Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHur kallt får det egentligen vara på kontoret?

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

När arbetsgivarna ska spara energi är det lockande att dra ner på värmen. Men kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan negativt. Så hur kallt får det egentligen vara på jobbet?

Vi bor i ett kallt land där uppvärmning alltid har varit en stor del av företagens budget. Med dagens skenande energipriser är det därför lockande för många arbetsgivare att spara kostnader genom att skruva ner termostaten. Men det får faktiskt inte göras hur som helst.

Fredrik Haux, Arbetsmiljöverket. Foto: Katarina Johansson.

– Arbetsmiljölagen säger att varje lokal ska ha en temperatur som är lämplig för det arbete som utförs där, förklarar Fredrik Haux, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Tips från Arbetsmiljöverket

  • Känns din arbetsplats för kall är första åtgärden att dokumentera temperaturen över tid i en logg.
  • Visar temperaturen över tjugo grader har arbetsgivaren rätten på sin sida.
  • Visar temperaturen varaktigt under tjugo grader bör du kontakta ditt skyddsombud.

Det innebär att lokaler där någon utför fysiskt arbete kan vara något svalare, men att kontor där man mest sitter still ska värmas upp mer.

– I de rum där man utför kontorsarbete är rekommendationen en lufttemperatur mellan tjugo och tjugofyra grader. Inte för kallt, och inte för varmt. Att spara energi är visserligen önskvärt, men det måste ske inom reglernas gränser.

Kan leda till ergonomiska problem

Och det handlar inte bara om komfort. Forskning visar att människor som fryser upplever något som kallas för köldstress, till exempel att de spänner sig, får svårt att koncentrera sig och blir stela i nacke och fingrar.

– Mår man så här blir det svårt att göra det man ska. Kapaciteten minskar, till exempel är det många som får spänningshuvudvärk eller får svårt att skriva på tangentbordet, och det i sin tur kan leda till fler ergonomiska problem.

Redan vid tjugo grader kan många uppleva obehag, och går temperaturen lägre än så under en längre tid kan det leda till långvariga problem med stelhet, huvudvärk och produktionsbortfall.

Men vad kan man då som anställd göra om man tycker att det är för kallt på jobbet?

– Först får man ta reda på hur varmt eller kallt det är. Visar det sig att det är tjugo grader eller varmare får man sätta på sig mer kläder.

Men det finns aspekter som komplicerar det hela. Även om det till exempel är tjugotre grader varmt i luften kan kroppen ändå frysa om man sitter för nära kalla ytor, till exempel fönster. Därför tittar Arbetsmiljöverket på något som kallas för operativ temperatur.

– Operativ temperatur handlar om hur kroppen uppfattar temperaturen i förhållande till andra ytor, eftersom kalla ytor ”stjäl” värme.

Operativ temperatur definieras som lufttemperaturen plus summan av temperaturen på de ytor som omger personen. Fryser man mycket trots att luften har den rekommenderade temperaturen kan det därför vara läge att göra en inventering av ytorna runt arbetsplatsen.

Kontakta ditt skyddsombud

Det är också viktigt att tänka på var i rummet man mäter lufttemperaturen. Arbetsmiljöverket anger att det ska ske i den så kallade vistelsezonen, en rumsvolym inne i rummet, minst sex decimeter från fönster och väggar.

– Visar det sig att temperaturen där är för låg bör man höra av sig till sitt skyddsombud som i sin tur kontaktar oss. Vi kan sedan ställa krav på arbetsgivaren att höja temperaturen, och till och med belägga kravet med vite. Det gör vi faktiskt ganska ofta.

Samtidigt har ett annat problem dykt upp efter pandemin. Varje kropp som finns i ett rum fungerar som ett element, och när många arbetsplatser nu tillåter hemarbete minskar värmen på kontoret eftersom inte lika många personer är på plats.

– Jag skulle inte bli förvånad om ännu fler jobbar hemma i vinter för att man tycker att det är kallt på jobbet, och då blir det ännu kallare där. Det är inte otroligt att en del arbetsgivare kommer att stänga av de rum där det är svårast att få upp värmen om inte tillräckligt många är på plats.

Karin Aase

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?