Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärBli chefChefsnätverk gav Emma och Henrik nya infallsvinklar

Chefsnätverk gav Emma och Henrik nya infallsvinklar

Under hösten genomfördes två chefsnätverk i Göteborg och Jönköping i Sveriges Ingenjörers regi. Efter goda resultat förbereds nu en ny omgång i Malmö och Linköping. Chefer på andra orter kommer kunna delta digitalt. ”Inspirerande, utvecklande och ett sätt att ta sig framåt i sin ledarroll”, säger tidigare deltagare.

Med över 20 000 chefer och nästan lika många projektledare har förbundet många medlemmar som dagligen brottas med olika ledarfrågor. Utmaningar som kan vara viktiga att få prata om i trygga rum.

Fördelar med att delta i ett chefsnätverk

  • Inspiration och nya infallsvinklar inom olika ledarfrågor.
  • Erfarenhetsutbyte i ett tryggt sammanhang.
  • Kompetensutveckling som ledare.
  • Möjlighet att träffa chefer från andra domäner än sin egen.
  • En chans att bredda och bygga sitt nätverk.

Källor: Emma Sundelius, Henrik Boman och Kari Waldenström.

– Det finns behov av forum där man kan träffas och prata om ledarskapsfrågor, så det här är ett jättebra initiativ av förbundet. Det säger Henrik Boman, teamchef för två affärsdomäner på Postnord Strålfors.

 Han är med i chefsnätverket i Göteborg och har stor nytta av att delta.

– Jag jobbar i ett företag där det pågår flera spännande förändringar, bland annat en agil digital transformation och modernisering av våra it-tjänster. Så att få prata mer om förändringsresor och hur man leder i förändring har varit väldigt lärorikt. Även diskussioner hur man leder grupper och team har varit inspirerande.

”Som chef är man ofta ensam”

Emma Sundelius är utvecklingschef på Axelent i Hillerstorp. Hon gick med i Sveriges Ingenjörers chefsnätverk i Jönköping för att få ta del av andra chefers erfarenheter. Vid tidpunkten då hon gick med hade hon själv varit chef i tre år och lockades av att få träffa både nya och mer erfarna chefer.

– Det var ett trevligt upplägg med både fysiska och digitala träffar. För mig gav föreläsningarna om frågor man ställs inför som chef allra mest. Som gruppdynamik och hur man leder andra.

Ny inspiration och nya infallsvinklar är annat som kommer genom chefsnätverket.

– Som chef är man ofta ensam i sin situation och det är inte säkert man har någon på jobbet att prata med om ledarfrågorna. Här kan man få andra typer av synsätt på sina problem och få hjälp att ta sig framåt, säger Emma Sundelius.

Träffar både fysiskt och digitalt

Alla medlemmar i Sveriges Ingenjörer som har ledarsansvar som chef eller projektledare kommer kunna anmäla intresse för de kommande chefsnätverken. De kommer även i höst ha ett hybridupplägg med tre fysiska och två digitala träffar. Här kan du läsa om chefnätverken och senare anmäla dig till höstens omgång.

Kari Waldenström, Sveriges Ingenjörer.

– Det krävs en trygghet i gruppen för att våga öppna upp. Vi tror det är bra att ses fysiskt för att bygga förtroende, säger Kari Waldenström, distriktsansvarig i Sveriges Ingenjörer och ansvarig för chefsnätverken.

Innehållet i träffarna bygger på teman som alla ledare kan känna igen sig i och ha behov av att diskutera med andra. Som att bygga effektiva team eller genomföra svåra samtal. Att vara mellanchef kan vara utmanande. Och den internationella prägeln på arbetslivet kräver en kulturkompetens.

– De utmaningarna tycker jag man var väldigt generös med att dela med sig av i den första omgången av chefsnätverken, säger Kari Waldenström.

Viktigt att våga dela erfarenheter

Henrik Boman tycker att hans nätverkskamrater visat stort engagemang och är intresserade av att både dra nytta av andras erfarenheter och att dela sina egna. För egen del har han uppskattat att kunna testa tankar i ett tryggt sammanhang och att prata om utvecklingen av chefsrollen i sig som förändrats över tid. Viktigast för framtida deltagare, tycker han är engagemang och att dela med sig av sina erfarenheter.

Emma Sundelius framhåller vikten av att avsätta tid för nätverkets samtliga träffar för att få ut det mesta möjliga av deltagandet.

– Det är en fin förmån att få vara med i nätverk och för att få ut det mesta av det behöver man visa intresse och vara delaktig. Det är det nätverk är till för, att dela erfarenheter och ta tiden att lära tillsammans, säger Emma Sundelius.

Jennie Jensen

1 KOMMENTAR

  1. Mycket inspirerande och nyttiga träffar. Bra ämnen/innehåll och diskussioner samt ett öppet klimat.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER