Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå hanterar du oro inför varsel och neddragningar

Så hanterar du oro inför varsel och neddragningar

Läget i världen med krig, energikris och hot om lågkonjunktur kan skapa oro inför att mista jobbet. Här är några strategier för att hantera orostankarna.

Jonas Mauritzson är specialist inom jobbsökning och arbetslivscoach på omställningsorganisationen TRR. TRR stöttar tjänstemän i privat sektor som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist till nytt jobb.

Jonas Mauritzson. TRR

I orostider behöver arbetsgivare vara så transparenta de bara kan, menar Jonas Mauritzson. Att informera även när det inte finns något att informera om, och att i största möjliga mån stävja ryktesspridning. Det är också viktigt att medarbetare får reda på vilka stöd de omfattas av om arbetsgivaren är ansluten till en trygghetsorganisation.

Prata om din oro med andra

Som enskild medarbetare finns det också saker att göra. Jonas Mauritzsons första råd handlar om acceptans.

– ­­­­­Acceptera känslorna och behåll dem inte för dig själv, utan prata om dem. Du är inte ensam om att känna oro. Och att trycka ner känslorna kommer bara få dig att må sämre. Så prata om hur du känner med nära och kära, men även dina kollegor. Utan att piska upp oron förstås, men för att kunna bekräfta varandra.

7 konkreta tips som dämpar oron

  1. Behåll inte oron för dig själv, utan prata om dem.
  2. Ta reda på hur ditt skyddsnät ser ut. Har du kollektivavtal, vad står det i det? Är du medlem i Sveriges Ingenjörer har du rätt till en inkomstförsäkring.
  3. Börja titta på platsannonser. Det är ett bra sätt att förstå vad arbetsgivare efterfrågar.
  4. Se på din kompetens med nya ögon. Finns andra företag eller branscher där din kompetens är användbar?
  5. Förbered dig på att kunna beskriva din yrkesbakgrund så att andra arbetsgivare förstår hur de kan ha nytta av dig.
  6. Se dig om i ditt nätverk och uppdatera din cv.
  7. Det kan vara klokt att vänta att uppdatera din LinkedInprofil tills du vet om du kommer att bli uppsagd eller inte.

Ta reda på ditt skyddsnät

När du har erkänt dessa känslor för dig själv behöver du fundera på vad det är du är orolig för. Är det att förlora arbetet? Att inte kunna betala räkningar och sätta mat på bordet? Sedan behöver du göra något för att stilla oron, menar Jonas Mauritzson.

Du kan börja med att fundera över hur det skulle bli om det värsta händer och du faktiskt blir av med ditt jobb, vad innebär det då för dig? Hur ser ditt skyddsnät ut i form av exempelvis inkomstförsäkring? Skulle du ha möjlighet att få stöd av något trygghetsråd eller någon omställningsorganisation?

– Ta reda på så mycket du kan om vad som gäller i ditt kollektivavtal och ta reda på vad dina försäkringar innebär, säger Jonas Mauritzson.

Yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer och Akademikernas a-kassa omfattas av en inkomstförsäkring. Den kan ge 80 procent av en månadslön i 150 dagar om du blir ofrivilligt arbetslös. Läs mer här: Inkomstförsäkring för medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Börja titta på platsannonser

Jonas Mauritzson betonar att det är den kompetens du samlat på dig genom åren som kommer kunna leda dig till nästa jobb. Plocka fram erfarenheter och kunskaper ur ryggsäcken och syna dem med nya ögon. Vad har du använt för kompetenser tidigare? Hur skulle de kunna användas på nya sätt?

–  Många kompetenser går att överföra till nya områden. Har du till exempel varit projektledare är det kunskaper du kan använda i andra sammanhang, säger Jonas Mauritzson.

Han tipsar om att börja titta på platsannonser. Inte för att söka nytt jobb utan för att förstå vad arbetsgivare efterfrågar och hur du kan översätta det du kan till dessa sammanhang. Se dig omkring i ditt nätverk, vad gör andra? Finns det saker du skulle vilja lära dig mer om eller nya områden där dina kompetenser skulle kunna användas? Beskriv din yrkeshistorik så att din framtida arbetsgivare förstår nyttan av den för framtiden, råder Jonas Mauritzson.

– Om du väljer att ta kontakt med arbetsgivare, tänk på att du behöver kunna beskriva din yrkesbakgrund så att andra förstår nyttan av den i sin framtid. Det gör du genom att vara relevant och tydlig med vad du kan bidra med i förhållande till vad arbetsgivaren efterfrågar.

Vänta med att vara aktiv på LinkedIn

Nio av tio personer som kommer till TRR för att få omställningsstöd hittar ny sysselsättning. Jonas Mauritzon tycker att det är viktigt att gå in med inställningen att det kommer gå, oavsett exempelvis ålder som är en diskrimineringsfaktor.

– Vi kan se i vår statistik att det kan ta lite längre tid för dem som passerat 60 år men faktum är att det inte finns några magiska gränser för hur länge man håller i arbetslivet. Det viktigaste är att inte bli ett hinder för sig själv utan att fundera på och lyfta fram den kompetens du kan bidra med.

Idag rekommenderas personer inom tjänstemannayrken att ha en uppdaterad Linkedinprofil, men har du inte det ännu är det inte det första du behöver göra.

– Då är det viktigare att börja skriva ditt cv och fundera över ditt nätverk. Börjar du vara aktiv publikt kan det uppfattas som att du redan är på väg, varnar Jonas Mauritzson.

Så avvakta med de öppna aktiviteterna tills du vet mer. Men se till att ta reda på vilka trygghetsförsäkringar du omfattas av, kartlägg din kompetens och uppdatera ditt cv.

– Då gör du någonting aktivt som bidrar till att stilla oron.

Jennie Jensen

Läs fler artiklar om varsel:

Varsel på arbetsplatsen – så funkar det

Kraftig ökning av varsel med få ingenjörer har drabbats 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.