Chefsnätverk gav Emma och Henrik nya infallsvinklar

– Som chef är man ofta ensam i sin situation och det är inte säkert man har någon på jobbet att prata med om ledarfrågorna, säger Emma Sundelius som deltog i Sveriges Ingenjörers chefnätverk i Jönköping. Henrik Boman var med i chefsnätverket i Göteborg.

Under hösten genomfördes två chefsnätverk i Göteborg och Jönköping i Sveriges Ingenjörers regi. Efter goda resultat förbereds nu en ny omgång i Malmö och Linköping. Chefer på andra orter kommer kunna delta digitalt. ”Inspirerande, utvecklande och ett sätt att ta sig framåt i sin ledarroll”, säger tidigare deltagare.

Med över 20 000 chefer och nästan lika många projektledare har förbundet många medlemmar som dagligen brottas med olika ledarfrågor. Utmaningar som kan vara viktiga att få prata om i trygga rum.

Fördelar med att delta i ett chefsnätverk

  • Inspiration och nya infallsvinklar inom olika ledarfrågor.
  • Erfarenhetsutbyte i ett tryggt sammanhang.
  • Kompetensutveckling som ledare.
  • Möjlighet att träffa chefer från andra domäner än sin egen.
  • En chans att bredda och bygga sitt nätverk.

Källor: Emma Sundelius, Henrik Boman och Kari Waldenström.

– Det finns behov av forum där man kan träffas och prata om ledarskapsfrågor, så det här är ett jättebra initiativ av förbundet. Det säger Henrik Boman, teamchef för två affärsdomäner på Postnord Strålfors.

 Han är med i chefsnätverket i Göteborg och har stor nytta av att delta.

– Jag jobbar i ett företag där det pågår flera spännande förändringar, bland annat en agil digital transformation och modernisering av våra it-tjänster. Så att få prata mer om förändringsresor och hur man leder i förändring har varit väldigt lärorikt. Även diskussioner hur man leder grupper och team har varit inspirerande.

”Som chef är man ofta ensam”

Emma Sundelius är utvecklingschef på Axelent i Hillerstorp. Hon gick med i Sveriges Ingenjörers chefsnätverk i Jönköping för att få ta del av andra chefers erfarenheter. Vid tidpunkten då hon gick med hade hon själv varit chef i tre år och lockades av att få träffa både nya och mer erfarna chefer.

– Det var ett trevligt upplägg med både fysiska och digitala träffar. För mig gav föreläsningarna om frågor man ställs inför som chef allra mest. Som gruppdynamik och hur man leder andra.

Ny inspiration och nya infallsvinklar är annat som kommer genom chefsnätverket.

– Som chef är man ofta ensam i sin situation och det är inte säkert man har någon på jobbet att prata med om ledarfrågorna. Här kan man få andra typer av synsätt på sina problem och få hjälp att ta sig framåt, säger Emma Sundelius.

Träffar både fysiskt och digitalt

Alla medlemmar i Sveriges Ingenjörer som har ledarsansvar som chef eller projektledare kommer kunna anmäla intresse för de kommande chefsnätverken. De kommer även i höst ha ett hybridupplägg med tre fysiska och två digitala träffar. Här kan du läsa om chefnätverken och senare anmäla dig till höstens omgång.

Kari Waldenström, Sveriges Ingenjörer.

– Det krävs en trygghet i gruppen för att våga öppna upp. Vi tror det är bra att ses fysiskt för att bygga förtroende, säger Kari Waldenström, distriktsansvarig i Sveriges Ingenjörer och ansvarig för chefsnätverken.

Innehållet i träffarna bygger på teman som alla ledare kan känna igen sig i och ha behov av att diskutera med andra. Som att bygga effektiva team eller genomföra svåra samtal. Att vara mellanchef kan vara utmanande. Och den internationella prägeln på arbetslivet kräver en kulturkompetens.

– De utmaningarna tycker jag man var väldigt generös med att dela med sig av i den första omgången av chefsnätverken, säger Kari Waldenström.

Viktigt att våga dela erfarenheter

Henrik Boman tycker att hans nätverkskamrater visat stort engagemang och är intresserade av att både dra nytta av andras erfarenheter och att dela sina egna. För egen del har han uppskattat att kunna testa tankar i ett tryggt sammanhang och att prata om utvecklingen av chefsrollen i sig som förändrats över tid. Viktigast för framtida deltagare, tycker han är engagemang och att dela med sig av sina erfarenheter.

Emma Sundelius framhåller vikten av att avsätta tid för nätverkets samtliga träffar för att få ut det mesta möjliga av deltagandet.

– Det är en fin förmån att få vara med i nätverk och för att få ut det mesta av det behöver man visa intresse och vara delaktig. Det är det nätverk är till för, att dela erfarenheter och ta tiden att lära tillsammans, säger Emma Sundelius.

1 kommentar

  • Kristoffer Karlsson

    Mycket inspirerande och nyttiga träffar. Bra ämnen/innehåll och diskussioner samt ett öppet klimat.

    05 maj 2023

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

När allt fler tar hjälp av AI för att formulera sitt personliga brev blir de också mindre intressanta i urvalsprocessen. Här är några saker du som jobbsökare bör tänka på.
Fler artiklar