Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStudenternas kaminer ger värme i Ukraina

Studenternas kaminer ger värme i Ukraina

Strax innan jul bjöd studenter vid Linköpings universitet in till en svetskväll till förmån för Ukraina. Resultatet blev 32 vedkaminer som nu sprider värme i Ukraina. 

Emil Johnsson läser till maskiningenjör vid Linköpings universitet. Han är också ordförande för studentföreningen M-verkstan, en metallverkstad där framför allt studenter kan svetsa, fräsa och svarva på sin fritid.

– Vi är en ideell studentförening som funnits i 49 år. Utbildningen är ju väldigt teoretisk, men här får vi jobba praktiskt med att bygga och förverkliga idéer. Vi kan även laga och fixa saker som andra studenter eller anställda vid universitetet behöver hjälp med, berättar Emil Johnsson.

Byggsats för vedkamin

Idén till att svetsa kaminer för Ukraina kom ursprungligen från Väderstad, ett företag i Mjölby som tillverkar jordbruksmaskiner, som även har en produktionsenhet med anställda i Ukraina.

Kaminen tar ungefär en halvtimme att svetsa ihop och den väger inte mer än 20 kilo. Foto: Magnus Johansson

Tidigare under hösten hade Morgan Collin som är produktingenjör på Väderstad tagit fram en enkel byggsats för en vedkamin med två kokplattor. De anställda på företaget hade själva byggt ett stort antal kaminer på sin fritid.

När en lokal företagarförening ville skänka pengar för att kunna bygga ännu fler kaminer fick studentföreningen upp ögonen för möjligheten att kunna göra en insats för Ukraina.

– Det var många tillfälligheter som sammanföll och gjorde att vi kunde få materialet och bjuda in till svetskvällen, berättar Emil Johnsson.

Fint att kunna göra skillnad

Totalt var det ett 70-tal personer som kom förbi i verkstan under kvällen, för att svetsa eller umgås kring en kopp kaffe. Kaminen tar ungefär en halvtimme att svetsa ihop och den väger inte mer än 20 kilo.

Vedkaminerna har levererats till Ukraina via Väderstads logistikkedjor, berättar Emil Johnsson.

Emil Johnsson berättar att det blev en väldigt fin kväll med bra gemenskap som kryddades av känslan av att göra en insats som gör skillnad för andra.

– Varje kamin kan ge mat och värme till uppemot 20 personer och den är väldigt enkel att bygga ihop. Alla företag som har tillgång till en verkstad kan göra detta, säger han.

Hoppas inspirera fler

Totalt svetsade föreningens medlemmar ihop 32 kaminer som med hjälp av Väderstads logistikkedjor nu ger värme i Ukraina.

Två av studenterna som var på plats under kvällen, Michael Gilbert och Nils Olsson Thun. Fotoa. Magnus Johansson

En av de som var med på eventet var Michael Gilbert som också studerar till maskiningenjör.

– Jag tyckte det var roligt att kunna bidra med något konkret för att hjälpa till i Ukraina. Personligen hoppas jag att vi inspirerat företag och föreningar till liknande projekt samt studenter till att kombinera sina teoretiska studier med praktiskt lärande, säger Michael Gilbert.

Vill du också svetsa en fältkamin? På Facebookgruppen ”Kaminer till Ukraina” finns Morgan Collins konstruktionsritningar.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny på jobbet på hybridkontor – 10 tips för att få det fungera

0
Att börja på ett nytt jobb kan bli en utmaning när de flesta jobbar mycket på distans. Sara Abrahamsson på konsultbolaget Hammer & Hanborg ger tips till både nyanställda och chefer.

Så undviker du fällorna efter utmattning

0
Ha tålamod och lägg in luft mellan möten och arbetsuppgifter. Det är några av experternas råd till dig som ska börja jobba igen efter en utmattning.
Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet?

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.