Kraftig ökning av varsel men få ingenjörer har drabbats

Än så länge har få ingenjörer drabbats av varsel men det tar tid från att Arbetsförmedlingen mottar ett varsel tills fackförbunden kallas till förhandlingar om arbetsbrist. Foto: Arbetsförmedlingen.

Sedan årsskiftet har över 18 000 anställda i Sverige varslats om uppsägning. Ombudsmännen på Sveriges Ingenjörer märker också av det förändrade läget, men hittills har få ingenjörer drabbats av varsel.

Under januari varslades drygt 5 300 personer om uppsägning. När statistiken för halva februari släpptes syntes en kraftig ökning. På två veckor har siffrorna skjutit i höjden och sedan 1 februari har 13 000 personer varslats. Det är drygt en tredjedel så många som under hela 2022 då 30 000 personer varslades om uppsägning.

Arbetsförmedlingen redovisar inte vilka företag som har rapporterat in varsel men både detaljhandeln och byggbranschen har under vintern visat krympande försäljning och varnat för risken att tvingas varsla anställda.

Småhusbranschen varslar

På Sveriges Ingenjörers förhandlingsavdelning har trycket ökat men Camilla Frankelius, förhandlingschef, påpekar att ökningen sker från en väldigt låg nivå. Hur förbundet kommer märka av ökningen återstår att se längre fram. Det tar ett tag från den dag företagen rapporterar till Arbetsförmedlingen att de kommer behöva göra uppsägningar tills fackförbunden kallas till förhandlingar om arbetsbrist.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

– Visst har vi betydligt fler förhandlingar om arbetsbrist men hittills är det få medlemmar som har drabbats. Det är främst andra yrkesgrupper förlorar sina jobb.

Ett exempel på en bransch som drabbats hårt är den som tillverkar småhus i moduler på fabriker och deras underleverantörer, alltså tillverkarare av golv, fönster och dörrar med mera. På sådana företag finns en del ingenjörer men de utgör en väldigt liten grupp.

En bransch som också tvingats göra neddragningar är techföretagen, exempelvis Klarna och Spotify.

– Där arbetar ganska många ingenjörer men deras kompetens inom mjukvaruutveckling är enormt efterfrågad. De flesta kan gå tvärs över gatan och omgående få ett nytt jobb, säger Camilla Frankelius.

Industrin har stor efterfrågan

Positiva signaler kommer från flera av de stora industriföretagen.

– Både AB Volvo och Volvo Cars rapporterar än så länge inte någon minskad efterfrågan.

Att det överlag finns gott om jobb för ingenjörer märker Sveriges Ingenjörer på fler sätt.

– Arbetslösheten är fortfarande låg bland medlemmarna och många kontaktar oss för att få hjälp att granska sina anställningsavtal när de byter jobb. Det finns inget som tyder på att efterfrågan på ingenjörer minskar, säger Camilla Frankelius.

Karin Virgin

Läs fler artiklar om varsel:

Varsel på arbetsplatsen – så funkar det

Så hanterar du oro inför varsel och neddragningar

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt