Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStudenternas kaminer ger värme i Ukraina

Studenternas kaminer ger värme i Ukraina

Strax innan jul bjöd studenter vid Linköpings universitet in till en svetskväll till förmån för Ukraina. Resultatet blev 32 vedkaminer som nu sprider värme i Ukraina. 

Emil Johnsson läser till maskiningenjör vid Linköpings universitet. Han är också ordförande för studentföreningen M-verkstan, en metallverkstad där framför allt studenter kan svetsa, fräsa och svarva på sin fritid.

– Vi är en ideell studentförening som funnits i 49 år. Utbildningen är ju väldigt teoretisk, men här får vi jobba praktiskt med att bygga och förverkliga idéer. Vi kan även laga och fixa saker som andra studenter eller anställda vid universitetet behöver hjälp med, berättar Emil Johnsson.

Byggsats för vedkamin

Idén till att svetsa kaminer för Ukraina kom ursprungligen från Väderstad, ett företag i Mjölby som tillverkar jordbruksmaskiner, som även har en produktionsenhet med anställda i Ukraina.

Kaminen tar ungefär en halvtimme att svetsa ihop och den väger inte mer än 20 kilo. Foto: Magnus Johansson

Tidigare under hösten hade Morgan Collin som är produktingenjör på Väderstad tagit fram en enkel byggsats för en vedkamin med två kokplattor. De anställda på företaget hade själva byggt ett stort antal kaminer på sin fritid.

När en lokal företagarförening ville skänka pengar för att kunna bygga ännu fler kaminer fick studentföreningen upp ögonen för möjligheten att kunna göra en insats för Ukraina.

– Det var många tillfälligheter som sammanföll och gjorde att vi kunde få materialet och bjuda in till svetskvällen, berättar Emil Johnsson.

Fint att kunna göra skillnad

Totalt var det ett 70-tal personer som kom förbi i verkstan under kvällen, för att svetsa eller umgås kring en kopp kaffe. Kaminen tar ungefär en halvtimme att svetsa ihop och den väger inte mer än 20 kilo.

Vedkaminerna har levererats till Ukraina via Väderstads logistikkedjor, berättar Emil Johnsson.

Emil Johnsson berättar att det blev en väldigt fin kväll med bra gemenskap som kryddades av känslan av att göra en insats som gör skillnad för andra.

– Varje kamin kan ge mat och värme till uppemot 20 personer och den är väldigt enkel att bygga ihop. Alla företag som har tillgång till en verkstad kan göra detta, säger han.

Hoppas inspirera fler

Totalt svetsade föreningens medlemmar ihop 32 kaminer som med hjälp av Väderstads logistikkedjor nu ger värme i Ukraina.

Två av studenterna som var på plats under kvällen, Michael Gilbert och Nils Olsson Thun. Fotoa. Magnus Johansson

En av de som var med på eventet var Michael Gilbert som också studerar till maskiningenjör.

– Jag tyckte det var roligt att kunna bidra med något konkret för att hjälpa till i Ukraina. Personligen hoppas jag att vi inspirerat företag och föreningar till liknande projekt samt studenter till att kombinera sina teoretiska studier med praktiskt lärande, säger Michael Gilbert.

Vill du också svetsa en fältkamin? På Facebookgruppen ”Kaminer till Ukraina” finns Morgan Collins konstruktionsritningar.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?