Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAndreas ansvarar för beräkningarna av Nordens högsta hus

Andreas ansvarar för beräkningarna av Nordens högsta hus

Karlatornet i Göteborg blir Nordens högsta byggnad och ska stå helt klar om två år. Ansvarig för beräkningarna av det komplicerade konstruktionsarbetet är civilingenjören Andreas Lindelöf, 34 år.  

Varför har du specialiserat dig på höga byggnader?

– Om man är byggnadskonstruktör är detta ingenjörskonstens framkant. Höga byggnader är komplicerade, monumentala och svåra.

Var har du skaffat dig din specialistkunskap, det byggs ju inte många höga byggnader i Sverige?

– Det världsberömda arkitektkontoret Skidmore, Owings & Merrill, som ansvarade för världens högsta byggnad Burj Khalifa i Dubai, vann arkitekttävlingen om Karlatornet 2014. Vi på VBK kom in i projektet 2015 och tog över ansvaret formellt 2017. Under samarbetet med Skidmore, Owings & Merrill lärde jag mig mycket. Jag har också läst många forskningsrapporter och böcker. Vi på VBK har tidigare konstruerat höga byggnader. Så kompetensen fanns redan i företaget.

Andreas Lindelöf

Utbildning: Civilingenjör i Structural engineering and building technology vid Chalmers, examen 2014.

Nyligen uppmärksammad för: Har belönats med Samhällsbyggarnas pris Excellence in Civil Engineering 2022.

Vad är din roll i projektet?

– Den kan enklast beskrivas som ansvarig för konstruktionsberäkningar. Jag har gjort en stor del av alla våra beräkningar och dessutom samordnat alla beräkningar vi gjort. Totalt har vi varit ca 25 personer som arbetat heltid i projektet samtidigt, med olika uppdrag. Flera av mina kollegor har arbetat med att ta fram alla handlingar (ritningar) över byggnaden.

Vad är utmärkande för Karlatornets konstruktion, hur skiljer den sig från Turning Torso?

– Karlatornet är högre och därmed mer komplicerat än Turning Torso som är 190 meter och står på berg. Karlatornet står på pålar som går 70 meter ner till berg och är därmed egentligen mer än 300 meter högt, även om det som syns ovan mark är 246 meter.

Utriggarna verkar spela stor roll i Karlatornet. Kan du berätta om dem?

– Tornet ska klara lasten i sidled från starka vindar. Man kan likna tornet vid en skidåkare som står med fötterna ihop. En skidåkare som sträcker ut armarna och sätter stavarna i marken klarar en knuff i sidled. Som många andra höga byggnader har Karlatornet en kärna av betong. Utriggarna är särskilt förstärkta våningsplan som utgår från kärnan och som fungerar som skidåkarens armar, som i sin tur håller i stavarna, i det här fallet pelare i byggnadens fasad.

Karlatornet i den nya stadsdelen Karlastaden blir med sina 246 meter Göteborgs första skyskrapa och Nordens högsta byggnad. Med sina 74 våningar kommer Karlatornet rymma 611 lägenheter, hotell, kontor och skybar. Visualisering: Serneke.

Vad är roligast i projektet?

– Att allt är nytt för oss, vi kan aldrig säga att ”så här har vi alltid gjort”. Detta har aldrig tidigare gjorts i Sverige. Vi spränger vallar.

Tror du att Karlatornet får efterföljare?

– Här i Göteborg har proppen gått ur, det byggs mer på höjden nu eftersom det är ekonomiskt motiverat med tanke på snål tillgång på byggbar mark. Men det har gått 20 år sedan Turning Torso byggdes och det dröjer nog minst 20 år innan någonting så högt som Karlatornet byggs igen i Sverige.

Björn Dickson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.