Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå hanterar du oro inför varsel och neddragningar

Så hanterar du oro inför varsel och neddragningar

Läget i världen med krig, energikris och hot om lågkonjunktur kan skapa oro inför att mista jobbet. Här är några strategier för att hantera orostankarna.

Jonas Mauritzson är specialist inom jobbsökning och arbetslivscoach på omställningsorganisationen TRR. TRR stöttar tjänstemän i privat sektor som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist till nytt jobb.

Jonas Mauritzson. TRR

I orostider behöver arbetsgivare vara så transparenta de bara kan, menar Jonas Mauritzson. Att informera även när det inte finns något att informera om, och att i största möjliga mån stävja ryktesspridning. Det är också viktigt att medarbetare får reda på vilka stöd de omfattas av om arbetsgivaren är ansluten till en trygghetsorganisation.

Prata om din oro med andra

Som enskild medarbetare finns det också saker att göra. Jonas Mauritzsons första råd handlar om acceptans.

– ­­­­­Acceptera känslorna och behåll dem inte för dig själv, utan prata om dem. Du är inte ensam om att känna oro. Och att trycka ner känslorna kommer bara få dig att må sämre. Så prata om hur du känner med nära och kära, men även dina kollegor. Utan att piska upp oron förstås, men för att kunna bekräfta varandra.

7 konkreta tips som dämpar oron

  1. Behåll inte oron för dig själv, utan prata om dem.
  2. Ta reda på hur ditt skyddsnät ser ut. Har du kollektivavtal, vad står det i det? Är du medlem i Sveriges Ingenjörer har du rätt till en inkomstförsäkring.
  3. Börja titta på platsannonser. Det är ett bra sätt att förstå vad arbetsgivare efterfrågar.
  4. Se på din kompetens med nya ögon. Finns andra företag eller branscher där din kompetens är användbar?
  5. Förbered dig på att kunna beskriva din yrkesbakgrund så att andra arbetsgivare förstår hur de kan ha nytta av dig.
  6. Se dig om i ditt nätverk och uppdatera din cv.
  7. Det kan vara klokt att vänta att uppdatera din LinkedInprofil tills du vet om du kommer att bli uppsagd eller inte.

Ta reda på ditt skyddsnät

När du har erkänt dessa känslor för dig själv behöver du fundera på vad det är du är orolig för. Är det att förlora arbetet? Att inte kunna betala räkningar och sätta mat på bordet? Sedan behöver du göra något för att stilla oron, menar Jonas Mauritzson.

Du kan börja med att fundera över hur det skulle bli om det värsta händer och du faktiskt blir av med ditt jobb, vad innebär det då för dig? Hur ser ditt skyddsnät ut i form av exempelvis inkomstförsäkring? Skulle du ha möjlighet att få stöd av något trygghetsråd eller någon omställningsorganisation?

– Ta reda på så mycket du kan om vad som gäller i ditt kollektivavtal och ta reda på vad dina försäkringar innebär, säger Jonas Mauritzson.

Yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer och Akademikernas a-kassa omfattas av en inkomstförsäkring. Den kan ge 80 procent av en månadslön i 150 dagar om du blir ofrivilligt arbetslös. Läs mer här: Inkomstförsäkring för medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Börja titta på platsannonser

Jonas Mauritzson betonar att det är den kompetens du samlat på dig genom åren som kommer kunna leda dig till nästa jobb. Plocka fram erfarenheter och kunskaper ur ryggsäcken och syna dem med nya ögon. Vad har du använt för kompetenser tidigare? Hur skulle de kunna användas på nya sätt?

–  Många kompetenser går att överföra till nya områden. Har du till exempel varit projektledare är det kunskaper du kan använda i andra sammanhang, säger Jonas Mauritzson.

Han tipsar om att börja titta på platsannonser. Inte för att söka nytt jobb utan för att förstå vad arbetsgivare efterfrågar och hur du kan översätta det du kan till dessa sammanhang. Se dig omkring i ditt nätverk, vad gör andra? Finns det saker du skulle vilja lära dig mer om eller nya områden där dina kompetenser skulle kunna användas? Beskriv din yrkeshistorik så att din framtida arbetsgivare förstår nyttan av den för framtiden, råder Jonas Mauritzson.

– Om du väljer att ta kontakt med arbetsgivare, tänk på att du behöver kunna beskriva din yrkesbakgrund så att andra förstår nyttan av den i sin framtid. Det gör du genom att vara relevant och tydlig med vad du kan bidra med i förhållande till vad arbetsgivaren efterfrågar.

Vänta med att vara aktiv på LinkedIn

Nio av tio personer som kommer till TRR för att få omställningsstöd hittar ny sysselsättning. Jonas Mauritzon tycker att det är viktigt att gå in med inställningen att det kommer gå, oavsett exempelvis ålder som är en diskrimineringsfaktor.

– Vi kan se i vår statistik att det kan ta lite längre tid för dem som passerat 60 år men faktum är att det inte finns några magiska gränser för hur länge man håller i arbetslivet. Det viktigaste är att inte bli ett hinder för sig själv utan att fundera på och lyfta fram den kompetens du kan bidra med.

Idag rekommenderas personer inom tjänstemannayrken att ha en uppdaterad Linkedinprofil, men har du inte det ännu är det inte det första du behöver göra.

– Då är det viktigare att börja skriva ditt cv och fundera över ditt nätverk. Börjar du vara aktiv publikt kan det uppfattas som att du redan är på väg, varnar Jonas Mauritzson.

Så avvakta med de öppna aktiviteterna tills du vet mer. Men se till att ta reda på vilka trygghetsförsäkringar du omfattas av, kartlägg din kompetens och uppdatera ditt cv.

– Då gör du någonting aktivt som bidrar till att stilla oron.

Jennie Jensen

Läs fler artiklar om varsel:

Varsel på arbetsplatsen – så funkar det

Kraftig ökning av varsel med få ingenjörer har drabbats 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.