Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStudenternas kaminer ger värme i Ukraina

Studenternas kaminer ger värme i Ukraina

Strax innan jul bjöd studenter vid Linköpings universitet in till en svetskväll till förmån för Ukraina. Resultatet blev 32 vedkaminer som nu sprider värme i Ukraina. 

Emil Johnsson läser till maskiningenjör vid Linköpings universitet. Han är också ordförande för studentföreningen M-verkstan, en metallverkstad där framför allt studenter kan svetsa, fräsa och svarva på sin fritid.

– Vi är en ideell studentförening som funnits i 49 år. Utbildningen är ju väldigt teoretisk, men här får vi jobba praktiskt med att bygga och förverkliga idéer. Vi kan även laga och fixa saker som andra studenter eller anställda vid universitetet behöver hjälp med, berättar Emil Johnsson.

Byggsats för vedkamin

Idén till att svetsa kaminer för Ukraina kom ursprungligen från Väderstad, ett företag i Mjölby som tillverkar jordbruksmaskiner, som även har en produktionsenhet med anställda i Ukraina.

Kaminen tar ungefär en halvtimme att svetsa ihop och den väger inte mer än 20 kilo. Foto: Magnus Johansson

Tidigare under hösten hade Morgan Collin som är produktingenjör på Väderstad tagit fram en enkel byggsats för en vedkamin med två kokplattor. De anställda på företaget hade själva byggt ett stort antal kaminer på sin fritid.

När en lokal företagarförening ville skänka pengar för att kunna bygga ännu fler kaminer fick studentföreningen upp ögonen för möjligheten att kunna göra en insats för Ukraina.

– Det var många tillfälligheter som sammanföll och gjorde att vi kunde få materialet och bjuda in till svetskvällen, berättar Emil Johnsson.

Fint att kunna göra skillnad

Totalt var det ett 70-tal personer som kom förbi i verkstan under kvällen, för att svetsa eller umgås kring en kopp kaffe. Kaminen tar ungefär en halvtimme att svetsa ihop och den väger inte mer än 20 kilo.

Vedkaminerna har levererats till Ukraina via Väderstads logistikkedjor, berättar Emil Johnsson.

Emil Johnsson berättar att det blev en väldigt fin kväll med bra gemenskap som kryddades av känslan av att göra en insats som gör skillnad för andra.

– Varje kamin kan ge mat och värme till uppemot 20 personer och den är väldigt enkel att bygga ihop. Alla företag som har tillgång till en verkstad kan göra detta, säger han.

Hoppas inspirera fler

Totalt svetsade föreningens medlemmar ihop 32 kaminer som med hjälp av Väderstads logistikkedjor nu ger värme i Ukraina.

Två av studenterna som var på plats under kvällen, Michael Gilbert och Nils Olsson Thun. Fotoa. Magnus Johansson

En av de som var med på eventet var Michael Gilbert som också studerar till maskiningenjör.

– Jag tyckte det var roligt att kunna bidra med något konkret för att hjälpa till i Ukraina. Personligen hoppas jag att vi inspirerat företag och föreningar till liknande projekt samt studenter till att kombinera sina teoretiska studier med praktiskt lärande, säger Michael Gilbert.

Vill du också svetsa en fältkamin? På Facebookgruppen ”Kaminer till Ukraina” finns Morgan Collins konstruktionsritningar.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.