Ingenjören som läser sagor som dragqueen

Jan Ericson, alias Inga Tvivel, läser sagor
Jan Ericson, alias Inga Tvivel, läser sagor. Foto: Miguel Angel Regalado

Den senaste tiden har sagostunder med dragqueens utsatts för hot och protester. En som berättar sagor som dragqueen är gymnasieingenjören Jan Ericson, alias Inga Tvivel. 

Hur blir en gymnasieingenjör dragartist?

Bland drakar och dragqueens

I ”Bland drakar och dragqueens” läser dragartisterna Inga Tvivel, Björta och Tant Henrik sagor för barn. Regissör är Petter Wallenberg.

Bland drakar och dragqueensFoto: Peter Knutson

Gruppen turnerar sedan 2017 runt hela Sverige.
Sagostunderna är ”en färgsprakande konfettibomb av glitter och förvandling som lockar till läslust, vidgar världen och bjuder in till lek i sagornas förtrollande värld.” ”Ett färgsprakande sätt att visa barn att man får vara som man vill.”
Produktionen har vunnit Pelle Svanslös ”Våga vara snäll”-pris och lyfts fram som Läsande Förebilder.
Gruppen är inte samma som Drag story hour, som utsatts för hot under hösten.

– När jag var 7–8 år bestämde jag mig för att jag skulle gå fyraårig teknisk linje på gymnasiet. Jag älskade matte och när jag fick läsa fysik och kemi var det ännu roligare, så jag pluggade teknisk linje i fyra år med kemiinriktning.

– Jag var helt inne på att plugga kemi eller bioteknik, men först göra lumpen som skyddstekniker. Men av någon anledning blev jag omplacerad i utbildningsreserven, och behövde inte göra lumpen. Antagningstiden till universitetet hade gått ut, men min svensklärare från gymnasiet sa ”Läs litteraturvetenskap, det är din grej”. Så jag läste det och sedan blev jag lärare i svenska och drama.

Och hur blev du dragartist?

– Jag har alltid klätt ut mig – i både tjej- och killkläder. Och när jag flyttade till Stockholm blev jag vän med Mogge som höll på med dragshow. En kväll prövade jag att sminka mig – och det var ju jättefestligt – och rätt snart började vi uppträda och vara med i shower.

Och sagostunder som dragqueen, hur började du med det?

Jan Ericson

Jan Ericson

– Regissören Petter Wallenberg fick 2017 en idé: att läsa sagor på bibliotek under namnet Bland drakar och dragqueens. Han frågade: Vill du vara med? Det skulle bli fyra tillfällen på Stockholms stadsbibliotek vid Odenplan, men sedan ville fler bibliotek runt om i Stockholm att vi skulle komma. Nu har vi hållit på i fem år och är en rikstäckande produktion.

På senare tid har det varit protester från en Sverigedemokrat i Kalmar och hot i Olofström mot Drag story hour, som alltså är en annan grupp än ni. Vad tänker du om det?

Inga Tvivel

Inga Tvivel. Foto: Peter Knutson

– Det är hemskt att någon blir hotad. Jag vet inte vad jag ska säga, det är bara så dumt. Flertalet som uttalat sig negativt har gått på hörsägen, de har inte ens gått på någon sagostund.

– Vi i Bland drakar och dragqueens blev uppvaktade av Nordiska motståndsrörelsen för några år sedan. De hade satt upp anslag och försökt spärra av biblioteket med avspärrningstejp. Men vi genomförde sagostunden som vanligt. Vi har säkerhetsrutiner som vi följer.

Har du någon nytta av dina kemiteknikkunskaper som sagoläsare?

– Det är en fördel att ha båda sidorna – matte/naturvetenskap och humaniora. Särskilt som lärare. Och då och då kan jag slänga in något om bensenringar, olika alkoholer eller kolbindningar. Men sagostunderna, njae, där är det kanske lite svårt att få in.  

1 kommentar

  • Stig Larsson

    Vore kul att vara med någon gång????

    13 december 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar