Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAndreas ansvarar för beräkningarna av Nordens högsta hus

Andreas ansvarar för beräkningarna av Nordens högsta hus

Karlatornet i Göteborg blir Nordens högsta byggnad och ska stå helt klar om två år. Ansvarig för beräkningarna av det komplicerade konstruktionsarbetet är civilingenjören Andreas Lindelöf, 34 år.  

Varför har du specialiserat dig på höga byggnader?

– Om man är byggnadskonstruktör är detta ingenjörskonstens framkant. Höga byggnader är komplicerade, monumentala och svåra.

Var har du skaffat dig din specialistkunskap, det byggs ju inte många höga byggnader i Sverige?

– Det världsberömda arkitektkontoret Skidmore, Owings & Merrill, som ansvarade för världens högsta byggnad Burj Khalifa i Dubai, vann arkitekttävlingen om Karlatornet 2014. Vi på VBK kom in i projektet 2015 och tog över ansvaret formellt 2017. Under samarbetet med Skidmore, Owings & Merrill lärde jag mig mycket. Jag har också läst många forskningsrapporter och böcker. Vi på VBK har tidigare konstruerat höga byggnader. Så kompetensen fanns redan i företaget.

Andreas Lindelöf

Utbildning: Civilingenjör i Structural engineering and building technology vid Chalmers, examen 2014.

Nyligen uppmärksammad för: Har belönats med Samhällsbyggarnas pris Excellence in Civil Engineering 2022.

Vad är din roll i projektet?

– Den kan enklast beskrivas som ansvarig för konstruktionsberäkningar. Jag har gjort en stor del av alla våra beräkningar och dessutom samordnat alla beräkningar vi gjort. Totalt har vi varit ca 25 personer som arbetat heltid i projektet samtidigt, med olika uppdrag. Flera av mina kollegor har arbetat med att ta fram alla handlingar (ritningar) över byggnaden.

Vad är utmärkande för Karlatornets konstruktion, hur skiljer den sig från Turning Torso?

– Karlatornet är högre och därmed mer komplicerat än Turning Torso som är 190 meter och står på berg. Karlatornet står på pålar som går 70 meter ner till berg och är därmed egentligen mer än 300 meter högt, även om det som syns ovan mark är 246 meter.

Utriggarna verkar spela stor roll i Karlatornet. Kan du berätta om dem?

– Tornet ska klara lasten i sidled från starka vindar. Man kan likna tornet vid en skidåkare som står med fötterna ihop. En skidåkare som sträcker ut armarna och sätter stavarna i marken klarar en knuff i sidled. Som många andra höga byggnader har Karlatornet en kärna av betong. Utriggarna är särskilt förstärkta våningsplan som utgår från kärnan och som fungerar som skidåkarens armar, som i sin tur håller i stavarna, i det här fallet pelare i byggnadens fasad.

Karlatornet i den nya stadsdelen Karlastaden blir med sina 246 meter Göteborgs första skyskrapa och Nordens högsta byggnad. Med sina 74 våningar kommer Karlatornet rymma 611 lägenheter, hotell, kontor och skybar. Visualisering: Serneke.

Vad är roligast i projektet?

– Att allt är nytt för oss, vi kan aldrig säga att ”så här har vi alltid gjort”. Detta har aldrig tidigare gjorts i Sverige. Vi spränger vallar.

Tror du att Karlatornet får efterföljare?

– Här i Göteborg har proppen gått ur, det byggs mer på höjden nu eftersom det är ekonomiskt motiverat med tanke på snål tillgång på byggbar mark. Men det har gått 20 år sedan Turning Torso byggdes och det dröjer nog minst 20 år innan någonting så högt som Karlatornet byggs igen i Sverige.

Björn Dickson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny på jobbet på hybridkontor – 10 tips för att få det fungera

0
Att börja på ett nytt jobb kan bli en utmaning när de flesta jobbar mycket på distans. Sara Abrahamsson på konsultbolaget Hammer & Hanborg ger tips till både nyanställda och chefer.

Så undviker du fällorna efter utmattning

0
Ha tålamod och lägg in luft mellan möten och arbetsuppgifter. Det är några av experternas råd till dig som ska börja jobba igen efter en utmattning.
Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet?

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.