Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningVerktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 

Jonathan Södergren har studerat kemisk biologi vid civilingenjörsutbildningen på Linköpings universitet. När han förra hösten gjorde sitt examensarbete utforskade han ett nytt verktyg i kampen mot Alzheimers sjukdom. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023.

– Det är stort, jag blev faktiskt lite chockad när jag fick beskedet. Det känns superkul att få den här uppmärksamheten, berättar han.

Protein som bildar plack

Beta-amyloid är ett protein som bildar det plack som förekommer i hjärnan hos personer med Alzheimers sjukdom. I sitt exjobb har Jonatan Södergren arbetat i en forskargrupp och undersökt hur temperaturen kan styra bildandet av beta-amyloid i hjärnan.

– Det jag gjorde var att lägga in ett värmekänsligt gensystem i bananflugan. Därefter har jag studerat hur proteinet bildas vid olika temperaturer, berättar Jonathan Södergren.

Exjobbet visade att beta-amyloid inte bildas när temperaturen är 18 grader. Däremot bildas det vid en varmare temperatur, 29 grader. Detta innebär att forskare alltså kan styra produktionen av beta-amyloid hos bananflugorna genom att reglera värmen.

Konkret nytta i forskningen

Resultaten är ett viktigt steg mot en enklare och billigare metod för att undersöka effekten av beta-amyloid.

Lilla Polhemspriset

Är Sveriges Ingenjörers årliga pris för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningarna. Det delades ut för första gången 1990. Prissumman är 50 000 kronor.

– Alzheimers är en åldersrelaterad sjukdom. Genom att styra temperaturen kan forskare exempelvis låta bananflugorna åldras innan de slår på produktionen av beta-amyloid, berättar han.

Jonathan Södergren tycker att det varit givande att göra ett exjobb där resultaten kan komma till konkret nytta i en sjukdom som drabbar så många.

Men att hantera levande organismer var inte alltid enkelt. Att exempelvis fota levande fluglarver som aldrig ligger stilla var svårt. Och för att studera hjärnan på bananflugorna var han dessutom tvungen att halshugga flugorna, frysa in dem och därefter hyvla ned deras hjärnor i tunna skivor.

– Det var både groteskt och tekniskt svårt, berättar han.

Försmak av arbetslivet

Idag jobbar Jonathan Södergren som immunolog på Astra Zeneca i Södertälje där han testar läkemedel på olika typer av celler. Även om han nu valt ett annat yrkesspår så tycker han att det var spännande att vara en del av en forskargrupp.

–  Det var superkul, jag kände mig verkligen som en del av gruppen och det gav mig en försmak av arbetslivet.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?