Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKraftig ökning av varsel men få ingenjörer har drabbats

Kraftig ökning av varsel men få ingenjörer har drabbats

Sedan årsskiftet har över 18 000 anställda i Sverige varslats om uppsägning. Ombudsmännen på Sveriges Ingenjörer märker också av det förändrade läget, men hittills har få ingenjörer drabbats av varsel.

Under januari varslades drygt 5 300 personer om uppsägning. När statistiken för halva februari släpptes syntes en kraftig ökning. På två veckor har siffrorna skjutit i höjden och sedan 1 februari har 13 000 personer varslats. Det är drygt en tredjedel så många som under hela 2022 då 30 000 personer varslades om uppsägning.

Arbetsförmedlingen redovisar inte vilka företag som har rapporterat in varsel men både detaljhandeln och byggbranschen har under vintern visat krympande försäljning och varnat för risken att tvingas varsla anställda.

Småhusbranschen varslar

På Sveriges Ingenjörers förhandlingsavdelning har trycket ökat men Camilla Frankelius, förhandlingschef, påpekar att ökningen sker från en väldigt låg nivå. Hur förbundet kommer märka av ökningen återstår att se längre fram. Det tar ett tag från den dag företagen rapporterar till Arbetsförmedlingen att de kommer behöva göra uppsägningar tills fackförbunden kallas till förhandlingar om arbetsbrist.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

– Visst har vi betydligt fler förhandlingar om arbetsbrist men hittills är det få medlemmar som har drabbats. Det är främst andra yrkesgrupper förlorar sina jobb.

Ett exempel på en bransch som drabbats hårt är den som tillverkar småhus i moduler på fabriker och deras underleverantörer, alltså tillverkarare av golv, fönster och dörrar med mera. På sådana företag finns en del ingenjörer men de utgör en väldigt liten grupp.

En bransch som också tvingats göra neddragningar är techföretagen, exempelvis Klarna och Spotify.

– Där arbetar ganska många ingenjörer men deras kompetens inom mjukvaruutveckling är enormt efterfrågad. De flesta kan gå tvärs över gatan och omgående få ett nytt jobb, säger Camilla Frankelius.

Industrin har stor efterfrågan

Positiva signaler kommer från flera av de stora industriföretagen.

– Både AB Volvo och Volvo Cars rapporterar än så länge inte någon minskad efterfrågan.

Att det överlag finns gott om jobb för ingenjörer märker Sveriges Ingenjörer på fler sätt.

– Arbetslösheten är fortfarande låg bland medlemmarna och många kontaktar oss för att få hjälp att granska sina anställningsavtal när de byter jobb. Det finns inget som tyder på att efterfrågan på ingenjörer minskar, säger Camilla Frankelius.

Karin Virgin

Läs fler artiklar om varsel:

Varsel på arbetsplatsen – så funkar det

Så hanterar du oro inför varsel och neddragningar

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.