Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKraftig ökning av varsel men få ingenjörer har drabbats

Kraftig ökning av varsel men få ingenjörer har drabbats

Sedan årsskiftet har över 18 000 anställda i Sverige varslats om uppsägning. Ombudsmännen på Sveriges Ingenjörer märker också av det förändrade läget, men hittills har få ingenjörer drabbats av varsel.

Under januari varslades drygt 5 300 personer om uppsägning. När statistiken för halva februari släpptes syntes en kraftig ökning. På två veckor har siffrorna skjutit i höjden och sedan 1 februari har 13 000 personer varslats. Det är drygt en tredjedel så många som under hela 2022 då 30 000 personer varslades om uppsägning.

Arbetsförmedlingen redovisar inte vilka företag som har rapporterat in varsel men både detaljhandeln och byggbranschen har under vintern visat krympande försäljning och varnat för risken att tvingas varsla anställda.

Småhusbranschen varslar

På Sveriges Ingenjörers förhandlingsavdelning har trycket ökat men Camilla Frankelius, förhandlingschef, påpekar att ökningen sker från en väldigt låg nivå. Hur förbundet kommer märka av ökningen återstår att se längre fram. Det tar ett tag från den dag företagen rapporterar till Arbetsförmedlingen att de kommer behöva göra uppsägningar tills fackförbunden kallas till förhandlingar om arbetsbrist.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

– Visst har vi betydligt fler förhandlingar om arbetsbrist men hittills är det få medlemmar som har drabbats. Det är främst andra yrkesgrupper förlorar sina jobb.

Ett exempel på en bransch som drabbats hårt är den som tillverkar småhus i moduler på fabriker och deras underleverantörer, alltså tillverkarare av golv, fönster och dörrar med mera. På sådana företag finns en del ingenjörer men de utgör en väldigt liten grupp.

En bransch som också tvingats göra neddragningar är techföretagen, exempelvis Klarna och Spotify.

– Där arbetar ganska många ingenjörer men deras kompetens inom mjukvaruutveckling är enormt efterfrågad. De flesta kan gå tvärs över gatan och omgående få ett nytt jobb, säger Camilla Frankelius.

Industrin har stor efterfrågan

Positiva signaler kommer från flera av de stora industriföretagen.

– Både AB Volvo och Volvo Cars rapporterar än så länge inte någon minskad efterfrågan.

Att det överlag finns gott om jobb för ingenjörer märker Sveriges Ingenjörer på fler sätt.

– Arbetslösheten är fortfarande låg bland medlemmarna och många kontaktar oss för att få hjälp att granska sina anställningsavtal när de byter jobb. Det finns inget som tyder på att efterfrågan på ingenjörer minskar, säger Camilla Frankelius.

Karin Virgin

Läs fler artiklar om varsel:

Varsel på arbetsplatsen – så funkar det

Så hanterar du oro inför varsel och neddragningar

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?