Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjören20 år gammalt exjobb gav alternativa Nobelpriset

20 år gammalt exjobb gav alternativa Nobelpriset

När Magnus Gens gjorde sitt exjobb på KTH valde han att bygga en testdocka för älgolyckor. Nu, drygt 20 år senare, vinner han årets IG Nobelpris i säkerhetsteknik.

Magnus Gens tog sin civilingenjörsexamen i farkostteknik vid KTH i början av 2000-talet. Att examensarbetet blev just en krockdocka för älg var lite av en tillfällighet. En professor på utbildningen hade tagit med klassen på studiebesök till Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, i Linköping. Där väcktes intresset för krocktester.

Magnus Gens

– Jag blev otroligt fascinerad av krockbanan där de gjorde krocktester. När det blev dags för exjobbet så kontaktade jag dem. Det kändes som ett både spännande och viktigt arbete, berättar han.

Som en slägga in i bilen

Under exjobbet byggde Magnus Gens en av världens första krockdockor för älgolyckor. Den är byggd av över 100 gummiplattor som hålls ihop av vajrar och stålrör. Med hjälp av den kunde han visa vilken skada en älg orsakar vid en krock och vilka svagheter dagens bilar har när det kommer till älgkrockar.

Krocken med älgen löser exempelvis inte ut krockkuddar och vindrutans konstruktion gör att glassplitter flyger in i bilen när rutan krossas. Älgens långa ben gör att bilens fart inte stannar upp och i värsta fall hamnar hela älgen i knät på föraren.

Älgen är byggd av över 100 gummiplattor som hålls ihop av vajrar och stålrör.

– Det är ofta hemska olyckor med älgar. Om du har otur kommer älgen in som en slägga i bilen. Vilken skada den gör är lite av rysk roulette. Det beror på bilens storlek och höjd, hur stor älgen är och hur den träffar bilen, förklarar han.

Vinner IG Nobelpriset

Efter exjobbet blev det dock IT-branschen som lockade och där har han arbetat sedan dess. Idag är han konsult och hjälper företag att bland annat tillämpa den senaste AI-tekniken. Älgkrockdockan har sedan exjobbet avslutades bott i en skrubb på VTI och även lånats ut till Spanien en gång för ett krocktest.

Att den nu, 20 år senare, återigen skulle hamna i rampljuset kom verkligen som en överraskning för Magnus Gens. Sedan det stod klart att han utsetts till en av vinnarna av IG Nobelpriset, som delas ut av forskare från Harvard University, har han fått stor internationell uppmärksamhet.

– Det var verkligen en häftig upplevelse att få den här utmärkelsen. För mig kom det som en blixt från en klar himmel och det är både kul och hedersamt. Jag har fått mer uppmärksamhet för krockdockan nu än då jag gjorde exjobbet, konstaterar han.

Varför tror du att du fick det här priset nu?

– Det vet jag faktiskt inte. Den har ju blivit omskriven i vissa tidskrifter och tv-programmet Mythbusters gjorde ett avsnitt om älgkrockar då de byggde en kopia av min krockdocka. Men det är bra att den här frågan får uppmärksamhet och förhoppningsvis kan det bidra till att öka trycket på att få fordonstillverkarna att tänka till kring viltolyckor. En av världens största elbilstillverkare har exempelvis visat intresse för att bygga en egen älgkrockdocka efter min ritning, berättar han.

Eftersom prisutdelningen var digital har Magnus Gens nu en stående inbjudan till Harvard för att hålla ett anförande med anledning av priset.

– Det är något jag absolut vill göra, säger han.

”Det finns en kraft i allas exjobb”

Uppmärksamheten kring priset har också fått Magnus Gens att reflektera kring exjobbet och värdet av ta tillvara på den energi som studenterna lägger ned på sina arbeten. Detta är något som han tycker att fler företag borde dra nytta av.

IG Nobelpriset

Delas ut varje år vid Harvard University och är en parodi av Nobelpriset. Syftet är att uppmärksamma forskning som i första hand får dig att skratta – och sedan tänka. 

I år var prisutdelningen digital, vilket den har varit sedan pandemin bröt ut. Vinnarna får 10 miljarder Zimbabwedollar, en värdelös och extremt inflationsdrabbad valuta.

– Det finns en fantastisk kraft i allas examensarbeten. Tänk vilken brutal mängd energi och fokus som trycks in i det arbetet. Som student kanske man tänker att exjobbet är något man ska bocka av för att gå vidare, men det är också något som har potential att sätta spår långt in i framtiden.

Vilket råd har du att ge till studenter som nu står i startgroparna för sitt examensarbete till våren?

– Välj ett arbete som du tycker är roligt och inspirerande, som väcker din nyfikenhet. Det gör att du få ett bra driv och fokus i arbetet. Jag tror också att det är smart att hitta ett konkret arbete där du löser ett behov, då blir det oftast roligare.

– Gör gärna exjobbet i samarbete med andra. På så vis kan du komma längre i ditt arbete och få mer gjort, ett halvår är ju inte så lång tid egentligen. Dessutom är det oftast inspirerande att se hur ditt arbete är en del i ett ekosystem där din del kan göra skillnad för helheten, säger Magnus Gens.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny på jobbet på hybridkontor – 10 tips för att få det fungera

0
Att börja på ett nytt jobb kan bli en utmaning när de flesta jobbar mycket på distans. Sara Abrahamsson på konsultbolaget Hammer & Hanborg ger tips till både nyanställda och chefer.

Så undviker du fällorna efter utmattning

0
Ha tålamod och lägg in luft mellan möten och arbetsuppgifter. Det är några av experternas råd till dig som ska börja jobba igen efter en utmattning.
Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet?

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.