningar) över byggnaden.

Vad är utmärkande för Karlatornets konstruktion, hur skiljer den sig från Turning Torso?

– Karlatornet är högre och därmed mer komplicerat än Turning Torso som är 190 meter och står på berg. Karlatornet står på pålar som går 70 meter ner till berg och är därmed egentligen mer än 300 meter högt, även om det som syns ovan mark är 246 meter.

Utriggarna verkar spela stor roll i Karlatornet. Kan du berätta om dem?

– Tornet ska klara lasten i sidled från starka vindar. Man kan likna tornet vid en skidåkare som står med fötterna ihop. En skidåkare som sträcker ut armarna och sätter stavarna i marken klarar en knuff i sidled. Som många andra höga byggnader har Karlatornet en kärna av betong. Utriggarna är särskilt förstärkta våningsplan som utgår från kärnan och som fungerar som skidåkarens armar, som i sin tur håller i stavarna, i det här fallet pelare i byggnadens fasad.

Karlatornet i den nya stadsdelen Karlastaden blir med sina 246 meter Göteborgs första skyskrapa och Nordens högsta byggnad. Med sina 74 våningar kommer Karlatornet rymma 611 lägenheter, hotell, kontor och skybar. Visualisering: Serneke.

Vad är roligast i projektet?

– Att allt är nytt för oss, vi kan aldrig säga att ”så här har vi alltid gjort”. Detta har aldrig tidigare gjorts i Sverige. Vi spränger vallar.

Tror du att Karlatornet får efterföljare?

– Här i Göteborg har proppen gått ur, det byggs mer på höjden nu eftersom det är ekonomiskt motiverat med tanke på snål tillgång på byggbar mark. Men det har gått 20 år sedan Turning Torso byggdes och det dröjer nog minst 20 år innan någonting så högt som Karlatornet byggs igen i Sverige.

Björn Dickson

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar