Studenternas kaminer ger värme i Ukraina

Studenterna vid M-verkstan svetsar kaminer för Ukraina. Foto: Magnus Johansson

Strax innan jul bjöd studenter vid Linköpings universitet in till en svetskväll till förmån för Ukraina. Resultatet blev 32 vedkaminer som nu sprider värme i Ukraina. 

Emil Johnsson läser till maskiningenjör vid Linköpings universitet. Han är också ordförande för studentföreningen M-verkstan, en metallverkstad där framför allt studenter kan svetsa, fräsa och svarva på sin fritid.

– Vi är en ideell studentförening som funnits i 49 år. Utbildningen är ju väldigt teoretisk, men här får vi jobba praktiskt med att bygga och förverkliga idéer. Vi kan även laga och fixa saker som andra studenter eller anställda vid universitetet behöver hjälp med, berättar Emil Johnsson.

Byggsats för vedkamin

Idén till att svetsa kaminer för Ukraina kom ursprungligen från Väderstad, ett företag i Mjölby som tillverkar jordbruksmaskiner, som även har en produktionsenhet med anställda i Ukraina.

Kaminen tar ungefär en halvtimme att svetsa ihop och den väger inte mer än 20 kilo. Foto: Magnus Johansson

Tidigare under hösten hade Morgan Collin som är produktingenjör på Väderstad tagit fram en enkel byggsats för en vedkamin med två kokplattor. De anställda på företaget hade själva byggt ett stort antal kaminer på sin fritid.

När en lokal företagarförening ville skänka pengar för att kunna bygga ännu fler kaminer fick studentföreningen upp ögonen för möjligheten att kunna göra en insats för Ukraina.

– Det var många tillfälligheter som sammanföll och gjorde att vi kunde få materialet och bjuda in till svetskvällen, berättar Emil Johnsson.

Fint att kunna göra skillnad

Totalt var det ett 70-tal personer som kom förbi i verkstan under kvällen, för att svetsa eller umgås kring en kopp kaffe. Kaminen tar ungefär en halvtimme att svetsa ihop och den väger inte mer än 20 kilo.

Vedkaminerna har levererats till Ukraina via Väderstads logistikkedjor, berättar Emil Johnsson.

Emil Johnsson berättar att det blev en väldigt fin kväll med bra gemenskap som kryddades av känslan av att göra en insats som gör skillnad för andra.

– Varje kamin kan ge mat och värme till uppemot 20 personer och den är väldigt enkel att bygga ihop. Alla företag som har tillgång till en verkstad kan göra detta, säger han.

Hoppas inspirera fler

Totalt svetsade föreningens medlemmar ihop 32 kaminer som med hjälp av Väderstads logistikkedjor nu ger värme i Ukraina.

Två av studenterna som var på plats under kvällen, Michael Gilbert och Nils Olsson Thun. Fotoa. Magnus Johansson

En av de som var med på eventet var Michael Gilbert som också studerar till maskiningenjör.

– Jag tyckte det var roligt att kunna bidra med något konkret för att hjälpa till i Ukraina. Personligen hoppas jag att vi inspirerat företag och föreningar till liknande projekt samt studenter till att kombinera sina teoretiska studier med praktiskt lärande, säger Michael Gilbert.

Vill du också svetsa en fältkamin? På Facebookgruppen ”Kaminer till Ukraina” finns Morgan Collins konstruktionsritningar.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

På tur i liten bil

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 12 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och Linkedin där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 12 augusti. Trevlig sommar! (inne i inlägget finns länkar till vår sida på Facebook och Linkedin)
Fler artiklar