Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson jobbar på Trivector i Lund. Företaget utvecklar bland annat hållbara transport- och mobilitetslösningar. Att uppmuntra medarbetarna att cykla till jobbet har varit självklart. Foto: Tora Villanueva Gran.

Konsultföretaget Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson ansvarar för företagets cykelsatsning samtidigt som hon arbetar med stöd i hållbart resande för kunder.

Hur kom det sig att Trivector blev Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats?

Cykelvänligast …

utser varje år Sveriges mest cykelvänliga arbetsplatser. Vinnare utses i flera kategorier efter  arbetsplatsernas storlek.

De erbjuder också rådgivning, stöd och inspiration till arbetsplatser som vill underlätta för sina anställda att välja cykeln till och från jobbet.

Bakom plattformen står Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med 32 kommuner och tre regionala organisationer.

Här kan du läsa mer om Cykelvänligast.

– Många hos oss cyklar redan till arbetet. Vi har jobbat för att underlätta och uppmuntra till det under många års tid. Det är viktigt både för medarbetares hälsa, men också för att minska verksamhetens egna klimatavtryck.

– Och eftersom en del av vår nisch är att utveckla hållbara transport- och mobilitetslösningar ville vi själva bli bättre och samtidigt få inspiration som vi kan föra vidare till våra kunder. Därför valde vi att att vara med i den här utmaningen.

Hur går deltagandet till?

– Det är helt kostnadsfritt att vara med i Cykelvänligast. Man behöver utse en ansvarig på arbetsplatsen, i vårt fall blev det jag. Sedan går man in på plattformen, anmäler sig och prickar av hur väl man uppfyller olika kriterier. Vi lyckades uppfylla hela 40 av 48 kriterier och fick på köpet en hel del nya tankar och inspiration. Här kan du läsa om kriterierna.

Vad är viktigt för att få fler på jobbet att vardagscykla?

–  Att det går att parkera cykeln på ett säkert och lättillgängligt ställe. Det kan vara ett cykelrum eller en väderskyddad plats utomhus med ramlåsmöjlighet. Det är också viktigt att det finns möjlighet till dusch och omklädning och gärna någonstans att torka blöta handdukar och svettiga kläder.

Ett cykelrum och förvaring av cykelprylar finns på Trivector i Lund. Foto: Tora Villanueva Gran.

Det är ganska stora, praktiska saker. Hur gör man om det inte går att få till?

– Vår egen erfarenhet, som vi delar med många av våra kunder, är att det ofta går att hitta lösningar även när det ser omöjligt ut. Vi har exempelvis fått förvaltare av äldre fastigheter att göra om förråd eller vissa bilparkeringar i garage till cykelförvaring. Om man inte har ett befintligt omklädningsrum med dusch kanske man kan titta på om det finns något utrymme som kan byggas om.

Finns det mer man kan göra?

– Absolut, massor! Man kan se till att det finns tjänstecyklar, cykelpumpar och enklare verktyg för service. Man kan tillhandahålla förmånscyklar och ordna cykelutmaningar som en kul grej mellan avdelningar.

– Hos oss har det också varit viktigt att cykling är något naturligt, vi pratar om det. Vår vd, som varje dag cykelpendlar mellan Malmö och Lund, inleder ofta ett möte med ”när jag cyklade hem från jobbet igår kom jag på det här”.

– Hur människor väljer att resa till vardags handlar mycket om attityder och vanor. Våga utmana dem! Att underlätta och uppmuntra cykling är en del i att vara en attraktiv arbetsgivare och en attraktiv hyresvärd, tänker jag.

 Fyra enkla tips för en cykelvänligare arbetsplats

  1. Köp in en pump och enkel verktygssats till arbetsplatsen och ha de lättillgängliga vid receptionen eller ingången.
  2. Arrangera en cykeltävling – vilket medarbetarteam cyklar mest? HR mot IT, projektledare mot chefer? Kom ihåg, gör det kul och lättsamt!
  3. Inför förmånscyklar där medarbetare kan leasa en cykel genom bruttolöneavdrag, det gör det lättare för fler att testa elcykel eller en annan drömcykel. (Ingenjören har tidigare skrivit om hur det funkar med förmånscykel, här kan du läsa mer om det.)
  4. Stärk teamkänslan genom en vårutflykt med cykelinslag.

Tora Villanueva Gran

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar