Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

– Det finns ju inga ritningar eller beräkningar att ta stöd av. Istället har jag fått använda mina drygt 30 års erfarenhet som byggnadskonstruktör, besiktningsman och inspektör, berättar Åke Solfeldt. Foto: Begum Iman, European Union

Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning för drygt en månad sedan släppte han allt för att delta i hjälparbetet via EU:s expertteam, EUCPT.

Tidigt den 6 februari inträffade två jordbävningar med magnituden 7,8 och 7,5 i södra Turkiet och norra delen av Syrien. Dagen därpå var Åke Solfeldt på plats i Turkiet för att delta i hjälparbetet.

– Det är beklämmande att se så många hem förstörda, byggnader som lutar, helt eller delvis kollapsade. Personliga ägodelar ligger bland rasmassorna. Man tänker på alla livsöden och personer som drabbats, berättar Åke Solfeldt.

Ingår i resurspoolen

Till vardags är Åke lärare vid Tekniska högskolan i Jönköping där han undervisar blivande byggnadsingenjörer i byggteknik och konstruktion. Sedan 2014 ingår han även i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps resurspool. 2015 var han med i det svenska teamet som åkte till jordbävningskatastrofen i Nepal.

– Mitt uppdrag i Nepal var att tillsammans med lokala ingenjörer kontrollera befintliga byggnader, till exempel sjukhus och skolor som inte rasat, för att bedöma om de var okej att använda eller inte, förklarar han.

Åke Solfeldt inspekterar skadade byggnader efter jordbävningarna i Turkiet. Foto: Begum Iman, European Union

När jordbävningen i Turkiet var ett faktum gick EU ut med en förfrågan till medlemsländerna där de efterlyste olika expertiser och resurser för hjälparbetet. MSB kontaktade de ingenjörer i resurspoolen som matchade kravspecifikationen, däribland Åke Solfeldt, med en förfrågan om han kunde tänka sig att hjälpa till. Inom ett par timmar önskade MSB besked.

– Jag behövde stämma av med familjen, med min chef och mina kollegor, att allt skulle fungera om jag åkte iväg på insats. Allt måste gå snabbt, det kräver att man verkligen kan släppa allt. Klockan fem på morgonen den 7:e lämnade jag Jönköping för att ta mig till de drabbade områdena i Turkiet.

30 års erfarenhet i ryggen

I Turkiet ingick han i European Union Civil Protection Team, ett expertteam med cirka 15 personer, alla med olika kompetenser och roller – från IT och logistik till byggteknik och konstruktion. Hans uppdrag som byggnadsingenjör var att bedöma de byggnader som den internationella räddningspersonalen behövde ta i bruk, som hotell och kontorsbyggnader.

– Det finns ju inga ritningar eller beräkningar att ta stöd av. Istället har jag fått använda mina drygt 30 års erfarenhet som byggnadskonstruktör, besiktningsman och inspektör, förklarar han.

Åke Solfeldt tittar bland annat på hur byggnaden är sammanfogad, om stommen är intakt och om byggnaden kan bedömas som stabil. Dessutom tittar han på andra risker. Finns det icke bärande murade väggar som har spruckit och riskerar att rasa in eller andra risker med fallande delar? Finns det risk att delar av fasader kan falla ned? Hur ser angränsande byggnader ut – vad händer om de kollapsar, kan de välta mot andra byggnader?

– Det kom flera efterskalv. Då fick vi upprepa en del av våra kontroller för att säkerställa att det inte hade uppstått nya skador eller risker, förklarar Åke.

Personligen tycker Åke Solfeldt att det är värdefullt att kunna bidra på det här sättet. Att vara med i MSB:s resurspool ger en extra dimension till arbetet som byggnadsingenjör. Foto: Begum Iman, European Union

Dessutom kontrollerade han utrymningsvägar och brandskydd för de byggnader som togs i bruk. Där gav han råd och tips och påminde hjälparbetarna om säkerheten vid ett nytt skalv. Att exempelvis se till att ha sin nödväska nära och ha koll på utrymningsvägarna för att snabbt kunna förflytta sig.

Förödelsen är enorm

Måndagen den 20 februari kom det också ytterligare en ny jordbävning. Den uppmättes till 6,4 på Richterskalan. Dagen efter den jordbävningen var Åke på plats i staden Antakya och gav bland annat råd kring var man kunde sätta upp tält för de drabbade.

Åke berättar att förödelsen i det jordbävningsdrabbade Turkiet och Syrien är enorm. Det är stora områden som drabbats och stora delar av städerna är helt förstörda. De första dagarna på plats präglades av en stor stress. Alla är medvetna om att ”fönstret” för att hitta överlevande är störst de första dagarna, veckan. Sedan minskar chanserna snabbt.

– Vi visste att det fanns människor i rasmassorna som kämpade för sin överlevnad och alla ville komma igång med tilldelade arbetsuppgifter så snart som möjligt. De första teamen var snabbt på plats för att koordinera arbetet.

Berörd av hur världen sluter upp

Även om Åkes primära uppdrag var att säkra byggnader har han fått hjälpa till där det behövts. En dag var han ute på flygplatsen för att hjälpa till med att ta emot och koordinera hjälpsändningar. Det har stundvis blivit lite sömn och mat, nätter på kontorsgolv eller i bilen.

Samtidigt är han berörd över hur världen slutit upp i solidaritet med de drabbade.

– Drygt 100 sök- och räddningsteam från hela världen har varit på plats. Alla är starkt engagerade och vill handgripligen hjälpa till, berättar Åke Solfeldt.

Värdefullt att kunna göra skillnad

Efter nästan tre veckor i de drabbade områdena är Åke Solfeldt nu hemma igen. Här väntar vardagen med rättning av studentuppgifter, föreläsningar och återgång till de vanliga jobbrutinerna.

– Jag känner en stor tacksamhet till mina kollegor och högskolan att jag på så kort varsel kunde åka ned. Det tar ett tag att komma in i jobbet igen, gå igenom all mejl och återuppta arbetet. Tiden i insats sätter verkligen saker i perspektiv.

Personligen tycker han att det är värdefullt att kunna bidra på det här sättet. Att vara med i MSB:s resurspool ger en extra dimension till arbetet som byggnadsingenjör.

– Jag hoppas att fler blir inspirerade och ser att det finns andra uppgifter för en ingenjör utöver det vanliga. Att man kan bidra med sin kompetens för att göra skillnad och hjälpa andra, säger Åke Solfeldt.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så stöttar du din utmattade kollega

Så stöttar du din utmattade kollega

Den tidigare samarbetsvilliga jobbarkompisen med gott humör verkar stressad och irriterad. Det har dessutom börjat påverka kollegorna. Här får du råd hur du kan stötta på bästa sätt.
Fler artiklar