Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbSå tolkar du en platsannons

Så tolkar du en platsannons

Hur mycket erfarenhet krävs för ett jobb där man söker ”gedigen erfarenhet”? Vad innebär ”utmanande arbetsuppgifter” och vad bör man tänka på när platsannonsen trycker hårt på ”bra löneförmåner”? Så här svarar rekryteringskonsulten.

Det kan vara tufft att som nyutexaminerad ingenjör läsa platsannonser och konstatera att var och varannan arbetsgivare söker ingenjörer ”med flerårig erfarenhet”.

Men May Molin, rekryteringskonsult på Qrios, tycker inte att man ska låta sig avskräckas av detta.

May Molin, Qrios.

– Kravet på erfarenhet är inte något som man ska ta så allvarligt. Jag tycker absolut att man ska söka jobbet om det känns intressant och verkar passa dig, även om du inte har den erfarenhet som annonsen uttrycker, säger hon.

Förlorar inget på att söka

Förklaringen är enkel. Som arbetsmarknaden ser ut just nu för ingenjörer kan det vara svårt för arbetsgivare att hitta personer med ”ett par års erfarenhet” till mer juniora tjänster. De som har det söker sig förmodligen till mer utmanande arbeten.

Samma sak om arbetsgivaren söker ”flerårig erfarenhet”. Då kan en person med ett par års erfarenhet mycket väl visa sig bli intressant för jobbet.

– Du förlorar ju inget på att söka. Om arbetsgivaren är intressant kan det dessutom vara ett sätt för dig att visa upp dig. Kanske dyker det upp andra roller på företaget som du passar för.

Skilj på krav och önskemål

När det gäller andra krav på kompetens, utbildningar och förmågor är nog de allra flesta införstådda med att man inte alls måste uppfylla kraven till 100 procent i en platsannons. Uttryck som ”vi tror”, ”vi ser helst” och ”det är meriterande” signalerar exempelvis att det inte är krav som måste uppfyllas för att du ska vara aktuell för jobbet.

Fem tips: Så tolkar du en platsannons

  1. Se helheten. Vad andas annonsen? Fastna inte i detaljer utan känn efter om det är ett jobb som stämmer in på dig och dina kvalifikationer.
  2. Skilj på krav och önskemål. Tänk brett, vilka erfarenheter har du som kan kompensera för det som saknas? Var inte rädd för att söka även om du inte uppfyller alla kriterier.
  3. Läs mellan raderna, vad kan du förvänta dig av jobbet? Om det är oklart, ta reda på mer om företaget och hur det är att jobba där.
  4. Våga utmana dig själv, sök jobbet om du känner dig lockad. Kom ihåg att du kan tacka nej om du senare upptäcker att den inte är rätt för dig.
  5. Var ärlig mot dig själv. Vilket intryck får du av arbetsuppgifterna, företagskulturen och de egenskaper som krävs i rollen. Känns det som du?

Gäller det formell utbildning och examen är det förstås krav som är svåra att gå runt, men när gäller det kortare kurser, erfarenhet av system eller verktyg så kan man enligt May Molin kompensera sin bristande kunskap genom att visa ett starkt engagemang för jobbet.

Idag finns det dessutom ett stort utbud av kurser och utbildningar på distans för att lära sig det som saknas.

– De flesta som söker nytt jobb gör det för att de söker någon ny ingrediens i sitt arbete. De vill utvecklas, lära sig något nytt, prova på en ny bransch eller roll. Då är det inte konstigt om man inte heller uppfyller alla krav i annonsen.

Verkar jobbet rätt för dig?

May Molin konstaterar att det numera är ovanligt att arbetsgivaren radar upp mängder med specifika krav och önskemål i sina platsannonser. Idag betraktar de flesta annonsen som en intresseväckare och en del i varumärksebyggandet.

För att förstå om arbetet är något som passar dig behöver du därför se till helheten. Förutom krav på erfarenhet, meriter och kompetens innehåller annonsen även information kring arbetsuppgifter, företagskultur och personliga egenskaper för jobbet.

Ofta ger annonsen en bra bild av jobbet, men du kan behöva göra mer research och exempelvis kolla in företagets hemsida – eller ringa.

– Gör en rimlighetsbedömning av helheten, vad säger din magkänsla? Hur beskriver de jobbet, kan du se dig själv i den rollen och verkar det vara en arbetsmiljö som du skulle trivas i? Det är saker som du bör hålla utkik efter, säger May Molin.

Läs mellan raderna

Försök också att läsa mellan raderna i annonsen. Är du en person som vill ha ordning och reda kanske du inte ska söka ett jobb som andas en mer rörig organisation med yviga arbetsuppgifter, många saker på gång och fritt spelrum för egna initiativ.

Eller om annonsen ger en känsla av att man söker unga oerfarna. Då kanske inte jobbet är något för dig som har många års erfarenhet – och förmodligen högre löneanspråk än vad de är beredda att betala.

– Sök inte jobbet om det tydligt utstrålar något annat än det du är ute efter, poängterar May Molin.

Väcker annonsen frågor?

Var även vaksam på formuleringar som väcker frågor. Vad betyder det om man skriver att jobbet är ”för dig som söker stora utmaningar”? Eller om annonsen trycker väldigt hårt på att man erbjuder fina löneförmåner.

– Då kan man bli fundersam, är jobbet av sådan art att man inte kan locka medarbetare på annat sätt? Du kan ju fortfarande söka jobbet, men detta kan vara bra saker att ha med dig om du senare blir kallad på intervju, säger May Molin.

Anna Nyström

1 KOMMENTAR

  1. Vad det gäller utbildningsnivån, står det inte att de söker ”civilingenjör” eller åtminstone ”master of science” så är det ett tecken på att det är ett lägre kvalificerat ingenjörsjobb där man kan förvänta sig lägre lön. Från arbetsgivarens sida är kvalifikationsnivån inte av primärt intresse utan låg lön.

    Om man har civilingenjörsexamen så rekommenderar jag inte att man söker sådana tjänster.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER