Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbSå tolkar du en platsannons

Så tolkar du en platsannons

Hur mycket erfarenhet krävs för ett jobb där man söker ”gedigen erfarenhet”? Vad innebär ”utmanande arbetsuppgifter” och vad bör man tänka på när platsannonsen trycker hårt på ”bra löneförmåner”? Så här svarar rekryteringskonsulten.

Det kan vara tufft att som nyutexaminerad ingenjör läsa platsannonser och konstatera att var och varannan arbetsgivare söker ingenjörer ”med flerårig erfarenhet”.

Men May Molin, rekryteringskonsult på Qrios, tycker inte att man ska låta sig avskräckas av detta.

May Molin, Qrios.

– Kravet på erfarenhet är inte något som man ska ta så allvarligt. Jag tycker absolut att man ska söka jobbet om det känns intressant och verkar passa dig, även om du inte har den erfarenhet som annonsen uttrycker, säger hon.

Förlorar inget på att söka

Förklaringen är enkel. Som arbetsmarknaden ser ut just nu för ingenjörer kan det vara svårt för arbetsgivare att hitta personer med ”ett par års erfarenhet” till mer juniora tjänster. De som har det söker sig förmodligen till mer utmanande arbeten.

Samma sak om arbetsgivaren söker ”flerårig erfarenhet”. Då kan en person med ett par års erfarenhet mycket väl visa sig bli intressant för jobbet.

– Du förlorar ju inget på att söka. Om arbetsgivaren är intressant kan det dessutom vara ett sätt för dig att visa upp dig. Kanske dyker det upp andra roller på företaget som du passar för.

Skilj på krav och önskemål

När det gäller andra krav på kompetens, utbildningar och förmågor är nog de allra flesta införstådda med att man inte alls måste uppfylla kraven till 100 procent i en platsannons. Uttryck som ”vi tror”, ”vi ser helst” och ”det är meriterande” signalerar exempelvis att det inte är krav som måste uppfyllas för att du ska vara aktuell för jobbet.

Fem tips: Så tolkar du en platsannons

  1. Se helheten. Vad andas annonsen? Fastna inte i detaljer utan känn efter om det är ett jobb som stämmer in på dig och dina kvalifikationer.
  2. Skilj på krav och önskemål. Tänk brett, vilka erfarenheter har du som kan kompensera för det som saknas? Var inte rädd för att söka även om du inte uppfyller alla kriterier.
  3. Läs mellan raderna, vad kan du förvänta dig av jobbet? Om det är oklart, ta reda på mer om företaget och hur det är att jobba där.
  4. Våga utmana dig själv, sök jobbet om du känner dig lockad. Kom ihåg att du kan tacka nej om du senare upptäcker att den inte är rätt för dig.
  5. Var ärlig mot dig själv. Vilket intryck får du av arbetsuppgifterna, företagskulturen och de egenskaper som krävs i rollen. Känns det som du?

Gäller det formell utbildning och examen är det förstås krav som är svåra att gå runt, men när gäller det kortare kurser, erfarenhet av system eller verktyg så kan man enligt May Molin kompensera sin bristande kunskap genom att visa ett starkt engagemang för jobbet.

Idag finns det dessutom ett stort utbud av kurser och utbildningar på distans för att lära sig det som saknas.

– De flesta som söker nytt jobb gör det för att de söker någon ny ingrediens i sitt arbete. De vill utvecklas, lära sig något nytt, prova på en ny bransch eller roll. Då är det inte konstigt om man inte heller uppfyller alla krav i annonsen.

Verkar jobbet rätt för dig?

May Molin konstaterar att det numera är ovanligt att arbetsgivaren radar upp mängder med specifika krav och önskemål i sina platsannonser. Idag betraktar de flesta annonsen som en intresseväckare och en del i varumärksebyggandet.

För att förstå om arbetet är något som passar dig behöver du därför se till helheten. Förutom krav på erfarenhet, meriter och kompetens innehåller annonsen även information kring arbetsuppgifter, företagskultur och personliga egenskaper för jobbet.

Ofta ger annonsen en bra bild av jobbet, men du kan behöva göra mer research och exempelvis kolla in företagets hemsida – eller ringa.

– Gör en rimlighetsbedömning av helheten, vad säger din magkänsla? Hur beskriver de jobbet, kan du se dig själv i den rollen och verkar det vara en arbetsmiljö som du skulle trivas i? Det är saker som du bör hålla utkik efter, säger May Molin.

Läs mellan raderna

Försök också att läsa mellan raderna i annonsen. Är du en person som vill ha ordning och reda kanske du inte ska söka ett jobb som andas en mer rörig organisation med yviga arbetsuppgifter, många saker på gång och fritt spelrum för egna initiativ.

Eller om annonsen ger en känsla av att man söker unga oerfarna. Då kanske inte jobbet är något för dig som har många års erfarenhet – och förmodligen högre löneanspråk än vad de är beredda att betala.

– Sök inte jobbet om det tydligt utstrålar något annat än det du är ute efter, poängterar May Molin.

Väcker annonsen frågor?

Var även vaksam på formuleringar som väcker frågor. Vad betyder det om man skriver att jobbet är ”för dig som söker stora utmaningar”? Eller om annonsen trycker väldigt hårt på att man erbjuder fina löneförmåner.

– Då kan man bli fundersam, är jobbet av sådan art att man inte kan locka medarbetare på annat sätt? Du kan ju fortfarande söka jobbet, men detta kan vara bra saker att ha med dig om du senare blir kallad på intervju, säger May Molin.

Anna Nyström

1 KOMMENTAR

  1. Vad det gäller utbildningsnivån, står det inte att de söker ”civilingenjör” eller åtminstone ”master of science” så är det ett tecken på att det är ett lägre kvalificerat ingenjörsjobb där man kan förvänta sig lägre lön. Från arbetsgivarens sida är kvalifikationsnivån inte av primärt intresse utan låg lön.

    Om man har civilingenjörsexamen så rekommenderar jag inte att man söker sådana tjänster.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER