Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHur kallt får det egentligen vara på kontoret?

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

När arbetsgivarna ska spara energi är det lockande att dra ner på värmen. Men kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan negativt. Så hur kallt får det egentligen vara på jobbet?

Vi bor i ett kallt land där uppvärmning alltid har varit en stor del av företagens budget. Med dagens skenande energipriser är det därför lockande för många arbetsgivare att spara kostnader genom att skruva ner termostaten. Men det får faktiskt inte göras hur som helst.

Fredrik Haux, Arbetsmiljöverket. Foto: Katarina Johansson.

– Arbetsmiljölagen säger att varje lokal ska ha en temperatur som är lämplig för det arbete som utförs där, förklarar Fredrik Haux, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Tips från Arbetsmiljöverket

  • Känns din arbetsplats för kall är första åtgärden att dokumentera temperaturen över tid i en logg.
  • Visar temperaturen över tjugo grader har arbetsgivaren rätten på sin sida.
  • Visar temperaturen varaktigt under tjugo grader bör du kontakta ditt skyddsombud.

Det innebär att lokaler där någon utför fysiskt arbete kan vara något svalare, men att kontor där man mest sitter still ska värmas upp mer.

– I de rum där man utför kontorsarbete är rekommendationen en lufttemperatur mellan tjugo och tjugofyra grader. Inte för kallt, och inte för varmt. Att spara energi är visserligen önskvärt, men det måste ske inom reglernas gränser.

Kan leda till ergonomiska problem

Och det handlar inte bara om komfort. Forskning visar att människor som fryser upplever något som kallas för köldstress, till exempel att de spänner sig, får svårt att koncentrera sig och blir stela i nacke och fingrar.

– Mår man så här blir det svårt att göra det man ska. Kapaciteten minskar, till exempel är det många som får spänningshuvudvärk eller får svårt att skriva på tangentbordet, och det i sin tur kan leda till fler ergonomiska problem.

Redan vid tjugo grader kan många uppleva obehag, och går temperaturen lägre än så under en längre tid kan det leda till långvariga problem med stelhet, huvudvärk och produktionsbortfall.

Men vad kan man då som anställd göra om man tycker att det är för kallt på jobbet?

– Först får man ta reda på hur varmt eller kallt det är. Visar det sig att det är tjugo grader eller varmare får man sätta på sig mer kläder.

Men det finns aspekter som komplicerar det hela. Även om det till exempel är tjugotre grader varmt i luften kan kroppen ändå frysa om man sitter för nära kalla ytor, till exempel fönster. Därför tittar Arbetsmiljöverket på något som kallas för operativ temperatur.

– Operativ temperatur handlar om hur kroppen uppfattar temperaturen i förhållande till andra ytor, eftersom kalla ytor ”stjäl” värme.

Operativ temperatur definieras som lufttemperaturen plus summan av temperaturen på de ytor som omger personen. Fryser man mycket trots att luften har den rekommenderade temperaturen kan det därför vara läge att göra en inventering av ytorna runt arbetsplatsen.

Kontakta ditt skyddsombud

Det är också viktigt att tänka på var i rummet man mäter lufttemperaturen. Arbetsmiljöverket anger att det ska ske i den så kallade vistelsezonen, en rumsvolym inne i rummet, minst sex decimeter från fönster och väggar.

– Visar det sig att temperaturen där är för låg bör man höra av sig till sitt skyddsombud som i sin tur kontaktar oss. Vi kan sedan ställa krav på arbetsgivaren att höja temperaturen, och till och med belägga kravet med vite. Det gör vi faktiskt ganska ofta.

Samtidigt har ett annat problem dykt upp efter pandemin. Varje kropp som finns i ett rum fungerar som ett element, och när många arbetsplatser nu tillåter hemarbete minskar värmen på kontoret eftersom inte lika många personer är på plats.

– Jag skulle inte bli förvånad om ännu fler jobbar hemma i vinter för att man tycker att det är kallt på jobbet, och då blir det ännu kallare där. Det är inte otroligt att en del arbetsgivare kommer att stänga av de rum där det är svårast att få upp värmen om inte tillräckligt många är på plats.

Karin Aase

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.