Tänk på det här när du tecknar avtal för distansarbete

Om du bor långt ifrån arbetet, har flyttat eller valt ett arbete som fungerar tack vare distanslösningen så är det viktigt med ett avtal som håller över tid. Foto: Getty Images

Samma lagar som gäller på arbetsplatsen gäller även när du jobbar på distans. Men om du jobbar nästan helt eller i huvudsak på distans är det viktigt att ha ett distansarbetsavtal. Här är några saker som du bör tänka på innan du skriver på.

Långdistansarbete är något som lockar allt fler ingenjörer. I en rapport som Sveriges Ingenjörer presenterade i våras har avståndet till arbetsplatsen ökat de senaste fem åren. Fler än var tionde ingenjör bor mer än 10 mil från arbetet och nästan sju procent är bosatt mer än 25 mil bort. Nästan 40 procent jobbar minst halva tiden på distans.

Se till att skriva ett avtal

Men det finns en hel del du bör tänka på när du tar ett jobb som bygger på distansarbete – framför allt när det handlar om distansarbete i så stor omfattning att du måste ta stora beslut för att inrätta ditt arbetsliv efter en sådan lösning. 

Först och främst bör du se till att skriva ett distansarbetsavtal.

– Ett skriftligt avtal ger dig en större trygghet än om distansarbetet regleras i en policy som arbetsgivaren ensidigt kan ändra. Om du jobbar nästan helt eller i huvudsak på distans bör du se till att du och din arbetsgivare gör ett skriftligt avtal där ni tydliggör vad ni kommit överens om, säger Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Helene Robson
Heléne Robson, chefsjurist Sveriges Ingenjörer

I avtalet är det några saker som är viktiga att få med:

  • Rätten att jobba på distans. I avtalet ska det vara tydligt vad ni kommit överens om och vilken omfattning distansarbetet gäller. 
  • Inställelsetid. Hur snabbt bör du vara på plats om det av någon anledning skulle krävas att du inställer dig på kontoret? 
  • Tillhörighet. Vilket kontor tillhör du? Detta kan vara viktigt om det exempelvis skulle ske neddragningar på arbetsplatsen och det då blir aktuellt att fastställa om du berörs av nedskärningen, och vilken turordningslista du omfattas av.
  • Uppsägning av avtalet. Om avtalet förändras eller sägs upp är det viktigt att det finns tid för dig att ställa om – du kanske då behöver flytta eller söka nytt jobb. En omställningstid på minst tre månader är rimligt.

Se till att det praktiska fungerar

Men det finns även andra saker som är viktiga att ta upp. Hur många resor till och från kontoret står arbetsgivaren för? Hur löser ni IT-frågor som internetuppkoppling, säkerhet och tillgång till viktiga system? Hur gör ni med restid och traktamente om du reser mycket i jobbet? Och hur ser ni till att skapa känslan av tillhörighet med kollegor?

– En av de stora svårigheterna med distansarbete är de sociala frågorna, kontakten med kollegor, småpratet i korridorerna. Hur hittar ni lösningar för det? Får du möjlighet att resa och vara med på aktiviteter av social karaktär? Det är frågor som är bra att komma överens om, säger Heléne Robson.

Försäkringarna gäller som vanligt

När det gäller försäkringar och arbetsmiljöansvar så är det ingen skillnad om du arbetar på kontoret eller på distans. Däremot kan det vara svårare för arbetsgivaren att kontrollera arbetsmiljön när medarbetaren jobbar på distans. Det kan även vara svårt att bedöma om olyckor som sker på hemmakontoret sker i tjänsten eller på fritiden.

– Om du snavar på en sladd när du har en paus på kontoret räknas det som en arbetsskada, men om olyckan sker när du har paus i ditt hem kan det bli svårare att få den bedömd som en arbetsskada. Men alla olycksfall som inträffar i själva arbetet har du skydd för oavsett var arbetet utförs, förklarar Heléne Robson.

När behövs det ett distansarbetsavtal?

– Om du jobbar på en arbetsplats där du har möjlighet att jobba på distans ett par dagar i veckan, och det är något som gäller för alla, då behövs det inget avtal. Men om du jobbar helt eller till största delen på distans, du kanske har flyttat och gjort stora förändringar i ditt liv som bygger på att du har möjlighet att jobba på distans, då är det också viktigt att ha ett skriftligt avtal. 

Varför är det viktigt med ett avtal, räcker det inte att jag och min chef är överens?

– De flesta företag och arbetsgivare tillåter distansarbete i en viss omfattning idag, men en distansarbetspolicy är inte så säker. Den kan ju förändras från en dag till en annan. Om du då bor långt ifrån ditt arbete, har flyttat eller valt ett arbete som fungerar tack vare distanslösningen, så är det viktigt att du också har ett avtal som håller över tid. 

– Tänk också på att saker kan förändras på arbetsplatsen, om din chef byts ut eller om man vill göra neddragningar så ger ett skriftligt avtal en större trygghet, påminner Heléne Robson. 

Mer att kolla upp för utlandsjobb

Heléne Robson påpekar att de råd och tips som hon ger gäller distansarbete i Sverige. För distansarbete från utlandet är det mycket mer att ta i beaktande, inte minst när det gäller försäkringsfrågorna. 

– Då är det mycket mer man behöver kolla upp, både som arbetsgivare och som anställd, poängterar hon.

Ett tips för den som står inför att skriva på ett distansavtal är att ta kontakt med Sveriges Ingenjörers rådgivning (kontaktuppgifter finns här)

– Vi får många samtal från medlemmar som har frågor kring distansarbete. Hör gärna av dig om du frågor eller funderingar som rör just din situation, tipsar Heléne Robson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Fredrik Ringblom, Ulf Ohlsson och Rose-Marie Landin Nilsen

De granskar ingenjörers arbetsplatser

Varje år gör Sveriges Ingenjörers regionala skyddsombud runt 200 företagsbesök för att kolla arbetsmiljön. Oftast väljs företagen ut slumpmässigt, men ibland görs besöken för att en medlem hört av sig.
Fler artiklar