Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

Jonathan Södergren har studerat kemisk biologi vid civilingenjörsutbildningen på Linköpings universitet.

I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 

Jonathan Södergren har studerat kemisk biologi vid civilingenjörsutbildningen på Linköpings universitet. När han förra hösten gjorde sitt examensarbete utforskade han ett nytt verktyg i kampen mot Alzheimers sjukdom. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023.

– Det är stort, jag blev faktiskt lite chockad när jag fick beskedet. Det känns superkul att få den här uppmärksamheten, berättar han.

Protein som bildar plack

Beta-amyloid är ett protein som bildar det plack som förekommer i hjärnan hos personer med Alzheimers sjukdom. I sitt exjobb har Jonatan Södergren arbetat i en forskargrupp och undersökt hur temperaturen kan styra bildandet av beta-amyloid i hjärnan.

– Det jag gjorde var att lägga in ett värmekänsligt gensystem i bananflugan. Därefter har jag studerat hur proteinet bildas vid olika temperaturer, berättar Jonathan Södergren.

Exjobbet visade att beta-amyloid inte bildas när temperaturen är 18 grader. Däremot bildas det vid en varmare temperatur, 29 grader. Detta innebär att forskare alltså kan styra produktionen av beta-amyloid hos bananflugorna genom att reglera värmen.

Konkret nytta i forskningen

Resultaten är ett viktigt steg mot en enklare och billigare metod för att undersöka effekten av beta-amyloid.

Lilla Polhemspriset

Är Sveriges Ingenjörers årliga pris för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningarna. Det delades ut för första gången 1990. Prissumman är 50 000 kronor.

– Alzheimers är en åldersrelaterad sjukdom. Genom att styra temperaturen kan forskare exempelvis låta bananflugorna åldras innan de slår på produktionen av beta-amyloid, berättar han.

Jonathan Södergren tycker att det varit givande att göra ett exjobb där resultaten kan komma till konkret nytta i en sjukdom som drabbar så många.

Men att hantera levande organismer var inte alltid enkelt. Att exempelvis fota levande fluglarver som aldrig ligger stilla var svårt. Och för att studera hjärnan på bananflugorna var han dessutom tvungen att halshugga flugorna, frysa in dem och därefter hyvla ned deras hjärnor i tunna skivor.

– Det var både groteskt och tekniskt svårt, berättar han.

Försmak av arbetslivet

Idag jobbar Jonathan Södergren som immunolog på Astra Zeneca i Södertälje där han testar läkemedel på olika typer av celler. Även om han nu valt ett annat yrkesspår så tycker han att det var spännande att vara en del av en forskargrupp.

–  Det var superkul, jag kände mig verkligen som en del av gruppen och det gav mig en försmak av arbetslivet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.
Fler artiklar