”Att vara mentor är ett sätt att vidga vyerna”

Maria Weckman och Erica Conradson har båda hittat en match via Mentorsök.

Har du blivit erbjuden ett chefsjobb, funderar du på att starta eget eller har du andra utmaningar på jobbet som du skulle vilja bolla med någon utomstående? Då kan en mentor vara en bra väg att gå. Maria Weckman och Erica Conradson är två ingenjörer som provat på.

För två år sedan fick Maria Weckman kontakt med en mentor via tjänsten Mentorsök på Sveriges Ingenjörer. Hon var då inne på sitt andra år efter examen och kände att hon behövde stöd i sina funderingar om arbetslivet – allt från karriär och inriktning till att hitta balansen för ett hållbart arbetsliv.

Maria Weckman, systemingenjör på AFRY.

– Jag hade redan börjat prata med min chef om möjligheten att gå med i ett mentorskapsprogram när jag upptäckte Mentorsök som då var ute i en första testversion. Där hittade jag Anna som kändes helt rätt för mig, berättar Maria Weckman.

Hemläxa varje gång

Efter ett första möte där de fick lära känna varandra bestämde de sig för att gå vidare. De möttes därefter regelbundet varje månad under ett års tid.

– Första mötet kändes direkt väldigt bra. Jag berättade om mina tankar och varför jag kände att jag behövde en mentor och hon styrde sedan samtalen efter det. Första steget var att identifiera vad som är viktigt för mig och förstå vad jag vill i min karriär och vad jag söker efter i arbetslivet.

Så lyckas ni med ert mentorskap

  1. Börja med att lära känna varandra.
  2. Skapa trygghet och tillit till varandra. Se till att ni kan vara öppna och ärliga i era samtal.
  3. Skapa en struktur. När, på vilket sätt och hur ofta ska ni träffas?
  4. Gör en plan. Var tydlig med vad nästa möte ska handla om.
  5. Sätt mål för mentorskapet och utvärdera ert arbete kontinuerligt.

Som adept: Tänk igenom vad du vill. Vilket mål har du med mentorskapet? Se till att genomföra de uppgifter du får och vara aktiv på träffarna. Tänk på att du har ett större ansvar för att driva mentorskapet.

Som mentor: Tänk igenom vilka kunskaper och erfarenheter du har som du kan hjälpa till med som mentor. Var ärlig med adepten om du känner att du är fel person. Lägg upp träffarna utifrån adeptens behov och önskemål. Det finns både mallar och förslag på frågor som du som mentor kan ta stöd av.

Läs mer om Mentorsök

Maria Weckman berättar att Anna, hennes mentor, är utbildad coach och är en rutinerad mentor. Efter varje träff fick hon hemläxa.

Det kunde vara att göra ett personlighetstest eller att titta på jobbannonser och se vilka jobb som hon potentiellt skulle vara intresserad av längre fram i sin karriär. Vad beskriver de annonserna, vilken kompetens och erfarenhet kräver man för den typen av jobb?

Skissa på drömjobbet

I andra övningar fick hon tänka igenom hur hennes drömarbetsgivare ser ut – vilken typ av företag är det, i vilken bransch? Hur tänker hon sig att arbetet och företagskulturen ser ut där?

– Jag fick ut enormt mycket av mina samtal med min mentor, även om det också innebar mycket jobb. Jag är bättre på att identifiera vad jag tycker är viktigt, att sätta ord på saker, och jag känner mig tryggare i min roll, säger hon.

Knyter kontakten själva

Mentorsök har funnits i två år och fungerar som en matchningstjänst för medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

– Vi märkte att det fanns ett behov av mentorskap, det var något som många efterlyste i våra medlemsundersökningar. Den här lösningen gör det enkelt för medlemmarna själva att knyta kontakt med en mentor, berättar Lisa Johansson, verksamhetsutvecklare och ansvarig för tjänsten på Sveriges Ingenjörer.

De som vill vara mentor lägger själva upp en profil på sajten där de beskriver sig själva och på vilket sätt de kan bidra som mentor. Profilerna är sökbara för blivande adepter. De letar själva upp en lämplig mentor och skickar en förfrågan om att träffas för ett första möte – fysiskt eller digitalt, det är upp till deltagarna själva.

Ger ett nytt driv i karriären

Varför man vill ha en mentor kan se väldigt olika ut. Vissa söker kontakt med någon som har erfarenhet inom ett visst ämne eller bransch, andra vill ha ett bollplank för specifika frågor. Andra står inför utmaningar i karriären, är ny som chef, planerar att starta eget eller vill söka en ny karriärväg.

Men det kan även handla om problem eller utmaningar i jobbet där man vill kunna prata med någon oberoende. Många gånger kan det vara situationer där man är ensam i sin roll och därför känner behov av att kunna bolla frågeställningar med någon som sitter med liknande kunskap och erfarenhet.

– Många som använder tjänsten är väldigt nöjda. Att ha en mentor ger ett helt nytt driv där man på ett konkret sätt tar tag i sina funderingar och börjar göra, säger Lisa Johansson.

Mentor för en senior ingenjör

Det finns även möjlighet att söka ett så kallat omvänt mentorskap. Det innebär att en ingenjör som är ny i arbetslivet är mentor för en senior ingenjör som vill få nya perspektiv från någon som är nyare i branschen.

Det vanliga, och det som Sveriges Ingenjörer rekommenderar, är att ett mentorskap sker under en begränsad tid, mellan 6 och 12 månader, men det är deltagarna själva som utformar upplägget på det sätt som passar dem.

– Vi märker att många uppskattar att kunna ha någon att prata med om specifika utmaningar eller problem och då kanske det räcker med några färre träffar under en kortare tid, förklarar Lisa Johansson.

Ger mycket tillbaka

Erica Conradson har varit mentor i många olika sammanhang under sitt yrkesliv och nappade direkt på möjligheten att bli mentor för andra ingenjörer.

Erica Conradson, verksamhetsutvecklare på Siemens Energy.

– Det bästa med att vara mentor är att få dela erfarenheter. Det är ett sätt att vidga vyerna, att få inblick i hur det fungerar i andra verksamheter och en möjlighet att träffa andra ingenjörer, berättar hon.

Själv jobbar hon som verksamhetsutvecklare och har erfarenhet av att arbeta både som projektledare och chef. Som mentor är hon intresserad av allt från förändringsledning till mångfald, klimat och hållbarhet.

– Alla kan bli mentorer, så länge man har kompetens inom något område där andra vill utveckla sig. Det kan vara sociala medier eller erfarenhet av att jobba utomlands, förklarar hon.

Första mötet är avgörande

Det viktigaste är att man som mentor är rätt person för adepten, både att personkemin klickar, men även att hon som mentor kan ge det stöd som adepten behöver. Det första mötet är därför avgörande för att mentorskapet ska bli bra, poängterar Erica Conradson.

Bli mentor för en nyanländ ingenjör

Du vet väl att du kan vara mentor för en nyanländ ingenjör? Just nu söker Sveriges Ingenjörer fler mentorer. Läs mer här.

– Här brukar vi även prata igenom strukturen för hur ofta och på vilket sätt vi ska mötas. Det kan även vara bra att prata om andra praktiska frågor. Behöver vi skriva på avtal om tystnadsplikt och finns det risker som kan bli problem, att vi exempelvis är i konkurrerande företag? Allt sådant måste redas ut från början.

Dessutom är det nyttigt att kontinuerligt utvärdera mentorskapet: Är vi på rätt väg och har vi ett bra utbyte under våra träffar? Erica Conradson tipsar också om att dra nytta av det stödmaterial som finns på Mentorsök.

– Att vara mentor ger mycket åt båda hållen. Som mentor får jag tillfälle att även reflektera över min egen situation och utveckling samtidigt som jag lär mig mycket som jag själv har nytta av, säger Erica Conradson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

När allt fler tar hjälp av AI för att formulera sitt personliga brev blir de också mindre intressanta i urvalsprocessen. Här är några saker du som jobbsökare bör tänka på.
Fler artiklar